• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Program 2021. november 17. 18:17

Kóstold meg az újboromat! - Kiválónak értékelték a 2021-es évjáratot

Képgaléria
Kóstold meg az újboromat! - Kiválónak értékelték a 2021-es évjáratot
November 13-án idén is megrendezésre került Kiskőrösön a nagy sikerű „KÓSTOLD MEG AZ ÚJ BOROMAT” elnevezésű hagyományos Márton-napi újbor mustra a hangulatos, szőlőültetvények által körülölelt Mediterrán Pincészetben.

Hirdetés

Hirdetés

Az újbor kóstolóra és értékelésre 66 különböző borminta érkezett, a környékbeli neves borászatokból, gazdáktól és termelőktől egyaránt. A mintákat sorszámokkal ellátott palackokban tették a kóstoló asztalokra a szervezők, így fajtánként különválogatva, objektíven tudták megízlelni a borokat a szakemberek és az érdeklődő közönség.
Az újbor kóstoló kezdetén Kecskeméti Pál evangélikus lelkész, Csóka Efraim pünkösdi lelkész és Győri Gábor baptista lelkipásztor az Úr áldását kérte az újborokra.


Font Magdolna, borászati laborvezető értékeléséből kiderült, hogy a 2021-es év rendkívül különleges volt, hiszen a szőlő virágzásától a szüretig bekövetkezett időnként szélsőséges időjárás okozta nehézségek ellenére nagyon szép borokkal találkoznak a laborokban és most, a Márton-napi újbor kóstolón is. Meglepő a hatalmas alkoholtartalom a mintákban - nem ritka a 13–13,5 alkoholfok -, amit mérnek egy-egy vizsgálat során, és érdekes módon mégsem égtek el a savak, jó a Ph, több a borkősav. Kiváló savösszetétellel rendelkeznek a borok, annak ellenére, hogy milyen viszontagságos évjáratról beszélünk. A laborvezető felhívta a figyelmet arra, hogy azok a borászok, akiknél magas az alkohol tartalom, különösképp figyeljenek az öregedési folyamatokra, hiszen ez idén hamarabb bekövetkezhet.
Filus János, Kaskantyú Hegyközség elnöke és kertészmérnök-tanár folytatta az újborok értékelését. A beszédét a szőlőtermesztés nehézségeivel indította: a szőlő felvásárlási ára még mindig nem követi eléggé a termesztés során felmerülő növekvő költségeket. Majd rátért a borok értékelésére: Kevés minta érkezett a Cserszegi fűszeres fajtából, ez visszavezethető arra is, hogy ezen fajta szőlőültetvények csökkenő tendenciát mutatnak a térségben. Azonban megjelent önálló bormintaként a rezisztens és jó terméshozamot mutató Aletta és a Bianca is, ami örvendetes. A szakember nagyon szép Kövidinka borokat kóstolt. A rosék közül kiemelte a Kékfrankos rosékat, amely a Duna Borrégió kitörési pontja lehet, mivel illatos, gyümölcsös üdeségük, könnyed frissességük kifejezetten erre a környékre jellemző.
Az értékelések további részében Kis György sommelier felhívta a figyelmet a térségben egyedülálló Néró borokra, valamint kiemelte egyes minták közül a Királyleánykát, az Ezerjót, a Traminit, és az Irsai Olivért, amely fajták idén kifejezetten szép borokat adtak.
Összességében elmondható, hogy a 2021-es év valóban egy nagyon jó évjárat, hiszen nagyon szép borok készültek - és mivel kitolódott az idei borászati idény, - készülnek még napjainkban is.
Az esemény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés