• Június 15. szombat, Jolán, Vid
Közélet 2021. december 8. 13:22

Kalocsán jól halad a harmadik oltás beadása

Kalocsán jól halad a harmadik oltás beadása
Egyre többen kérik az első vakcinát Magyarországon eddig több mint félmillióan kapták meg a koronavírus elleni harmadik oltást, és mint dr. Hajdú Zoltántól, a háziorvosok kollégális szakmai vezetőjétől megtudtuk: Kalocsán is egyre többen kérik a harmadik vakcinát. Sőt, a háziorvosi rendelőkben az első oltást igénylők száma is megszaporodott.

Hirdetés

Hirdetés

A világjárvány negyedik hullámában továbbra is azok az idős páciensek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik életkoruknál fogva fokozott kockázati csoportba tartoznak. A 60 éven felüliek közül 600 ezer ember még az első oltását sem kapta meg, ezért minél hamarabb meg kell őket győzni, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen ők potenciálisan életveszélynek vannak kitéve.

A harmadik oltással kapcsolatban dr. Hajdú Zoltánt, a háziorvosok szakmai vezetőjét kérdeztük.

A főorvos arról tájékoztatta lapunkat:

„Szerencsére Kalocsán a lakosság jelentős része kéri a harmadik vakcinát. Én mindenkit csak bátorítani tudok, hogy éljen a lehetőséggel. Talán érdemes tudatosítani, ezt itt helyben, az oltóponton igénybe tudják venni. Mégpedig viszonylag gyorsan. A honlapon keresztül lehet időpontot foglalni, és aki kéri, szinte azonnal kapja a számára legelőnyösebb, illetve választott védőoltást. Vakcina bőven van, nincs hiány” –hangsúlyozta dr. Hajdú Zoltán.

Hozzátette:

„Nagyon lényeges, hogy a beoltottak kevesebb, mint 1 százaléka betegszik meg, és a kór lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb”.

A szakember aláhúzta:

„Ajánlás van arra, hogy az eddig megkapott két oltás után mit javasol a szakma. Ám mindenképp négy hónapot ki kell hagyni a második oltás után, és természetesen azok az általános szabályok, amelyek egy védőoltással kapcsolatosak, azok most is érvényben vannak, és figyelembe kell venni azokat.”

A főorvos szólt arról is, hogy már javában benne vagyunk az őszben, és egyre több a felső légúti megbetegedés. Ugyan még nincs influenzajárvány, de hasonló tünetekkel már keresik a betegek a háziorvosokat.

„Ez feladja a leckét, mert ezek a tünetek nagyban hasonlítanak a COVID-19-re. Nem tudunk mást tenni, mint tesztelünk, és sajnos vannak pozitív esetek is Kalocsán. Ezért is fontos, hogy időben felismerjük a koronavírust. Elsősorban az okozza most a nehézséget, hogy a jellegzetes tünetek, mint például az ízérzés - és szaglászavar, már nem domináns, hanem a több napos, magas láz és a száraz köhögés mellett megjelent például a fejfájás és a szem kötőhártya gyulladása is.” – fogalmazott dr. Hajdú Zoltán.

Mint megtudtuk, újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

A légúti tüneteket mutató pácienseket továbbra is arra kérik a háziorvosok, hogy lehetőleg telefonon, előzetesen jelezzék betegségüket. Kikérdezésüket követően az orvos majd eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, illetve szükség esetén megszervezi a tünetet mutató rendelői betegvizsgálatát, vagy kórházi ellátását. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés