• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Közélet 2021. december 8. 13:27

Múltjához méltó jövőt szán Filvig Géza Kalocsának

Múltjához méltó jövőt szán Filvig Géza Kalocsának
Sok kihívást, de szép eredményeket is tartogatott Kalocsa számára a 2021-es év. Dr. Filvig Géza polgármester szerint lassan kezd beérni az erőfeszítések eredménye, és felsejlik annak a megálmodott, modern, tiszta és kellemes városnak a képe, ahol a gazdaság szereplői fejlődnek, az intézmények magas színvonalon működnek, a családok minőségi életet tudnak élni, a nyugdíjasokat megbecsüli és tiszteli a közösség.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan alakult eddig a 2021-es év Kalocsán?

– Egy nehéz, pandémiás év után a város költségvetésének összeállításával kezdődött 2021. A körülmények nem voltak kedvezőek: 2020-ban bevételeink csökkentek, sok plusz kiadással kellett szembenéznie az önkormányzatnak. Ilyen körülmények között kellett megteremteni az intézmények és cégek finanszírozásának feltételeit, miközben veszélyhelyzet volt. Bár képviselő-testületi ülést nem lehetett tartani és a döntések polgármesteri határozatokkal születtek meg, én minden lényeges kérdésben – így a költségvetésről is – konzultáltam a képviselő-testület tagjaival.

Két jelentős beruházásunk várt megvalósításra: az óvodafejlesztés és az iparterület-fejlesztés. Azonban mindkettő forráshiányos volt. Végül Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárásával, egyedi kormánydöntéssel megkaptuk a hiányzó 138 és 118,4 millió forintot, és megindulhattak a fejlesztések. Az ipari területfejlesztés év végéig elkészül, az óvoda építése befejeződött, jelenleg az engedélyezési eljárása van folyamatban.

Ami a közösségi életet illeti, folyamatosan arra készültünk, hogy vége lesz a veszélyhelyzetnek és visszatérünk a rendes kerékvágásba. Ez viszont sajnos a mai napig nem következett be teljes egészében. Nehéz volt különböző programokat tervezni, pedig a kalocsaiak már nagyon vágytak a találkozásokra. A képviselő-testületi ülés megtartására a nyár elején megnyílt a lehetőség és programok is várták már a lakosságot. Több eseményt szerveztünk az Érsekkertben, megtartottuk szeptemberben a Paprika Pikniket, a repülőtéren pedig 5500 ember előtt adott koncertet a Halott Pénz.

Az önkormányzatnak van egy vállalása a szépkorúak felé, miszerint valódi megbecsülést nyújt a város nyugdíjasainak. Ezt többek között azzal juttatjuk kifejezésre, hogy húsvét és karácsony előtt 5000 forint készpénzt adunk a 65 év feletti kalocsai lakosoknak. Jól sikerült az Idősek Világnapján megrendezett program is, amikor Korda György és Balázs Klári adott teltházas műsort a Városi Színházban. Ezt követően még egy jó hangulatú, közös ebédet is elfogyasztottunk a nyugdíjasainkkal.

Milyen változásokat remélnek a folyamatban lévő beruházásoktól?

– Az óvodafejlesztés rendkívül indokolt, ugyanis az egyik óvodából ki kellett költöztetni négy csoportot, mert veszélyessé vált az épület, de a másik óvodában is komoly beázások vannak. A most épülő 75 fős óvoda mellett egy ideiglenes óvodát is kialakít a város, így tudjuk biztonságos és kulturált körülmények között elhelyezni a 150 óvodást.  Az ideiglenes óvoda kialakításával lehetőségünk nyílt a korábban forráshiány miatt befejezetlen felújításon átesett Ifjúsági Ház befejezésére is.

Két szociális városrehabilitációs fejlesztést is elnyert a város, amelynek keretében szegregációs terület fejlesztésére nyílik lehetőség. Az egyik pályázattal 250 millió forintot nyertünk erre a célra, a beruházás a 2022 év elején megkezdődik. A Malomszögi utcát és környékét érintő fejlesztésekkel a legnehezebb sorsú rászorulóknak tudunk segíteni. A projekt tartalmaz útfelújítást, öt darab önkormányzati bérlakás felújítását, új közösségi ház építését, játszótérbővítést, a köztéri kamerarendszer fejlesztését, illegális szemétlerakók felszámolását. A másik pályázat által 75 millió forintot nyert önkormányzatunk, mely a hátrányos helyzetű, leszakadó városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi beilleszkedését, illetve lehetőségeinek javítását szolgálja. A program célja, hogy az érintett területeken élőket segítse a foglalkoztatás, közösségfejlesztés, családsegítés, gyermekjóléti szolgáltatás, és egyén fejlesztés területein.

Átfogó felújítás zajlik a Szentháromság téren. A város tulajdonában lévő főteret az érsekség újítja fel, pályázati forrásból. Ez ügyben még az év elején megállapodást kötött az önkormányzat és az érsekség, és ebben év végi befejezési határidőt vállaltak. A munkálatok jelenleg is haladnak.

A TOP Pluszos pályázatok előkészítése folyik. Többek között további óvodabővítés tervezünk, a további fejlesztési területekkel kapcsolatban pedig az előkészítő munkák zajlanak.

A kalocsaiak régi álma, a Duna-híd építése jól halad, 2023 év végére akár el is készülhet. Azt már most érzékelni lehet, hogy ennek komoly hatásai lesznek a gazdasági, társadalmi környezetre. Megjelenik ez az ingatlanárak emelkedésében, a helyi vállalkozások befektetési, fejlesztési kedvének felpezsdülésében is.

2020. decemberében alapította meg az önkormányzat a Kalocsai Innovációs Központ Kft-t azzal a céllal, hogy segítse városunk felkészülését a Paks 2 beruházásra. A cég feladatköre folyamatosan bővül, a művelődési központ beolvasztása óta a városi programok szervezése is a hatáskörébe tartozik. Több eredményes pályázat is fűződik már a cég nevéhez, például egy 150 millió forintos elnyert pályázati forrásnak köszönhetően kilenc személyes kisbusz vásárlására nyílt lehetőség, ami a kalocsai civil szervezetek munkáját segíti. Ez a csapat szervezte az érseki kert nyári programjait, a kertmozit, és koordinálta a közösségi játszótér felújítását. Már készülünk az adventi programokra is, melynek keretein belül olyan attrakcióval készülünk, amire még nem volt példa Kalocsán.

Hogyan reagálnak a gazdasági szereplők a térséget érintő fejlesztések nyomán kialakuló új helyzetre?

– A gazdasági élet kifejezetten élénkülőben van. Ezt mi is támogatjuk a saját eszközeinkkel, nemrégiben például fórumot tartottunk a különböző kormányzati támogatásokkal, pályázati lehetőségekkel élő cégek számára. Egyelőre a helyi kis és közepes cégek, vállalkozások – különösképpen a termelési szektor – befektetési kedvének határozott élénkülését tapasztaljuk: bővítik gazdasági lehetőségeket, munkahelyeket fejlesztenek a fellendülés reményében.

Milyen jövőt szán Kalocsának?

– Kalocsa ezeréves város, nagy történelmi múlttal. Az a célom, hogy ehhez méltó legyen a jövő is. Ahhoz, hogy ezt elérjük, sok még a teendő, de meggyőződésem, hogy jó úton haladunk. Az épülő Duna-híd és a Paks2 beruházás új lendületet ad a térség gazdasági életének. A városi vagyonhasznosító kft. rengeteg feladatot végez a közterületeinken annak érdekében, hogy ehhez a szerephez külsőségeiben is méltó legyen Kalocsa. Hogy ez a folyamat megkezdődött, azt az idelátogatóktól rendszeresen érkező pozitív visszajelzések is alátámasztják, miszerint a város egyre tisztább, rendezettebb. Az Innovációs Központ is mind színvonalasabb programokat szervez, minőségi szórakozásra teremtve lehetőséget a város lakóinak. Hálás vagyok ezekért az eredményekért munkatársainknak, és optimistán tekintek a jövőbe. Sok még a feladat, de úgy érzem, hogy jó az irány. Tajola-Tóth Tímea

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés