• Április 25. csütörtök, Márk
Közélet 2022. június 25. 09:00

Kalocsai iparművész készítette a Budavári Palota díszfüggönyeit

Kalocsai iparművész készítette a Budavári Palota díszfüggönyeit
Különleges csipke díszfüggöny látható a Budavári Palota déli összekötő szárnyának ablakain. A Szent István-terem újraalkotását többéves kutatómunka előzte meg, melyet dr. Rostás Péter és Angyal Tibor irányított. Az újjászületett Szent István-terem előszobájának és folyosójának újraalkotott csipkefüggönyeit Halász Zsuzsa kalocsai népi iparművész készítette.

Hirdetés

Hirdetés

Az újraalkotásba bevont szakértők korabeli felvételek alapján állapították meg, hogy egykor különleges csipkefüggönyök díszítették az épület ablakait.

A Királyi Palota századfordulós bővítését végző művészek és iparosok számlái sok esetben megmaradtak, innen derült ki, hogy az ablakokra hollandi csipkés függönyöket rendeltek. Mivel több száz méternyi függöny készült, ezért világos volt, hogy nem kézzel varrták, de a pontos mintát is meg kellett állapítani. A kutatás folyamán egy polgári lakásról készült felvételen megtalálták ugyanezt a csipkemintát, melynek hímzési technikáját a kalocsai hímzőnők még ismerik.

Halász Zsuzsa kalocsai népi iparművész a minták tervei alapján először pamutvászonra készített sablonokat, amelyeket kivágott és mintaegységeket készített belőlük. A rámába került mintákat kolbászvarrással szegte be, a benne lévő lyukas csigaformákat pedig lábazással kötötte össze. Az így elkészült függönyanyagokat fehérítették, keményítették, majd beszegték és felvarrták. Az újraalkotott csipke díszfüggönyöket megcsodálhatók a Budavári Palota Szent István-terem előszobájában és a mellette lévő folyosón.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés