• Április 22. hétfő, Csilla, Noémi
Program 2022. szeptember 7. 10:15

Ismét nagy siker volt a szüreti fesztivál

Ismét nagy siker volt a szüreti fesztivál
Az idei, immár 28. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok bebizonyította, hogy nagyra értékelik az emberek a szabadság érzését, a barátokkal, ismerősökkel való találkozás lehetőségét, a közös kikapcsolódás örömét. Az első szeptemberi hétvégén több tízezren látogattak ki a főtéri programokra, amelyek között mindenki megtalálhatta a kedvére valót.

Hirdetés

Hirdetés

Különösen sok látogatót vonzott a Borutca, ahol esténként koncertekkel várták a nagyérdeműt, akik közül sokan táncra is perdültek. A kitelepült pincészetek olyan különlegességeket kínáltak, mint a friss, gyümölcsös 2022-es(!) Néro rosé, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend zászlósbora: a Kadarka, a rózsaillatú Tramini, de kóstolhattunk bio borokat, mézédes jégbort, gyöngyöző proseccot, és természetesen a Kunsági borvidéken honos szőlők kitűnő nedűinek széles sorát.

Az idei Szüreti Napok nyitóeseménye egy különleges életút előtt tisztelgett: a nemrégiben elhunyt dr. Polyák József karate mester, a „magyar szamuráj” előtt tisztelegve, emléktáblát avattak a Küzdősportok Házában.  Az eseményen  Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnökeötödik mesterfokozatú kung-fu mester mondott ünnepi beszédet. A politikust személyes ismeretség fűzte dr. Polyák Józsefhez.

Mint elhangzott, Józsi bácsi Japánban, a legnagyobb karate mesterektől tanulta a keleti küzdősportok tudományát és életfilozófiáját. Európában elsőként lett kétdanos, feketeöves karate mester. Ő hozta be és tette népszerűvé a keleti küzdősportokat hazánkban és azon túl is. 

Ezt követte a főtéri megnyitó ünnepség, ahol a fanfárt Kiskőrös Város Fúvózenekarának előadásában hallgathatták meg a vendégek.

Domonyi László polgármester köszöntötte a rendezvény fővédnökét, Dr. Simicskó Istvánt, Font Sándor országgyűlési képviselőt, a parlament Mezőgazdasági Bizottságának az elnökét, valamint a testvérvárosok megjelent képviselőit. Hangsúlyozta, hogy ez a három nap elsősorban a szőlőtermelők egész éves gondoskodó odafigyelésének, törődésének ünnepe. Azoknak az embereknek a tisztelete, akik alázattal, odaadással művelik a földet.

Dr. Simicskó István beszédében kiemelte: „Az izmos az erővel küzd, az okos ésszel küzd, de aki a szívével küzd, az legyőzhetetlen. ” Majd Márai Sándort idézte: „A szív és a jellem bölcsességére van szükségünk.”

Ezek után Domonyi László Kiskőrös Város Képviselő-testülete nevében „Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért” díjat adományozott ifj. Szentpéteri Attilának. 

A Kiskőrösi „Gondűző Borlovagrend” látványos beavatási ceremónia keretében vette fel tagjai közé Kósa Lajosnét és Endrődi Ferencet, miután mindketten gyakorlati és elméleti vizsgát tettek a több mint húsz magyarországi borlovagrend képviselője előtt.

Kellemes illatok töltötték meg a Pozsonyi utcát a szüreti napok második napján, szombaton. A hagyományos juhtúrós galuska készítésének rejtelmeit leshették el a helyszínen az érdeklődők, ahol több csapat is konyhai eszközöket ragadott.

Ezen a napon sem maradtak program nélkül a gyermekek, akikhez a Langaléta Garabonciások gólyalábon érkeztek. A négy tagból álló együttes óriásbábokat, mímes játékokat használ, valamint hangulatos muzsikával és ravasz szófacsarásokkal ragadja meg a kisebb korosztály figyelmét. Kiskőrösi fellépésük is remek hangulatban telt. Interaktív előadásukon nemcsak a gyerekeket szólították meg, hanem a felnőtt korosztályt is szórakoztató módon be tudták vonni a műsorba.

A délelőtti és délutáni programokat a 2008 őszén alakult Kecskeméti Nótások Baráti Köre kötötte össze. A magyar nóta népszerűsítésére szerveződött baráti kör cigányzenekari kísérettel érkezett Kiskőrösre.

A délutáni programokat a Folklórgála és „Szomszédolás” indította. Olyan egyesületek léptek színpadra, akik számára fontosak a hagyományok, és azok továbbörökítése. Népdalokat és citerajátékot hallhattak, néptáncokat láthattak az érdeklődők helyi és az ország különböző pontjairól érkező előadóktól, akik között az egészen fiataltól az idősebbekig minden korosztály képviselte magát.

A nagyszínpadon zajló események közben gyülekeztek azok a veteránjárművek is Kiskőrösön, akik a X. Veterán Jármű Randi Felvonulás résztvevői voltak. A koruk és remek állapotuk miatt is különleges autók és motorok a város utcáin felvonulva ismét nagyon sok embert csalogattak ki közterekre.

A járművek felvonulása után ismét a nagyszínpadé volt a szerep, nagy tömeg gyűlt össze, hogy megnézhesse a Princess hegedűtrió előadását, ahol Szulák Andreával együtt léptek színpadra. Az ezredfordulón köztudatba robbanó hegedűtrió többek között ismert filmek és sorozatok betétdalait hozta el, Szulák Andrea pedig énekével gondoskodott a remek hangulatról.

A szüreti fesztivál második napjának záró eseménye Dér Heni koncertje volt, aki szintén nagy tömeget vonzott a főtérre. A táncosaival együtt színpadra lépő énekesnő most sem okozott csalódást, a közönséget megmozgatva és velük együtt énekelve tette emlékezetessé a műsorfolyamot.

Vasárnap is számos gasztronómiai élményben lehetett része azoknak, akik kilátogattak Kiskőrös főterére. Többek között kinyitott a „Nyanyicska konyhája”, ahol hagyományos szlovák ételeket, krumplis és brindzás lepényeket, pogácsákat kínáltak, míg a Német Nemzetiségi Önkormányzat sváb finomságokkal várta a vendégeket.

Két év kihagyás után idén ismét tartottak szüreti felvonulást. A menet elején az első hintóban a hagyományoknak megfelelően Domonyi László polgármester ült feleségével együtt, aki a főtéren köszöntötte a lakosságot és a vendégeket. Nemcsak a lovas fogatokban gyönyörködhettünk, hanem felvonultak a helyi sportegyesületek, civil szervezetek tagjai is a város főutcáján.

A Borutcában Flamisch Péter szórakoztatta a közönséget gitáros műsorával, melyben latin melódiák keveredtek népzenei hatásokkal és a blues motívumaival, amit némi elektronikus hangzás tett még érdekesebbé.

Őt követte Szabó Ádám harmonikás, aki többek között a 2020-as Sztárban Sztár nyertese.

A VALMAR együttes neve hatalmas tömeget, főként fiatalokat toborzott a nagyszínpad elé. A 2018-ban alakult magyar popduó tagjai, Valkusz Milán és Marics Péter Kispestről származnak, gyermekkoruk óta ismerik egymást és 2017 óta zenélnek együtt. Legnépszerűbb daluk, az Úristen Kiskőrösön is felcsendült, a közönség együtt énekelte az ismert dallamot a fiúkkal. 

Majd az est sztárfellépői következtek, a sokak által rajongott Follow The Flow, a hazai hip-hop szférából már korábban is nagy ismeretségnek és elismertségnek örvendő Vincze Gergely, ismertebb nevén BLR és Molnár Csaba, művésznevén Fura Csé, valamint Szakács Gergő által életre hívott formáció. 

A háromnapos nagyrendezvény a tűzijátékkal zárult. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés