• Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Közélet 2022. november 24. 10:00

Átadták a Polgármesteri Hivatal felújított épületét Császártöltésen

Átadták a Polgármesteri Hivatal felújított épületét Császártöltésen
Ünnepélyes keretek között adták át november 11-én Császártöltésen a felújított Polgármesteri Hivatal épületét. A Magyar Falu Programban elnyert 120 millió forintnak köszönhetően az energetikai felújítás során új tetőszerkezetet, új nyílászárókat és külső hőszigetelést kapott az épület, napelemeket szereltek fel és a fűtéskorszerűsítés is megtörtént. A rendezvényen részt vett Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Takácsné Stalter Judit polgármester.

Hirdetés

Hirdetés

Az ünnepi műsort a Fuchs kórus dalai és a Császártöltési Bánát Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak szavalatai színesítették.

     Takácsné Stalter Judit polgármester beszédében felidézte az elmúlt évek sikeres pályázatainak köszönhető felújításokat. Az óvoda, a napközi konyha, a Sportcsarnok, a Közösségek Háza, a Tájház, a könyvtár, az uszoda és a Sváb Értéktárház is így újulhatott meg, emellett Piactér is épült az elnyert pályázatok segítségével. Beszélt a hivatalépület felújítási munkálatairól és arról, hogy a korszerűsítés milyen nagy lépés a gazdaságosság jegyében, hiszen jelentős megtakarítást jelent a mai, nehéz gazdasági helyzetben. Polgármester asszony beszéde zárásaként név szerint is megköszönte a felújításban közreműködők munkáját.

     Gulyás Gergely miniszter beszédében a Magyar Falu Program céljait emelte ki. Elsősorban azt, hogy a közösségi közszolgáltatásokat a kisebb településeken is javítani kell hiszen, amennyiben hasonlóak a vidéki szolgáltatások, ha nincsenek lemaradások, akkor vidéken jobb élni, mint egy nagyvárosban. Olyan fejlesztésekben gondolkodtak, amelyek a kisebb közösségek számára is lehetővé teszik a sportlétesítmények, kulturális központok, templomok vagy éppen a település megújulását, mert ha a helyi közösségek megmaradnak, megerősödnek, akkor az ország is erős lesz.

     Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő a falu múltját idézte fel beszédében és felhívta a figyelmet arra, hogy minden ide érkező forrás, még a fillérek is, jó helyre kerültek, takarékosan bántak velük, nem herdálták. Nem autópályát, felhőkarcolót akarnak az emberek, csak azt, ami megvolt a múltban az ősök által. Azt akarják továbbvinni, a közel 300 éves hagyományt, amit a magyar és a sváb kultúra hozott ide, a felvidéki kultúrával közösen.

     Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a 2010-es évek elején a magyar kormány úgy gondolta, hogy a megyei önkormányzatokra bízza a terület- és településfejlesztést. Azóta Bács-Kiskun megyében mind a 119 településen volt fejlesztés, és összesen több mint 770 projektet bonyolítottak le ez idő alatt és a fejlesztések folytatódni fognak a jövőben is. Császártöltésen például tovább építik a kerékpárutat déli irányba, Hajósig, és tervezik a másik irányba, a Kecelig tartó szakaszt megvalósítását is. 

     Az ünnepi beszédek után a meghívott vendégek átvágták a nemzetiszín szalagot, majd Főtisztelendő Nagyidai Zsolt esperesplébános megszentelte a felújított épületet. Ezután lehetőség volt arra, hogy a megjelentek megtekinthessék a kapualjban felállított fotókiállítást, ahol a felújítás ideje alatt készült fényképeken nyomon követhető volt az egész munkafolyamat.

     Az átadóünnepség után az 5. sz. választókerület polgármestereinek tartott tájékoztatót Gulyás Gergely miniszter a megszépült épületben.

 Rácz Hajnalka Mária

 művelődésszervező

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés