• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. június 28. 09:00

2024 végére elkészül a Vadkertet elkerülő út

2024 végére elkészül a Vadkertet elkerülő út
Az előzetes terveknek megfelelően, ütemezetten halad a Soltvadkertet elkerülő út építése, nincs fennakadás a munkálatokban. Erről Temerini Ferenc polgármester adott tájékoztatást a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Hirdetés

Hirdetés

 Mintegy 30 évvel ezelőtt vetődött fel először az ötlet, hogy a nagy áthaladó járműforgalom miatt Soltvadkerten elkerülő út épüljön. Számtalan elgondolás után most megvalósul a rég áhított beruházás, mely könnyebbé teszi majd a helyiek és az átutazók közlekedését is, ha Kecskemét irányába, vagy a Vadkerti tóra szeretnének kijutni.

A NIF Zrt. beruházásában készülő fejlesztésnek köszönhetően a Soltvadkerten élők biztonságosabban közlekedhetnek majd a városban és ezzel egyidejűleg csökken a település zajterhelése, valamint légszennyezettsége. Jelenleg azonban a főút óriási forgalma miatt még nagyon nehéz közlekedni a városban.

- Az 53-54-es főutak soltvadkerti találkozása az ország egyik legterheltebb útszakasza – mondja Temerini Ferenc polgármester. - A munkálatokban nincs fennakadás, egyedül az elkerülő út és a Vadkerti tóra kivezető út kereszteződésében akadt olyan esemény, ami némileg hátráltatta a munkának egy részét. Ugyanis itt értékes régészeti leleteket találtak, ami mintegy másfél hónapra megakasztotta a beruházás ezen szakaszának folyatását. Azonban ez a munkálatok egészét tekintve nem jelentett fennakadást. 

- Kiskőrösről érkezve már láthatók a készülő vasúti felüljáró pillérei, valamint a tóhoz vezető úton már megásták a munkagödröt a gyalogos aluljáróhoz. Komolyabb akadálya tehát nincs a munkának, minden a tervek szerint halad.

A nehéz munkagépek forgalma viszont komolyan igénybe veszik a tóra kivezető utat, ami a munkálatok végeztével valószínűleg teljes felújításra szorul majd. Ez a felújítás viszont része a kivitelezővel kötött szerződésnek és ennek finanszírozására egy pályázatot is benyújtott az önkormányzat.

A Soltvadkertet elkerülő út építése szorosan kapcsolódik a Budapest-Belgrád vasútvonal terveihez. A vasúti nyomvonalat a kiskőrösi és a selymesi oldalon is felüljáróval szeli majd át az elkerülő út. Komoly feladata a kivitelezőnek, hogy összhangba hozza az elkerülő út építését a vasútvonal építésével. A beruházás keretein belül Soltvadkert északi elkerülő szakaszán 5 db körforgalmi csomópont, két vasúti kereszteződés, 10.8 km hosszú bekötő út és kerékpáros aluljáró épül majd. Az elkerülő út építése az előzetes tervek szerint 2024 év végér fejeződik be.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Soltvadkert

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés