• Július 27. szombat, Liliána, Olga
Közélet 2023. szeptember 27. 10:40

Várossá nyilvánításának 30 éves évfordulóját ünnepelte Soltvadkert

Várossá nyilvánításának 30 éves évfordulóját ünnepelte Soltvadkert
Soltvadkert az elmúlt hétvégén a harmincéves jubileumhoz méltó ünnepségsorozattal ünnepelte várossá nyilvánításának kerek évfordulóját. A szervezők jó érzékkel a hagyományos szüreti fesztivál műsorfolyamába illesztették a neves dátum megünneplését, amelyen a nagy sikerű koncertek, pénteken a Honey Beast, szombaton a Nemazalány x Sofi és az Edda Művek fellépése mellett természetesen a várossá nyilvánítás óta eltelt három évtized eredményeiről is megemlékeztek.

Hirdetés

A pénteki ünnepélyes megnyitó felütéseként egy a korabeli anyagokból készült filmösszeállítást nézhetett meg a művelődési házat zsúfolásig megtöltő közönség, majd Temerini Ferenc polgármester köszöntő beszédében felidézte az elmúlt harminc év főbb állomásait.

Mint ahogyan az a kisfilmből és még inkább Temerini Ferenc beszámolójából kiviláglott: Bács-Kiskun Vármegye egyik legdinamikusabban fejlődő városának van mit ünnepelnie.

A városvezető felidézte: a városi címet adományozó oklevelet dr. Boross Péter belügyminiszter, későbbi kormányfő Soltvadkerten személyesen adta át Berkecz Lászlónak, a város első polgármesterének. Temerini Ferenc visszaemlékezésében arról is beszélt:a városban a 90-es években hatalmas infrastrukturális beruházások történtek, amelyek a községet a valódi városok közé emelték. Az önkormányzati fejlesztésekkel egy időben a helyi vállalkozások is óriás léptekkel haladtak előre, a fagylalt fővárosából az ország műanyagipari központja alakult ki az elmúlt évtizedekben. A borászatok is nagyot haladtak a fejlődés lépcsőjén, a vadkerti fehér- és a rozé borokat az ország legjobbjai között tartják számon. A közelmúlt fejlesztéseinek dinamikáját jól jelzi, hogy az utóbbi években a városba csatlakozó főutak új burkolatot kaptak, a Vadkerti-tó turisztikai beruházásaira sok százmilliót költöttek. Friss fejlemény, hogy a napokban a város határában az új ipari park elkészült.

Az ünnepélyes megnyitó második szónoka Font Sándor országgyűlési képviselő volt, aki személyes hangvételű visszaemlékezésében elmondta: a várost 27 éve képviseli a parlamentben, ám előtte is a közélet aktív szereplőjeként dolgozott települése felemelkedéséért. A képviselő Boros Péter személyére utalva hangsúlyozta: a későbbi kormányfő is annak a politikai közösségnek volt a tagja, amelyik helyben a fejlődés motorjának tekinthető.

Kiemelte: az elmúlt 30 évben három polgármester vezette a várost: Berkecz László, Lehoczki Ferenc és Temerini Ferenc. Ez is azt mutatja, hogy Soltvadkerten nincsenek szélsőséges váltások, azok képviselik a közösséget, akik a programjukban az elődök nyomdokaiba lépve a már megkezdett utat építik tovább.

A folytatásban a képviselő a fejlődési diagram legújabb állomásait felsorolva kifejtette: az elkerülő út, a térség fejlődésére is kiható trafóállomás-fejlesztés, a Budapest-Belgrád vasútvonal és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, a helyi vállalatok, borászatok fejlődése mind-mind egy jobb és szebb Soltvadkert jövőképét vetíti előre.

Font Sándortól dr. Kerényi János volt országgyűlési képviselő, jelenleg politikai tanácsadó vette át a szót, akinek szintén a város határán messze túlmutat a politikai karrierje. A képviselő ismert és elismert közéleti személyiségként sokat dolgozott a városért. Font Sándorral szinte példa nélküli erős párost alkottak, hiszen mindketten soltvadkerti lakosok. Mint emlékezetes, dr. Kerényi János 24 évig volt a Fidesz országgyűlési képviselője.

A politikus beszédében a 30 év jelentősége mellett arra hívta fel a figyelmet: Soltvadkerten jelenleg két hatalmas beruházás határozza meg, alakítja a fejlődés ütemét. Az egyik a településen áthaladó Budapest – Belgrád vasútvonal, míg a másik a Soltvadkertet elkerülő út már folyamatban lévő megépítése. Az előbbi a város területén közel 20 milliárd forintos értéket képvisel, míg a települést elkerülő út 18 milliárdba kerül. A vasúton évi 30 millió tonna árut szállítanak be Kínából – hangsúlyozta dr. Kerényi János.

A rendezvényen a testvérvárosi települések vezetői is meleg hangú beszédekkel köszöntötték az ünnepség résztvevőit. Szombaton a város vezetése és a megnyitó szónokai koszorút helyeztek el Berkecz László, Soltvadkert első polgármestere katolikus temetőben lévő sírján.

A pénteki programsorozat keretében kiállítások nyíltak. A főtéren az érdeklődők a Borutcában kóstolhatták a legjobb helyi nedűket. Az est a Honey Beast együttes koncertjével, mintegy kétezer ember részvételével érte el a csúcspontját.

Színes programokkal folytatódott a Soltvadkerti Szüreti Fesztivál szombaton. A helyi hagyományőrző csoportok fellépése mellett volt főzőverseny, látványos szüreti felvonulás és koncertek, az EDDA Művek közel háromezer ember előtt lépett színpadra. A legnagyobb klasszikusok ezúttal sem hiányoztak az együttes repertoárjából, az ikonikus Kör mellett a Gyere Őrült, vagy a koncert zárásaként a Kölyköd voltam című örökbecsű dal is felcsendült.

A háromnapos rendezvénysorozatra látványosságként a vasárnapi tűzijáték tette föl a koronát.

Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Soltvadkert

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés