• Április 28. vasárnap, Valéria
Közélet 2023. október 25. 12:33

Lezárult a Petőfi 200 emlékév De a költő ezután is köztünk jár

Lezárult a Petőfi 200 emlékév De a költő ezután is köztünk jár
A Petőfi 200 emlékév országos eseménysorozatában fontos szerep jutott Kiskőrösnek, mint szülővárosnak. De Kiskőrös számára is mérföldkő volt ez az időszak, hiszen a kétszázadik évforduló méltó megünneplése óriási felelősséget rótt ránk – mondta Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, amikor az emlékév értékelésére kértük.

Hirdetés

Hirdetés

– Kiskőrös egyik legfőbb küldetése Petőfi örökségének ápolása, hiszen nemzetünk legismertebb és legnagyobb költője szülővárosa vagyunk és nekünk kötelességünk az örökséget őrizni, ápolni. 1880. október 17-én ennek felelősségére hívta fel a mindenkori városvezetés figyelmét Jókai Mór is, amikor átadta a kiskőrösi városvezetésnek az ország első irodalmi emlékházát, a Petőfi szülőházat. Ezeket az intelmeket azóta is minden kor képviselői figyelembe veszik, és éltetik a kiskőrösi Petőfi kultuszt – mondta el Domonyi László. 

– Visszatekintve hogyan értékeli a Petőfi bicentenárium kiskőrösi állomásait? Sikerült megfelelni a Jókai által említett, generációkat átölelő küldetésnek?

– Úgy érzem, hogy városunk teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat. Kifejezett célkitűzésünk volt, hogy minél több fiatalt szólítsunk meg és vonjunk be az ünneplésbe azzal a céllal, hogy a Petőfi Sándor szellemisége, költészete köreikben is terjedjen, hasson. Nagyon sok újdonsággal, kiállítással, rendezvénnyel készültünk erre. A digitalizációt bevonva minden lehetőséget megragadtunk arra, hogy a célzott korosztályt az általuk preferált „nyelven” szólítsuk meg. Itt említhetem a János vitéz padokat, a háromdimenziós szabadtéri kiállításunkat, vagy a vers-automatát. Nagyon sok rendezvényt tartottunk, teljesen megújult a Petőfi múzeum, Petőfi érmet adtunk ki… Az ünnepségsorozat csúcspontja volt az idei március 15-i ünnepség, amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr az országos Petőfi ünnep alkalmából Kiskőrösre látogatott, és a Petőfi szülőház előtt mondott beszédet. De soha nem látott nagyságrendű volt a Petőfi szilveszter, és rendkívül emelkedettre sikerült a záróünnepség is.

– Az emlékév szellemiségéhez méltóképpen ezen a néhány napon együtt ünnepeltek a különböző korosztályok.

– Nagyon sok szép pillanattal gazdagodtunk az október 13-14-én megrendezett emlékévzáró programsorozat eseményein. Pénteken kora este Petőfi From Earth címmel az OliverFromEarth zenekar és vendégelőadói rendkívül színvonalas műsort hoztak el Kiskőrösre, amit kifejezetten erre az alkalomra állítottak össze. A könnyűzenei koncert minden korosztályt elért és megérintett. Ezt követte a Petőfi élete könnyűzenei köntösben című kulturális zenés műsor, amelyen helyi énekesek – így ifj. Gmoser István, Kis Gyöngyi, Ocskai István és Váczi-Wachsmann Ildikó – is színpadra léptek. A zárókoncert ezen az estén a Margaret Island volt. Szombaton kora délután Bella László író „Lelkem tengerében” és az „Örvénylő gondolataim” című verses köteteinek bemutatóját rendezték meg a Petőfi Sándor Művelődési Központban, este pedig az Ismerős Arcok zenekar lépett színpadra. A Nélküled című dal közös eléneklése pedig már a kísérőprogram alaphangját is megadta, az esti Magyarország-Szerbia EB-selejtező mérkőzéshez, amit a ledfalon kivetítve nagyon sokan kísértek figyelemmel.

A bicentenárium tényleges zárása október 17-én történt meg. Kifejezetten e dátum köré szerveztük a programsorozatot, amit szimbolikusnak szántunk. Ezzel a Petőfi emlékház 143 évvel ezelőtti átadása előtt is főt hajtottunk. Ekkor zártuk le protokolláris értelemben is az emlékévet sajtótájékoztatóval és díszünnepséggel. Itt vendégeink voltak mindazok a jeles személyiségek – többek között Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója – akik segítettek bennünket a Petőfi 200 ünnepségsorozat sikerre vitelében.

– Volt-e kézzelfogható, mérhető hatása Kiskőrös látogatottságában az emlékév eseményeinek?

– Feltétlenül. Nagyon sok embert érintett meg az országos Petőfi 200 ünnepségsorozat, aminek hatására Kiskőrös is az érdeklődés középpontjába került szülővárosként. A város és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum látogatottsága is nagymértékben nőtt ez idő alatt. Reméljük, hogy ezt az érdeklődést fenn tudjuk tartani a jövőben is.

– Mindemellett a szokásos őszi rendezvények sem maradtak el a városban. Volt-e ideje, energiája ezekre is figyelmet fordítani?

– Természetesen minden városi megmozdulásra odafigyelek. A Kakasfőző Fesztivál ezúttal is rendkívül sikeres volt, soha nem látott számú bográcsban főtt a kakas. A rendezőség ezúttal sztárvendéget is hívott Csepregi Éva személyében, aminek köszönhetően a látogatottság a szokásos mértéket is meghaladta. A szervezők számára most komoly dilemmát jelent, hogy lemondjanak erről a kiváló helyszínről, aminek nagy szerepe van a fesztivál sajátos hangulatának megteremtésében, vagy maradjanak, ami viszont nem teszi lehetővé a további növekedést. Biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoznak, hiszen ez az esemény már elválaszthatatlanul beépült a kiskőrösiek őszi programjainak sorába. Ezúton is szeretném a városvezetés köszönetét tolmácsolni Dedák Pálnak, Torgyikné Danis Évának, Markó Jánosnak és Kothencz Lajosnak a szervezésbe fektetett rengeteg munkáért, a Kőröskom és Kőrösszolg, továbbá a Kunság Média munkatársainak, és mindenkinek, aki bármit tett a rendezvény sikeréért.

– Milyen kiemelt eseményeket várhatunk még 2023-ban?

– Az esztendő hátralévő részében is lesznek még színvonalas rendezvények. Bár a Márton-nap úgy tűnik, hogy elmarad, de a futóversenyt megszervezzük, és a jövőben szeretnénk országos rendezvénnyé továbbfejleszteni. Tudomásom van arról is, hogy a Márton-naphoz kapcsolódva a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend megszervezi a szokásos újbor kóstolót. Az ő munkájuk is felbecsülhetetlen Kiskőrös kulturális életében. Természetesen idén is lesznek adventi gyertyagyújtások, a karácsony közeledtével az adventi teret is szeretnénk legalább egy hétre megnyitni, és a szokásos Mikulás ünnepségek, adventi koncert sem maradnak el. Ezekről majd részletesen tájékoztatjuk a lakosságot. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés