• Április 27. szombat, Zita
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Magyar Pálinka Lovagrend közel 3 millió forintot adományozott a Kék Madár Egyesületnek
Közélet 2023. december 9. 09:00

Magyar Pálinka Lovagrend közel 3 millió forintot adományozott a Kék Madár Egyesületnek

Magyar Pálinka Lovagrend közel 3 millió forintot adományozott a Kék Madár Egyesületnek
December 6-a, Szent Miklós napja a magyar pálinka ünnepe is egyben. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervezett országos ünnepséget, amelynek idén Kalocsa adott helyet december 2-án. A Szent István király templomban délelőtt 11.00 órakor vette kezdetét az az ünnepi szentmise, amelyre több mint 60 lovag, illetve lovagjelölt érkezett az ország minden részéből, hogy Szent Miklós ereklyéje előtt tisztelegjen, amit szintén ebben a templomban őriznek. A 2004-ben alapított lovagrend minden évben liturgia keretében kér áldást a Miklós Napi pálinkákra, ezekről az esemény helyszínéhez közel eső rendi tagok gondoskodnak. Miután ebben az évben Kalocsa volt a helyszín, Lakatos Márton madarasi főzdéjéből érkezett a szilvapálinka, 100 darab, ízléses csomagokban, az oltár elé helyezve.

Hirdetés

Hirdetés

A Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta szentmise végén Barabás Attila nagymester átadta a Magyar Pálinka Lovagrend adományát, a közel 3 millió forintot a Kék Madár Fesztivált rendező egyesület alapítójának, Lakatos György fagott művésznek. Lakatos György megköszönte az adományt, és mint elmondta: „Az egyesület a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását végzi. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják fel. Az egyesület önmaga is aktívan részt vesz forrásai előteremtésében, így Kalocsán a szervezet rendezi a Kék Madár Fesztivált, amelynek célja szintén adományok gyűjtésére. Lakatos György a szavakon túl rövid fagott koncerttel is megköszönte a Lovagrend tagjainak nagylelkűséget.

Kalocsán a szombati nap után a vasárnap is a pálinkaszentelés jegyében telt. Ahogy minden évben, idén is megtartották a kalocsai Szent István király templomban a pálinkaszentelő érseki szentmisét. Jóllehet a városban több rendezvény is egy időben zajlott, a templom mégis megtelt és minden eddiginél több pálinka sorakozott az oltár előtt, áldásra várva. Dr. Mészáros István, a templom igazgatója a szentmise elején köszöntötte a híveket és elmondta: „Sokan megmosolyogtak, amikor jó pár évvel ezelőtt pálinkaszentelő szentmisére hívtam a híveket, sőt még meg is kínáltuk őket a templomból kifelé menőben. Mi kitartottunk és a tőlünk látott példán felbuzdulva, a Főegyházmegyében ma már több helyütt pálinkaszentelőket tartanak - nagyon helyesen.”

A szentmise után minden jelenlévőt Szent Miklós püspök szentképével ajándékoztak meg és pálinkát is kínáltak, idén őszibarack, cseresznye és gyöngyrizling szőlő volt a választék. Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés