• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2024. február 19. 13:02

A munkahelyteremtés a legfontosabb cél Dunaszentbenedeken

A munkahelyteremtés a legfontosabb cél Dunaszentbenedeken
Dunaszentbenedek 800 lelket számláló település a Duna mentén, gyönyörű folyóparttal, ártéri erdővel. Nem csoda, hogy a környékből – de még a folyó túloldaláról is – szívesen időznek nyaranta az itteni parti büfé fáinak árnyékában a békés pihenésre, kikapcsolódásra vágyók. A település polgármesterével, Vargyas Lászlóval ennek a parányi ékszerdoboznak a mindennapjairól, kilátásairól beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

Vargyas László édesapját, Vargyas Mihályt követte a polgármesteri székben, aki 16 éven át töltötte be ezt a tisztséget, egészen 2022-ben tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig. Fia az időközi választáson indult 10 jelölt közül nyerte el a választók bizalmát.

– Milyen út vezetett a polgármesteri székig?

– 1979-ben születtem, tősgyökeres dunaszentbenedeki vagyok. Kalocsán jártam ipari szakmunkásképzőbe, ahol gázvezeték és készülék szerelő végzettséget szereztem. Egy ideig a szakmámban dolgoztam, voltam tűzoltó, majd édesapám rám hagyta a lakatos műhelyét, amikor polgármester lett. Mellette belefogtunk a szállítmányozásba is. Ezt a céget jelenleg a feleségem viszi. Első házasságomból van egy 16 éves fiam, jelenlegi feleségemmel hároméves kisfiunkat neveljük, júniusra pedig második gyermekünket várjuk. 

– Édesapja nagy tiszteletben álló polgármesterként több cikluson keresztül vezette a községet. Ilyen előzmények után fiúként átvenni a feladatot nemes küldetés, de nagy kihívás is. Hogyan sikerült megbirkózni ezzel az elmúlt két évben? Június 9-én vállalja újra a megmérettetést?

– Édesapám magasra tette a mércét. Nincs egyszerű dolgom, mivel a helyi lakosok megszoktak egy minőséget, és ezt a jelenlegi helyzetben – covidon túl, háborúval és energiaválsággal terhelt környezetben – lehetetlen tartani. Sokat kellett húzni a nadrágszíjon, de optimista vagyok a jövőt illetően, jelenleg úgy gondolom, hogy indulok a júniusi választáson.

– Milyen adottságokkal, intézményekkel rendelkezik Dunaszentbenedek?

– Van egy önkormányzat által működtetett konyhánk, aminek a gyermek-, szociális- és vendégétkeztetést köszönhetjük. Nagyra értékeljük, óvjuk ezt a lehetőséget, mert sok-sok diáknak és nyugdíjasnak jelenti napról napra a házias helyi ízeket, emellett pedig két embernek munkát ad. Tavaly indítottunk egy falugondnoki szolgálatot is. Az óvodánkban kis- és nagycsoport működik jelenleg, 34 gyermekkel. Közös feladatellátással az uszódi önkormányzat Kék Sziget Óvoda Intézménye alá van rendelve, így kicsit költséghatékonyabb a fenntartása. Van egy alsó tagozatos iskolánk, aminek a KLIK a fenntartója. 17 tanuló jár ide, összevont órák vannak. De ennek is örülünk, mert felső tagozatig helyben tudnak tanulni a gyerekek. 

Hétfőn, kedden és pénteken van háziorvosi ellátásunk, és heti négy napon fogorvosi rendelés, iskolafogászattal. A családsegítőnk Géderlakkal és Uszóddal közös, a védőnői szolgáltatás ugyancsak elérhető a településen. Gyógyszertár, posta, színvonalas vegyesbolt áll a helyiek rendelkezésére, de – lakossági igényre – nemrégiben elindítottunk egy új szolgáltatást is, amelynek keretében hetente egy napon mikrobusszal bevisszük az erre jelentkező lakókat egy kalocsai bevásárló központba. Tavaly megalakult a polgárőr egyesület is. 

A református és a katolikus egyház komoly közösségkovácsoló erő a településen. A tiszteletes asszony helyben lakik, a katolikus plébános pedig Géderlakon él, mindkét települést ő látja el.

– Hamarosan bölcsődével is gazdagodnak. Milyen fázisban van ez a projekt?

– 110 millió forint TOP Plusz pályázati forrásból épül egy hét fős minibölcsődénk. 2021-ben, a pályázat beadásakor még édesapám volt a polgármester, de a támogatási szerződést már én írtam alá. Nagyon sok munkát fordítottunk arra, hogy az eredeti tervtől eltérően – amiben az iskola udvarában lévő épületben tervezték elhelyezni a bölcsődét – a település központjában, az óvoda mellett kapjon helyet. Ehhez megvásároltunk a szomszédos ingatlant, és reményeim szerint idén nyáron elkezdődnek a munkálatok.

– Milyen munkalehetőség adódik helyben?

– E téren sajnos nem állunk túl jól. Van a községben néhány mezőgazdasági vállalkozás, szállítmányozási cég, egy raklapüzem, és egy benzinkút is. A közeli Géderlakon három lakatos üzem működik, ott több szakember dolgozik a községünkből. Tavaly nálunk is elindult egy lakatosüzem a régi major területén. Bízom benne, hogy hamarosan itt is lesz néhány új munkahely. Működik továbbá a közmunkaprogram 16 fővel, az egyik brigád most éppen seprűt köt, a másikkal készülünk pelletet gyártani. Ezzel fűtjük az önkormányzatot, a faluházat és az óvodát pedig fával. Egyedül az orvosi rendelőnk maradt földgáz-fűtéses, amit klímával segítünk.

– Polgármesterként milyen jövőt álmodott meg szülőfalujának?

– Úgy gondolom, hogy az új Duna-híd megépítésével kibővülnek a lehetőségeink. Az M6-os autópálya nagyjából 10 km lesz tőlünk, és én nagyon bízom abban, hogy ez sok mindent megváltoztat, nyugat felé is megnyílik a munkavállalók lehetősége, például a Paksi Atomerőműnél. Reménykedem, hogy a régi major területén megtelepedhet néhány vállalkozás, akár az atomerőmű partnerei közül, és munkahelyeket teremtenek. Polgármesterként a legnagyobb vágyam az, hogy a helyi fiatalok nagyobb számban maradjanak itthon, alapítsanak családot, és állítsuk meg a település elöregedését. Tudom, hogy ehhez elsősorban munkahelyekre van szükség, és én minden tőlem telhetőt meg fogok tenni ezért. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Dunaszentbenedek

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés