• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2024. február 21. 07:00

Új lehetőségek küszöbén áll Kalocsa

Új lehetőségek küszöbén áll Kalocsa
A kalocsai aktualitásokat érintve az elmúlt időszak fontosabb, esetenként nagy port felvert eseményeiről kérdeztük dr. Filvig Géza polgármestert.

Hirdetés

Hirdetés

Tervezhetik a belvárosi átkötő utat

– A januári képviselő-testületi ülésen számos fontos, Kalocsa mindennapjait és jövőjét befolyásoló témában született döntés. Mit emelne ki ezek közül?

– Két témára térnék ki, ezek közül az első a belvárosi átvezető út kérdése, amiben végre felelős döntés született az év első testületi ülésén. Az átkötő út koncepciójáról és a Kossuth Lajos utcáról a Szent István útra történő átjutás lehetőségeiről még a múlt év novemberében egyeztettünk olyan prominens, a témában kompetens személyekkel, mint Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára és Szilvai József, a Magyar Közút Zrt. vezérigazgatója, akik Font Sándor képviselő úr megkeresésére tettek látogatást Kalocsán. A helyszínbejárás és az előkészített tervek megtekintése alapján megerősítettek bennünket abban, hogy ez az egyetlen lehetséges megoldás, és felajánlották, hogy felvállalják a kiviteli tervek elkészítését. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a kalocsai önkormányzat a bevezető utakat állami tulajdonba adja. Ezt kellett mérlegelnie a képviselőknek, amikor szavaztak az előterjesztésről, és a vélemények megoszlottak. Szerencsére azonban a többség – szám szerint hét fő – igennel szavazott, míg a baloldali képviselők nem támogatták az előterjesztést. Ez várható volt, hiszen politikailag nem érdekük, hogy az átvezető útra végre megoldást találjunk. Meggyőződésem, hogy jó döntés született, amikor az idevezető utak állami tulajdonba adásával lehetővé vált az átkötő út kiviteli terveinek elkészítése.

Nem adják el vietnámiaknak a kollégium épületét

– A másik téma nyilván az egykori Hunyadi Kollégiumként ismert épület ügye.

– Ezt – amellett, hogy alaptalanul, a lakosságot félrevezető kommunikációval borzolták fel a kedélyeket Kalocsán – azért tartom fontosnak megemlíteni, mert fontos tanulságokkal szolgál.

A téma megértéséhez 2018. márciusig kell visszamenni, amikor az előző városvezetés térítésmentesen átadta az épület kezelését a tankerületnek, tekintettel arra, hogy nem volt elképzelésük az ingatlan hasznosítására, illetve az esetlegesen felmerült elképzeléseket meghiúsította a szükséges felújítási költségek nagyságrendje. Tekintettel arra, hogy a város nagy múltú, értékes ingatlanáról van szó, polgármesterként felvettem a kapcsolatot a tankerülettel, és kértem az önkormányzati tulajdonba való visszavételt. A kérés meghallgatásra talált, és a tulajdonjog a magyar államtól visszakerült az önkormányzathoz. Az volt az elképzelésünk, hogy a vállalkozói kör felé nyitva próbáljuk meg hasznosítani az ingatlant, így kiírtuk azt értékesítésre, és pályázat útján vártuk az ajánlattevőket. Az elmúlt egy évben többen megtekintették az ingatlant, de konkrét vételi ajánlatot most kaptunk először, mégpedig egy budapesti székhelyű cég vietnámi állampolgárságú vezetőjétől. Ezt az ajánlatot terjesztettem polgármesterként a képviselő-testület elé. Ez kötelező feladatom, hiszen a végső döntést – vagyis, hogy az adott feltételekkel elfogadjuk a vételi ajánlatot vagy sem – minden esetben a képviselő-testület hozza meg. Az előterjesztésben ez világosan fel volt tüntetve, hiszen az A pontban arról kellett szavazni, hogy elfogadjuk az ajánlatot, míg volt egy B pont, amiben pedig arról, hogy nem. Ezt az apró részletet megtévesztően nem hozták nyilvánosságra a hergelők. Ezek a tények, amit – választási esztendő lévén – baloldali politikai körök valótlan állításokkal kiszínezve (azt állították például, hogy 300 vietnámi munkás költözik majd a Hunyadi Kollégiumba), megtévesztő félinformációkkal, politikai hangulatkeltésre használtak fel. A testületi ülésen egyébként az ajánlatról egyhangú szavazással elutasító határozat született, hiszen az nem volt meggyőző és a kollégium épületét hasznosítani szeretnénk nem mindenáron eladni.

Várjuk továbbra is a befektetői érdeklődéseket az épületre, és kitartóan hisszük, hogy megérkezik a mindenki számára kölcsönösen előnyös ajánlat. Addig is bölcs mérlegelésre biztatok mindenkit, ne hagyják magukat légből kapott információkkal megtéveszteni!

Megújult a bölcsődei konyha 

– A bölcsődei konyhát érintő fejlesztési projekt befejezése is az elmúlt időszakra esett.

– Túl vagyunk a Zrínyi lakótelepen az 1980-as években épült, azóta gyakorlatilag változatlan állapotban működő bölcsődei konyha felújításán. A szükséges forrást pénzügyminisztériumi pályázaton nyertük el, amit önkormányzati önerővel egészítettük ki. Összesen 74 millió forintot költöttünk a konyha és az eszközök korszerűsítésére. A munkahelyteremtés mellett a legfontosabb feladatunk gyermekeink nevelési körülményeinek javítása. Ez a projekt egy újabb mérföldkő volt e fontos vállalásunkban. Sajnos a baloldali képviselők ezt sem szavazták meg.

Hatalmas lehetőségeket hoz a Duna-híd

– Mérföldkőhöz ért az új Duna-híd építése: január közepén összeért a két oldal. Érzékelhető a beruházás várható hatásai iránti fokozott várakozás a városban?

– 2013-ban fogalmazódott meg először az igény egy Kalocsa térségében épülő Duna-híd iránt, és most, bő évtizeddel később arról beszélgethetünk, hogy a híd áll. Az, hogy 2024 nyarán át is kelhetünk rajta a ciklusokon átívelő folytonosságnak köszönhető. Személyesen lehettem részese január 12-én annak a történelmi pillanatnak, amikor összeért a két oldal. Azóta a két pályatest is megépült. Nagyon lelkes és bizakodó vagyok a jövőt illetően: meggyőződésem, hogy a híd megnyitja a lehetőséget Kalocsának arra, hogy a Paks 2 beruházásba aktívan bekapcsolódjon és így új munkahelyek és gazdaságunk fejlődése is zöld utat kap. Hiszen közvetlen kapcsolatba kerülve az autópályával jobb esélyekkel tudunk bekapcsolódni az ország gazdasági vérkeringésbe. Úgy tapasztalom, hogy ennek megfelelően kitüntető figyelem övezi a hídépítést Kalocsán és a térségben is.

Felpezsdült a kulturális élet

– A pandémia óta kifejezetten magasabb fordulatszámra kapcsolt a város kulturális élete. Hogy fogadta ezt a lakosság, és milyen folytatásra számíthatnak az érdeklődők?

– A városlakók határozottan szívesen veszik és lelkesen fogadják azt a felpezsdülést, amit a múlt év újdonságai elindítottak a kulturális kínálatban. Több programmal kedveskedtünk már a múlt év során is, és 2024-ben tovább folytatjuk ezt a tendenciát. Mindjárt az esztendő első napját egy jó hangulatú, remekül megszervezett újévi koncerttel kezdtük, amit a sportcsarnokban rendeztünk meg, Zséda közreműködésével. Ezer ember élt ezzel a lehetőséggel.   A múlt hétvégén pedig hosszú kihagyás után egy fergeteges sportbálnak adott otthon ugyanez a helyszín, ahol a tavalyi év legjobb sportolóinak díjazása mellett a sportegyesületek tagjai kötetlenül együtt szórakozhattak, és terített asztal mellett beszélgethettek, ismerkedhettek, barátkozhattak. Közel 500 vendég volt jelen ezen a jeles alkalmon. 

Több lesz a sporttámogatás

S ha már a sportnál tartunk, itt szeretném kiemelni, hogy a kalocsai városvezetés sport iránti, legfőképp pedig az utánpótlást nevelő egyesületek iránti elkötelezettsége a mindenkori támogatások terén is tetten érhető. Nagy örömömre szolgál, hogy – Kalocsa gazdaságának szép ívű fejlődésének köszönhetően – a 2024. évi költségvetésben a sporttámogatások keretösszegét 20 millió forintra visszaemeljük, és ha a gazdasági erősödésünk folytonos marad, 2025-ben nyitottak vagyunk tovább emelni az összeget.

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés