• Október 18. péntek, Lukács
Közélet 2024. szeptember 28. 07:00

Kalocsa 1 milliárd fejlesztési forrást nyert az uszoda energetikai korszerűsítésére

Kalocsa 1 milliárd fejlesztési forrást nyert az uszoda energetikai korszerűsítésére
A városi önkormányzatot a Magyar Államkincstár szeptember 12-én fontos, az uszoda és gyógyfürdő jövője szempontjából korszakos jelentőségű döntésről értesítette: Kalocsa 1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kap az uszoda és gyógyfürdő fejlesztésére. A hírt a közösségi médiában dr. Filvig Géza, szeptember 30-ig funkcióban lévő polgármester is megerősítette.

Hirdetés

Mint emlékezetes, a városi önkormányzat a képviselő-testület egyhangú döntése nyomán a 2024. év első negyedévében nyújtott be pályázatot az elavult technológiával, medencékkel és épületegyüttessel működő városi uszoda és gyógyfürdő energetikai korszerűsítésére.

A pályázat benyújtása és várható pozitív elbírálása az önkormányzati választásokat megelőző kampányban mindenki által támogatottan szerepelt.

A pályázattal kapcsolatban felidézzük: az 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból első körben egy várhatóan 800 méter talpmélységű termálkutat létesítenek.

Az elkészült tanulmányok és szakemberek véleménye szerint az új fúrástechnológiáknak köszönhetően jó esély van arra, hogy az újonnan létesítendő termálkútból jó vízadó képesség mellett, felszínen mért 40°C, vagy annál magasabb kifolyó hőmérsékletű termálvizet hozzanak felszínre.

Ennek a termálvíznek a víztakarékos, több célú felhasználására – esetleg még fűtésre is - nyílhat majd lehetőség.

Az 1 milliárd forintos támogatásból a kút fúrása mintegy 300-400 millió forintba kerül.

A fennmaradó összegből - a boltíves uszodatér energetikai korszerűsítését tekintve - megtörténik a nyílászárok teljes cseréje, a külső határoló szerkezetek és a tető szükséges szerkezeti megerősítése mellett a tető és az oldalfalak hőszigetelése. Ugyanitt elvégzik a fűtési rendszer korszerűsítését, a mesterséges gépi szellőztetés biztosítását, valamint új padló - és radiátoros fűtési rendszert építenek.

A fejlesztés fontos része a hőközpont korszerűbbre cserélése, a víztechnológiai berendezések, keringető szivattyúk cseréje. Az 1 milliárdos támogatási összegből az uszoda tetőhéjazatára napelemeket is telepítenek.

A támogatói döntésről szóló értesítés a Magyar Államkincstártól szeptember 12-én, csütörtökön, a pályázati elektronikus felületen érkezett meg.

A tender megvalósításának feltétele, hogy támogatói okiratot állítsanak ki, illetve az önkormányzat és a Magyar Államkincstár között támogatói szerződés jöjjön létre. Az ilyen eljárások időtartamát tekintve nagy a valószínűsége annak, hogy a fontos dokumentumot már az új összetételű képviselő-testület felhatalmazása alapján az új polgármester, dr. Bagó Zoltán látja el kézjegyével. Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés