Kilencedszer rendezték meg a hagyományőrző disznótort

A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és Kiskőrös Város Önkormányzata szervezésében töretlenül, idén február 1-jén immár kilencedik alkalommal megrendezett „látványkonyhás” tradicionális disznóvágást ezúttal is a jól bevált helyszínen, a Pozsonyi utca elején, a Pátria mellett tartották.
Ugyan a tavasz a télben időjárást kihasználva sokan indultak a szőlőkbe metszeni, ennek ellenére több százan megfordultak a hatalmas rendezvénysátorban, ahol a sertés feldolgozásában, a disznótoros ételek elkészítésében 20-25 fő, közük Domonyi László polgármester és az önkormányzati képviselők alkotta csapat is részt vett.
A szorgos férfi- és asszonykezek nyomán készültek is a hagyományos ételek. Legelőször is a hagymás sült vér reggelire. A frissen elkészült sültmájból, hurkából, kolbászból, pecsenyéből bárki vásárolhatott, és azt vagy hazavitte, vagy a helyszínen elfogyaszthatta.
Domonyi László elmondta: a városi disznótor megrendezéséhez idén két sertést, egy 220 és egy 230 kilósat vásároltak egy gazdától. Az egyik sertést már pénteken levágták, hogy szombaton délelőttre még időben elkészüljenek a disznótoros finomságok. A másikat szombaton reggel 7 órakor vágták le, hogy bárki részese lehessen, illetve közvetlenül lássa, miként történt egykor, és a régi hagyományokat követve most is a család, a kisebb-nagyobb közösségek számára ünnepszámba menő disznóvágás.
A helyszínen sokan, köztük gyerekek is megnézték, milyen nagy szakértelmet igényel a sertés házias jellegű feldolgozása. Azt is nyomon lehetett követni, hogy a böllérek a megfelelő részekre bontják a disznót - így lett fej, tokaszalonna, háj, oldalas, sonka, szalonna, csülök, köröm, lapocka és a felkockázott töpörtyűnek való. A hús ledarálása, fűszerezése után a töltött káposzta elkészítésébe kezdtek az asszonyok.
A kolbászhús ledarálása után a fűszerezés egy kis tanácskozást igényelt, mígnem a véglegesen bekevert változatot közös kóstolás után, szinte közfelkiáltással hagyta jóvá az ínyencekből álló társaság.
A disznótoros vacsora a művelődési házban előzetes jegyvásárlás mellett 18 órakor kezdődött. A menü is a hagyományokat követte, orjalevest, hurkát-kolbászt és töltött káposztát szolgáltak fel, az ételsort koccintgatások, jó hangulatú beszélgetések közepette a különböző ízesítésű hájas sütemények elfogyasztása zárta. A jó muzsikáról pedig a Szamba Zenekar gondoskodott.
Zs.F.
A rendezvény kiemelt támogatója a Szerencsejáték zRt.