• Április 25. csütörtök, Márk
Közélet 2021. október 28. 11:00

Exhumálták a Szentháromság térről és újratemették a szovjet katonákat

Exhumálták a Szentháromság térről és újratemették a szovjet katonákat
A KALOCSAI temetőben október 12-én katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyughelyükre a második világháborúban Kalocsán és környékén 1944. októbere és 1945. júniusa között elesett, illetve a volt nagyszeminárium épületében kialakított ideiglenes katonai kórházban elhunyt szovjet katonák földi maradványait.

Hirdetés

Hirdetés

- A Szentháromság téren a főszékesegyház melletti tömeg és egyedi sírokba eltemetett orosz katonákat a romtemplomok bemutatása miatt kellett exhumálni, és újratemetni. Az ismert lista szerint a második világháború vége felé 214 személyt temettek el a kalocsai Szentháromság téren, ám mi ebből 146 testet tudtunk azonosítani – tájékoztatta lapunkat Vörös Márta, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze, aki az exhumálásokat, az újratemetést és az emlékműkészítést felügyelte.

Az újratemetésen az Orosz Föderáció több tagállama magas rangú diplomatákkal képviseltette magát. Mind az Orosz Föderáció Katonai Emlékmegőrző Igazgatósága, mind partnere, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetői és dr. Bábel Balázs érsek is megjelentek az eseményen.

Az újratemetés alkalmából – az orosz fél kérésével egyezően - méltó emlékművet emelt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye.

A ceremónián orosz részről Sztaniszlavov Evgenij Arnoldovics, az Oroszországi Föderáció magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott beszédet. Ezt követően Dr. Balogh András József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke osztotta meg gondolatait az emlékező közönséggel, majd Iván Kádár, a budapesti Szent Szergíj Egyházközség részéről ortodox egyházi rítus szerint tartott temetési szertartást. Kalocsa városát dr. Filvig Géza polgármester képviselte.

Az újratemetési ceremónia az emlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésével és díszsortűzzel ért véget. Zs.F.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés