• Április 26. péntek, Ervin
Közélet 2021. november 1. 11:00

Császártöltés sikerének titka a szorgalom és az összetartás

Császártöltés sikerének titka a szorgalom és az összetartás
A pályázatok írása és megvalósítása a pandémia ideje alatt is zavartalan volt Császártöltésen – mondta el Takácsné Stalter Judit polgármester a lezárult és folyamatban lévő fejlesztések összegzésekor. A beszélgetésből az is kiderült, hogy a településen nem csak a beruházások folytatódtak a világjárvány mindenki számára nehéz hónapjai alatt, de összefogásból és emberségből is kitűnőre vizsgáztak a helybéliek.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feladatokat, kihívásokat hozott a 2021-es év a település életében?

– Töretlenül tettük mindannyian a dolgunkat. Az iskola és az óvoda is sikeresen pályázott a német nemzetiség keretein belül. Ennek köszönhetően az óvodában elkészült egy rollerpálya, tavasszal megvalósult a teljes épület festése, részlegesen a parketta cseréje, és új tetőt kapott az épület. Az iskolában kerítés és udvarrendezés történt. Remélem, hogy az azóta beadott újabb pályázataink is hasonlóan sikeresek lesznek. Az önkormányzatnál a Magyar Falu Program volt meghatározó, ebből a forrásból például orvosi eszközre, kisgép beszerzésre és útfelújításra pályáztunk sikeresen, valamint a Közösségek Házánál a teraszfedést tudtunk megvalósítani. A Keceli utcában sikerült felújítani a járdát, amit hamarosan követ a Bajtárs utca teljes egészében, majd a Keceli utca egy szakasza, és a Gőzmalom utca járdája mintegy 500 méteren. E téren sok még a feladat. Igyekszünk minden pályázati lehetőséget megragadni és mindenhová eljutni. Nemrégiben megvettük az elnyert orvosi eszközöket, és a kisgépünk is hamarosan megérkezik.

– Császártöltésen mindig különösen nagy hangsúlyt kap a közösségi élet. Sikerült-e e téren is alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez?

– Mindvégig rendkívül fegyelmezett volt a lakosság, és jó volt az oltottsági kedv is. Az első félévben meglehetősen zárt életet éltünk, de eközben – és ezt nagyon felemlő volt megélni – azok is segítettek és helyt álltak az egymás iránti felelősségvállalásban, akikre ez más körülmények között kevésbé volt jellemző. Tavasszal volt egy alma és egy káposzta osztási akciónk is, aminek nagyon jó volt a fogadtatása. Egy helyi bácsi elmondta például, hogy bár az adományra nem volt rászorulva, végtelenül jól esett neki a figyelem és törődés, amitől úgy érezte, hogy nincs egyedül a mérhetetlen bezártságban. Pontosan ez volt a szándékunk ezzel a kezdeményezéssel. A több tonna zöldség és gyümölcs kiosztásában összefogtak az önkormányzat dolgozói és az önkéntesek. Aki tudott, az eljött és segített. Ezúton is szeretném megköszönni mindnyájuknak a segítséget. És persze mindvégig készültünk arra, hogy ha lehetővé válik, újraindítjuk a rendezvényeket is.

A nyár meghozta a várva-várt találkozásokat?

– A Sváb Ételek Fesztiválja volt az első kezdeményezésünk, amire 10 település és rengeteg érdeklődő jött el. Ez kezdésnek nagyon jó volt: a finom sváb ételek mellett kitelepültek a borászaink is, és megrendeztük a nyárindító pince túrát. Az előkészület is nagy összefogást igényelt, ami nagyon jót tett a közösségi életünknek. Sokan jöttek segíteni, találkozni, beszélgetni. Több mint százan közreműködtek a szervezésben, irányításban. Jövőre is készülünk ezzel a programmal, és bízom benne, hogy meg tudjuk ismételni a jó hangulatot. A tavaly augusztusban átadott uszodánkban is megindult az élet: idén már úszásoktatás is volt, ráadásul a helyi óvodások és iskolások mellett a keceliek is itt tanulnak úszni. A gyerekeknek számos nyári tábort is rendeztünk. Volt Erzsébet, Biblia, Tánc, Nemzetiségi és Önkormányzati tábor is., szinte egész nyáron folyamatosan más és más programon vehettek részt az érdeklődők. Augusztusban nagy tömegeket vonzott a Falualapítók ünnepe, amit elővigyázatosságból még nem az eredeti helyén, a Teleház előtt, hanem a két pincesoron rendeztünk meg. Sikeres volt a falusi olimpia, a nyitott pincék, Pintácsi Viki gyermekműsora. A rendezvény szép színfontjaként átadtuk a Sváb Értéktárházat Rideg László, a megyei közgyűlés elnökének jelenlétében. A TOP forrásból megújult létesítményben van két kiállítás, a császártöltési értéktár bemutatása valamint egy kulcsos lakás, és tervezzük még egy sváb konyha kialakítását is. Augusztusban rendhagyó szabadtéri misével ünnepeltük a Bajai úti kereszt átadását, aminek költségeit pályázaton nyerte el a Német Nemzetiségi Önkormányzat. A kialakításban Császártöltés Község Önkormányzata is szerepet vállalt. Itt szegtük meg az augusztus 20-i kenyeret, amit a falu kemencéjében sütöttünk meg. Ezt követően szentelte meg a keresztet főtisztelendő Nagyidai Zsolt plébánosunk. Nagyon büszkék vagyunk erre a szép kezdeményezésre, aminek hamarosan folytatása is lehet, amennyiben a Keceli utcára tervezett újabb keresztre benyújtott pályázat is sikeres lesz. Volt egy jótékonysági utcabál is Császártöltésen, amit Szvetnyik István szervezett. A jelenlévők közösen főztek, szórakoztak, a bevételt pedig az óvodának ajánlották fel. Az adományból karácsony előtt bábszínházba mennek majd a gyerekek, és fejlesztő játékokra is jut a 152 ezer forintból. Szeptemberben a szüreti felvonulás adott apropót a közös ünneplésre. A jó hangulatról a Pénzügyőrség fúvószenekara, a Fuchs kórus és a kiskőrösi Szivárvány Néptánc Együttes gondoskodott.  A piactéri estebéden 400-500 ember volt jelen. Ezt a programot és a Falualapítók ünnepét a Nemzeti Művelődési Intézet pályázatán elnyert egymillió forintból rendeztük meg.

Milyen feladatokat tartogat még az év?

– Egy nagyon mozgalmas és tevékeny esztendő utolsó negyedévében is tele vagyunk tervekkel. A TOP energetikai pályázatán nyertünk 120 millió forintot a Polgármesteri Hivatal felújítására. Az épületre nagyon ráfér a fejlesztés, a pályázat megvalósítása sok feladatot fog adni a következő évben. Nemrégiben beadtuk a német nemzetiségi pályázatokat, aminek segítségével az oktatási intézményeinkben szeretnénk a körülmények minőségi javítását elérni. Az óvodában tornatermet építenénk, az iskolát pedig kifestenénk. November 13-án lesz a legközelebbi nyitott pincék esemény, amit szeretnénk egy libafutammal ötvözni. Ez öt kilométer futást, gyaloglást, vagy kerékpározást jelent. Két évvel ezelőtt rendeztük meg először, akkor eljöttek több mint százan, és nagyon jó hangulatban telt. Bízom benne, hogy most sem lesz másként. November 14-én a időseinket köszöntjük fel, és készülünk már a karácsonyi, adventi, újévi programokra is. Annyit már elárulhatok, hogy január 8-án a ráckevei Lohr Kopelle fúvószenekar ad koncertet a templomban. Ezzel szép zenei élménnyel nyitjuk meg az új évet bizakodva és abban reménykedve, hogy 2022 új sikereket és tartalmas közösségi programokat tartogat a település és a császártöltésiek számára. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés