• Április 26. péntek, Ervin
Közélet 2022. január 26. 19:20

Egyedi kormánytámogatással új sportcsarnokot kap a Wattay szakközépiskola

Egyedi kormánytámogatással új sportcsarnokot kap a Wattay szakközépiskola
Közel 900 milliós beruházás valósulhat meg Kiskőrösön idén. Január 12-én ugyanis megtörtént a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium sportcsarnokának ünnepélyes alapkőletétele, amely alá egy időkapszulát is elhelyeztek. Beletették az új sportcsarnok lézergravírozott látványtervét, a kiviteli tervdokumentációt, egy 2022-es naptárt, szalagavatós és ballagási emlékeket, a jelenlegi alkalmazottak és az összes osztály fényképét, névsorát, helyi és megyei sajtókiadványokat, a 16. Toyota Szaki kupán első helyezésért kapott serleget, egy wattays arcmaszkot, jelenlegi fém váltópénzeket és az alapkőletétel forgatókönyvét.

Hirdetés

Hirdetés

Az időkapszulát Csúzdi Zoltán a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kancellárja, Papp Gyula, a szakképzési centrum főigazgatója, Font Sándor országgyűlési képviselő, Franczia László, a Wattay középiskola igazgatója, Domonyi László polgármester, Major József, a kivitelező HUN-BAU Holding Kft. ügyvezetője és Boldizsár Nikita, az iskola kézilabda csapatának tagja tették a helyére.

Papp Gyula főigazgató kiemelten megköszönte Font Sándor országgyűlési képviselő szerepét abban, hogy a sportcsarnok megépülhet.

Franczia László igazgató ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag az iskolának sohasem volt megfelelő tornaterme, így évtizedes igazgatói tevékenysége egyik legfontosabb mérföldkövének nevezte a sportcsarnok építését, ami egyedi kormánytámogatási segítséggel Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására valósulhat meg.

Mint azt Font Sándor elmondta, Domonyi László polgármester és Papp Gyula főigazgató, egy évvel ezelőtt fordultak hozzá, hogy az eredetileg elnyert, 480 millió forint a jelentős építőanyag- és kivitelezési költségnövekedés miatt csak a fele annak az összegnek, amely szükséges a tornacsarnok megépítéséhez. A hiányzó, további, mintegy 400 millió forint olyan kezelhetetlenül magas összeg, amely előteremtésében kérték a segítséget. A képviselő végül az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteréhez, Palkovics Lászlóhoz fordult, aki a kormány segítségével biztosította a szükséges forrástöbbletet. Így már a hiányzó 406,2 millió forint is rendelkezésére állt a szakképzési centrumnak, Kiskőrös városa pedig területátadással biztosította az épülethez a helyszínt, így az alapkő letételével megindulhat a beruházás. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum összességében 886 millió 255 ezer 697 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az iskola új tornacsarnokának felépítésére. 

Domonyi László polgármester szintén méltatta és megköszönte Font Sándor lobbitevékenységét abban, hogy a középiskola sportcsarnoka megépülhessen. Mint kiemelte, a csarnok nem csak az iskolai testnevelés órákat fogja kiszolgálni, hanem teret ad az egyesületeknek is az edzésekre, sport- és egyéb rendezvények lebonyolítására, így meglétével a várost is szolgálni fogja.

Major József, a beruházást kivitelező cég vezetője elmondása szerint szeptember végén már

szeretnék átadni a sportlétesítményt.

Az ünnepélyes alapkőletételt az előző héten a kivitelezési szerződés aláírása előzte meg. Ahogy január 5-én délután Franczia László igazgató, a kivitelezési szerződés ünnepélyes aláírásakor fogalmazott: a Wattaynak és a városvezetésnek több évtizedes álma válik valóra, hiszen végre megépül az iskola modern sportcsarnoka.

A csarnok terveze   tt nettó alapterülete 1779,19 négyzetméter. Az Árpád utcában, a meglévő iskolaépület és a kollégium között épül meg. A kétszintes tornacsarnok szabvány kézilabda pálya (20m x 40m) elhelyezésére alkalmas térrel és hozzá funkcionálisan kapcsolódó kiszolgáló egységekkel rendelkezik majd. 

A sportcsarnok az utcáról és az iskola udvaráról is megközelíthető lesz, akadálymentes bejáratot az udvar felől terveztek. Mindkét bejáraton belépve a földszinti előtérbe jutunk majd, mely közvetlen csatlakozik a tornacsarnokhoz. Az udvar felől egy árkádot alakítanak ki, mely többfunkciós közösségi térként működik majd, mivel tolófalakkal összenyitható lesz a belső és a külső tér. A földszinti részen lesznek még szociális helyiségek, a sportszertár, külső megközelítéssel pedig az elektromos- és a gépészeti helyiség. 

Az emeletre két lépcsőn lehet felmenni. Ott egy galériáról le lehet majd látni a küzdőtérre, továbbá az emeleten négy öltözőt, kiszolgáló vizesblokkokat és egy raktár- stúdió helyiséget építenek. – nagy –

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés