• Március 19. kedd, Bánk, József
Sport 2021. február 19. 13:25

Ismét dobogón a motoros tanár úr

Képgaléria
Ismét dobogón a motoros tanár úr
Szabó Zoltán, a Kiskőrösi Evangélikus Iskola gimnáziuma testnevelőjének szinte egész napját a sport tölti ki. Eredményes motocross versenyző, aki 2020-ban a Magyarország Nyílt Nemzeti Hidraklíma Motocross Bajnokság – I. osztály élsport Open kategóriában második lett a KTM Kecskemét versenyzőjeként. Többszörös Open bajnok a Dél-Kupa sorozatokban. Közben sokszoros magyar judo bajnok és számos nemzetközi, valamint világbajnoki helyezéssel is büszkélkedhet. Emellett erőnléti edző a HC Kiskőrös Hockey Klubban. Eredményeiről, jövőbeni terveiről, sporthitvallásáról kérdeztük.

Hirdetés

Hirdetés

- 6 éves lehettem, amikor édesapám először ültetett fel a motor nyergébe. Korán megtapasztaltam a motorozás „szabadságérzését”, de crossmotorom, csak 16 éves koromban lett. Első motorom egy Yamaha YZ125 volt, majd egy szintén 125-ös Honda, 2008 óta azonban csak KTM motorokkal versenyzek. Sajnos, a motocross is, mint minden technikai sport eléggé költséges, de szerencsére szüleim támogatnak és édesapám minden technikai problémát meg tud oldani, hiszen szerelőként otthon van a rallye világában. A futamok szünetében is tudok pihenni, mert ő addig átnézi a motort. 2015 óta profi sportolónak számítok, a besorolás szerint I. osztályban, de én nem tartom magam annak, hiszen munka mellett, a szabadidőmben művelem. A motorom sincs tunningolva, és pénzt sem kapok az egyesülettől a versenyzésért. Az eredményeimet azonban itt jegyzik.
• Hogyan készülsz a versenyekre?
- Sajnos Kiskőrösön, illetve a környékén nincs gyakorló pálya. Így el kell utazni 40-50 kilométert, hogy végig tudjunk csinálni egy hétvégi edzésnapot. Az erőnléttel nincs gond, az alapozást elvégzem, de fontos lenne még többet ülni a motoron. Ezek a motorok 50-60 lóerősek, a súlyuk körülbelül 100 kilogramm. A pálya egyenetlen, a sokszázadik motoros után már kigödrösödik, ami nagy sebességnél megdobhatja a motort, nagyot lehet esni, erő kell hozzá, hogy valaki megfogja. Ráadásul a futam nagy részében nem ülünk, hanem állunk a motoron, így sok-sok izom összehangolt munkájára van szükség. Sokan azt hiszik, hogy csak gázt adok és megy a motor, aki a leggyorsabb, az ér először célba. Ez csak részben igaz, ennél összetettebb a motorsport. A gyorsaság valóban az elsődleges szempont, de stratégiára és taktikára is szükség van és a már említett kondíció meglétére.
• Melyik volt a legemlékezetesebb versenyed?
- Talán a 2014-es évben Magyarország Nemzetközi Motocross Bajnokság II. osztály MX1 kategóriában megszerzett 1. helyezésemre vagyok a legbüszkébb. Abban az évben mindjárt a második motoros edzésemen egy nagyot estem és kórházba kerültem, mivel megrepedt pár bordám és leszakadt a jobb tüdőlebenyem. Csupán két hónapom maradt arra, hogy felkészüljek a bajnokságra és még így is bajnok lettem az összesített eredményem alapján.
• Említetted, hogy munka mellett vagy profi sportoló.
- A KEVI általános iskolájában másodikosokat tanítok, itt a célom, hogy megszerettessem a gyerekekkel a mozgást. A gimnáziumi testnevelés órákon már differenciálom a teljesítményt. Egy rendszeresen sportoló diák kis energiaráfordítással ér el kiugró eredményt, míg akad, aki teljes erőbedobással is kevésbé jól teljesít. Azt vallom, hogy utóbbiak is dicséretre és elismerésre méltók.
• A Kiskőrösi Judo Egyesület elnöke és vezető edzője vagy, ebben a sportágban is számos kiváló eredményre lehetsz büszke.
- Többször megnyertem kategóriámban a Magyar Bajnokságot, 14-15 éves koromban nemzetközi versenyeken is szerepeltem, például Ausztriában 2. lettem, Svédországban 5., de Dózsa Tamással 13. helyezést értünk el a világbajnokságon. Mivel 16 évesen elcsábított a motocross világa, választanom kellett. Most a judo edzések szünetelnek, mivel a kiskőrösi Küzdősportok házát felújítják. Nem volt könnyű a döntés a két sportág között, hiszen a judo iránti elköteleződésem is hatalmas, de edzőként is sokat tehetek a felnövekvő nemzedék kinevelésében és ki tudja, talán még egyszer visszatérek a versenyzéshez is. A judoban is igyekszem átadni a megszerzett tudásomat és a sport szeretetét, arra törekedve, hogy a gyermekekben alakuljon ki egy egész életre szóló mozgás iránti igény. Egyre több felnőtt is csatlakozik a csapathoz, akik magukkal hozzák a gyermekeiket is. A lényeg, hogy rendszeresen mozogjon az ember. Ezt a filozófiát sportolóként, pedagógusként is nagyon fontosnak tartom.       

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös