• Április 16. kedd, Csongor
Közélet 2022. június 20. 15:35

Újrafőzték a sváb ételeket

Újrafőzték a sváb ételeket
CSÁSZÁRTÖLTÉS - Június 11-én másodszor rendezték meg a Sváb Ételek Fesztiválját. Az ötlet először 2019-ben merült fel, amikor Császártöltés Község Önkormányzatának kiadásában megjelent, a helyiek által gyűjtött receptekből álló Császártöltési Finomságok című szakácskönyv. Ekkor fogalmazódott meg a szervezőkben és a közreműködőkben, hogy jó lenne megkóstolni más sváb települések jellemző ételeit, megismerni szokásaikat, viseletüket, táncaikat, dalaikat. Végül 2021-ben kerülhetett sor az első gasztrofesztivál megrendezésére, viszont a nagy siker arra bíztatta a szervezőket, hogy új hagyományt teremtve évente megrendezzék a fesztivált.

Hirdetés

Hirdetés

Idén 13 településről érkeztek a meghívott vendégek: Bácsbokod, Budapest XVIII. kerület, Ceglédbercel, Érsekhalma, Gara, Geresdlak, Harta, Hercegszántó, Napkor, Pomáz, Rácalmás, Szigetszentmárton, Vaskút, - hogy ízelítőt adjanak a náluk leginkább kedvelt és sokat készített sváb ételeikből és dalaik, táncaik által bepillantást engedjenek kultúrájukba. Díszvendégként Hercegszántó tánccsoportja képviselte a szerb nemzetiséget.

A császártöltésiek összefogásának köszönhetően, a Falu Kemencéjében sütött kígyórétessel, ragulevessel, gerslis húsos káposztával és vadpörkölttel várták a szervezők a helyieket és a vendégeket.

     A rendezvényt Takácsné Stalter Judit polgármester asszony, Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Manhalterné Szeitz Orsolya a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Ezt követően a hagyományok szerint a töltési fiatalok kitáncolták a májusfát. A megnyitó ünnepséget a Császártöltési Fúvószenekar, a Császártöltési Tánccsoport és a Fuchs Kórus előadása színesítette.

A finom falatok mellé tartalmas, szórakoztató programot kínáltak a szervezők, hiszen a színpadon egymást követték a meghívott települések kórusai, tánccsoportjai. A legkisebbekre is gondolva, az iskola udvarában ugrálóvár várta a gyerekeket. Az Angeli Mátyás Közösségek Házában a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának munkatársai a Hungarikum Játszóházba várták a játékos kedvű kicsiket és nagyokat egyaránt.

     A késő délután hangulatáról a helyi Fuchs Zenekar gondoskodott.

     Köszönet illet mindenkit, aki munkájával, előadásával, jelenlétével hozzájárult a nap sikeréhez! Jövőre újra találkozunk!

                                                                                                          Rácz Hajnalka Mária

                                                                                                            művelődésszervező

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés