• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. február 22. 07:00

Sorsok, történetek

Sorsok, történetek
Lupták György ny. evangélikus esperes rovata 2017 óta szélsőséges iszlamisták üldözik rendszeresen a keresztyéneket Mozambikban. Lorena (a neve megváltoztatva) is itt élt, egy faluban. Így vall: -"Hallottuk, hogy jönnek az iszlámista harcosok. Emiatt gyorsan elfutottunk, ki a faluból, a földjeinkre. De az embereink éppen halászni voltak, és azonnal elfogták őket, amint partot értek" - számolt be Lorena. Nem sokkal később a menekülőket is felfedezték, és fegyverrel fenyegetve terelték vissza őket a faluba. Lorena elmondta, hogy a támadók lefejezték a falu férfiait, ezt a nőknek és a gyerekeknek végig kellett nézniük. Lorena gyermekeivel elmenekült a falujából, messze maga mögött hagyva a szörnyű emlékek helyszínét. Most egy nagyobb városban élnek, ahol rokonoknál találtak menedéket. Az átélt szörnyűségek ellenére Lorena ezt mondja: -"Senki másban nem bízom, csak Jézus Krisztusban. Mert ő nem hagyott el engem."

Hirdetés

Hirdetés

„A keresztyének kényszerrel és trükkökkel térítik a hindukat a hitükre" – Indiában ilyen rágalmakkal szítják a hindu nacionalisták a gyűlöletet a keresztyének ellen, mint Krishna (a neve megváltoztatva). A hinduként nevelkedett Krishna tanulmányai során talált rá a keresztyén hitre, és lelkész lett. De az a tény, hogy egyre többen lettek keresztyének az ő szolgálata révén, kiváltotta a szélsőséges hinduk haragját. Újra és újra fizikailag is támadták a gyülekezetet. Egy nap a helyzet elfajult, több mint száz fős feldühödött tömeg gyűlt össze a templomnál. -"Megragadtak, vertek és rugdostak. Aztán lerángattak a lépcsőn, kidobtak az utcára, és kegyetlenül megvertek" - meséli Krishna. -"A fájdalmam csak fokozódott, amikor láttam, hogy rugdossák a feleségemet, amikor megpróbált a segítségemre sietni. És teljesen összeomlottam, amikor megláttam a gyermekeimet, sírva és tehetetlenül." Végül néhány keresztyénnek sikerült kimenteni Krishnát és feleségét, Ashat, és kórházba vitték őket. Ennek ellenére Asha és Krishna meg van győződve: -"Jézus egyedül mentett meg minket".

Amikor a nigériai Kiro (a neve megváltoztatva) húsz éves volt, egy pusztító bombatámadást élt át: iszlamista szélsőségesek támadták meg a templomukat, mintegy négyszáz embert megsebesítve és huszonnyolcat meg is öltek. A halálos áldozatok között volt Kiro édesanyja, nagynénje és egyik nővére. Egy másik nővére súlyosan megsérült, de életben maradt. Kiro túlélte a terrortámadást, de az átélt élmények, a rokonai utáni kétségbeesett kutatás a kórházakban és végül a családtagjai holttestének azonosítása mély traumát okozott neki. -"Miután megvigasztaltam a nővéremet a kórházban és más sérülteket is, sírtam, zokogtam és imádkoztam" - mondja Kiro. De továbbra is ápolnia kellett sérült nővérét, aki összesen harminchárom műtéten esett át. Később Kiro halálos fenyegetéseket kapott iszlám szélsőségesektől: a férfiak körbevették és megfenyegették azzal, hogy hét napja van áttérni az iszlámra - különben lefejezik. Kiro kénytelen volt elhagyni a hazáját. Az üldöztetések ellenére, ragaszkodik Jézus Krisztushoz, és megbocsátott az üldözőknek, akik annyi szenvedést okoztak neki és családjának.

Napjaink történései ezek. És csupán csak három – a sok ezerből. A keresztyénüldözés helyzetét vizsgáló szervezet, az Open Doors (Nyitott Ajtók) minden évben január 18-án adja ki az előző évre vonatkozó jelentését. A jelentés központi része egy ötven országot tartalmazó lista, amelyben azokat az országokat találhatjuk, ahol a legmagasabb fokú a keresztyének üldöztetése. A vizsgálati szempontok szigorúan következetesek és kiterjednek az emberi és közösségi élet fő területeire.

Az Open Doors jelentése alapján 2022-ben, 5621 keresztyén embert gyilkoltak meg a hite miatt, 2110 templomot és gyülekezetet ért támadás (lerombolták, felgyújtották). És a becslések alapján mintegy 360 millió keresztyén él át különböző mértékű üldöztetést vagy diszkriminációt. Főként az iszlám országokban.

Napjainkban elindult az Open Doors magyarországi munkája is, így már bárki hozzáférhet a pontos adatokhoz, olvashat a fentiekhez hasonló történeteket. És imádkozhat üldözött keresztyén testvéreinkért… (www.opendoorsmagyarorszag.org)

Lupták György

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés