• Július 22. hétfő, Magdolna
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Program
  • Sikeres volt Kiskőrösön a rendhagyó Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál
Program 2023. május 24. 00:00

Sikeres volt Kiskőrösön a rendhagyó Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál

Sikeres volt Kiskőrösön a rendhagyó Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál
Kiskőrös minden évben több napos fesztivál keretében emlékezik meg városalapító elődeiről, a Wattay családról és a szlovák ősökről.

Hirdetés

Idén több apropója is volt az ünneplésnek, ugyanis 50 éve kapott városi rangot a település, ekkor adták át a városközpont több meghatározó épületét, köztük a művelődési központot. Ez alkalomból rendeztek be egy 15 tablóból álló helytörténeti kiállítást, mely felidézi a várossá válás folyamatát. Az állami zeneoktatás is az 1973-as évhez köthető, ezt az évfordulót egy csodálatos koncerttel tették emlékezetessé, melyen Kiskőrösről indult, és nagyívű pályát befutott művészek léptek fel.

Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes 45 éves jubileumát. Már a kezdő isaszegi táncokkal megalapozták a jó hangulatot. Hollerné Racskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke két nyelven köszöntötte a kiskőrösi táncosokat. Majd Dr. Király Katalin a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója méltatta a táncegyüttes értékes hagyományőrző munkáját.

Különleges volt ez az alkalom, mivel mindazok csatlakoztak a közös produkcióhoz, akik a 45 év alatt egykor a társulat tagjai voltak, ők békési táncokat mutattak be a közönségnek. A budapesti Lipa Táncegyüttes előadásában pedig abaúji táncokat láthattunk.  A kiskőrösiek és a vendég szalkszentmártoni Folklór Egyesület közös előadásában györgyfalvi táncokat láthatott a közönség. A talpalávalót a Kóborzengő zenekar húzta.

21 csapat nevezett a körös rétes sütésre a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál vasárnapján. A szervezők minden csapatnak biztosították az alapanyagokat, amik a hagyományos kiskőrösi szaladgálós réteshez szükségesek. Idén a töltelékekhez almát, túrót és káposztát is kaptak a csapatok, akik eldönthették, hogy saját maguk gyúrják a tésztát, vagy a kiskőrösi szlovák asszonyok által előre elkészített tésztából sütnek.

Idén is elkészült a 305-ös számot formázó, piros-fehér-zöld töltelékű rétes, amit Kiskőrös újratelepítésének évfordulóját jelképezi. Miközben az asszonyok nyújtották a rétestésztát, a színpadon fellépett a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar és meghívott vendégeik.

Nagy sikerrel zajlott az Egy húron pendülünk címmel meghirdetett citerás találkozó, melyen 123 hangszeres lépett a közönség elé.

A fesztivál programjai között kapott helyet a 25. Kiskőrös Város Borverseny díjátadója. A megmérettetésen nem csak a benevezett borokat bírálta a szakmai zsűri, hanem kiválasztották azt a fehér, rozé és vörösbort, mely egy éven keresztül viseli a Kiskőrös Város Bora címet.

Az eseményről élőben tudósított az M1 televízió.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés