• Május 9. csütörtök, Gergely
Program 2023. június 29. 08:00

120 Dutra vonult fel Kiskőrösön

120 Dutra vonult fel Kiskőrösön
Idén is nagy sikert aratott az immár nemzetközivé fejlődött kiskőrösi Dutra találkozó, melyre több mint 120 gépjárművet neveztek be. A Kis Zsolt elnökletével működő Kiskőrösi Dutra Baráti Kör Egyesület immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a legendás magyar traktorok háromnapos ünnepét a pünkösdi hétvégén. A találkozó főhadiszállása idén is az Úttörténeti Múzeumban volt.

Hirdetés

Hirdetés

A magyar gyártású Dutra traktorok a budapesti Vörös Csillag Traktorgyárban készültek, az 1950-es évektől kezdődően az 1970-es évek közepéig. A konstrukció időtállóságát mutatja, hogy a gazdák a mai napig használják a Dutra traktorokat, így általában a hirdetések között napjainkban is megtalálhatóak ezek a gépek. Nem véletlen, hogy a két tervezőmérnök Kossuth díjat kapott az alkotásáért.

Már május 26-án, pénteken gyülekeztek a kiállításra a gépcsodák, szombaton 10 órai kezdettel pedig megtartották az ünnepélyes megnyitót, melyen Belák József, az egyesület szóvivője üdvözölte a vendégeket. Megtisztelte jelenlétével és köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke, valamint Domonyi László polgármester.

Fővédnöknek Néder Imrét kérték fel, aki az egykori traktorgyár konstruktőre volt.

Ebéd után útjára indult a díszes menet és hangosan pöfögve, dudálva tettek egy tiszteletkört a városban. A délután folyamán 14 órakor a Dutrák egyidejű indítása bizonyára messzire elhallatszott, majd a keceli Bogárzó Citerazenekar és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes gondoskodott a látogatók szórakoztatásáról.

Több százan voltak kíváncsiak a járműmatuzsálemekre, majd Anita & Nani retro partijával és diszkóval ért véget a nap. Az Ikarusz 256 nosztalgiajárat egész nap szállította az érdeklődőket a MIG bázisra.

Vasárnap Erdőtelken folytatódtak a nagy érdeklődésre számító programok. Szántóbemutató, Dutrák tánca, kistraktorok húzóversenye, „emberek a gép ellen” elnevezésű kötélhúzó verseny, a nagytraktorok húzóversenye és gyorsasági verseny követte egymást. A szervezők a kicsinyek szórakoztatásáról is gondoskodtak, többek között ugráló vár és arcfestés várta őket. Estefelé pedig még a rengeteg ajándék mellett a tombola főnyereménye, egy igazi, forgalomba helyezhető UE-28 Dutra is gazdára talált.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés