• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. augusztus 24. 09:00

Falualapítókat ünnepelték Császártöltésen

Falualapítókat ünnepelték Császártöltésen
Immár hagyománnyá vált, hogy háromnapos ünnepségsorozattal emlékeznek a falualapítókra Császártöltésen. Augusztus 11-én, pénteken délután a Babaház megnyitójával kezdődött a rendezvény. Gatter Istvánné, vagy ahogy a faluban mindenki ismeri, Vali néni, felajánlotta a féltve őrzött porcelánbaba gyűjteményét Császártöltés Község Önkormányzatának. A gyűjteménynek az egykor volt cukrászda épületében sikerült kialakítani helyet, ahol két utcára néző helyiségben kerültek elhelyezésre a babák. 25 év gyűjtésének eredménye a közel 180 baba, amelyeket most már bárki megtekinthet.

Hirdetés

Hirdetés

A megnyitó Gatter Kitti és Németh Nóra szavalatával kezdődött, majd Takácsné Stalter Judit polgármester asszony mondott beszédet. Az összefogás erejéről mesélt, amely minden közösség mozgatórugója. Császártöltésen ennek az összefogásnak a szép példája a Babaház kialakítása vagy a Kilátó felújítása. Sok-sok ember önzetlen munkája, felajánlása nélkül csak álom maradt volna mindkettő.

     A rendezvény a Főkáptalani pincesoron folytatódott tovább, ahol „Nyitott Pincék” hívogatták az érdeklődőket a Császártöltési Pincesorokért Egyesület szervezésében. A Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány önkéntesei gyönyörű csillámtetoválásokat készítettek kicsiknek és nagyoknak. A nyitott pincékben bort kóstolhattak az érdeklődők és sült kolbászt, kézműves hamburgert, pecsenyét vagy éppen fagyit is vásárolhattak mellé.

     A szombat reggel a Horgásztavaknál horgászversennyel indult, majd a délelőtt folyamán kirakodóvásár, ingyenes ugráló vár, buborékfoci és körhinta várta a gyerekeket. A Rózsakertben a Csengőszó Császártöltési Iskolai Alapítvány tagjaival száraz virágokból lehetett ajtódíszeket alkotni, a „Falatkák” Óvodai Alapítvány tagjai segítségével pedig kavicsfestés kínált hasznos időtöltést az érdeklődő kicsiknek és kísérőiknek. A Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány és a kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda támogatásának köszönhetően eközben a Ligetben a „Töltési Terepfutás” játékos feladataival „küzdöttek” a baráti társaságokból, családtagokból álló csapatok. Köszönjük Füleki Antalnak a verseny lebonyolítását! A jelenlévő gyerekek nagy-nagy örömére, az Önkéntes Tűzoltók egy fergeteges Habpartyt varázsoltak a gyepre a délelőtti programok zárásaként.

     Délután a V&K Fitness Club bemutatójával kezdődött a műsor, majd az eredményhirdetések és díjátadók következtek. Takácsné Stalter Judit polgármester asszonytól először a Főzőverseny helyezettei vehették át értékes nyereményeiket. Idén is nehéz dolga volt a zsűrinek, - Varga Kálmánnak, Vancsik Györgynek és Lakner Józsefnek - hiszen hat remek minta közül kellett kiválasztani a legjobbakat.

     Ezután a „Töltési terepfutás”eredményei kerültek kihirdetésre, pizza utalványokat vehettek át a helyezettek.

     A borverseny eredményeit - Lakner László, a Császártöltési Hegyközség elnökének távollétében – Takácsné Stalter Judit polgármester asszony ismertette, majd átadta az okleveleket és kupákat a díjazottaknak. A hagyományokhoz híven a Táncoló Sváb szobrát  díjnyertes boraikkal ismét bőségesen meglocsolták a borászok, ezzel biztosítva a jövő évi jó termést.

     A Horgászverseny okleveleit Dóra Zoltán, a Horgászegyesület elnöke és Tóth József titkár adta át.

     Ezután a jó tanulók díjazása következett, ahol Marokityné Török Dóra, a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány elnöke a polgármester asszonnyal együtt adta át az alapítvány által megítélt pénzjutalmakat és az elismerő okleveleket a kimagaslóan jól teljesítő középiskolás és az egyetemen, főiskolán tanuló diákok részére. A vacsora után a tázlári Los Teras zenekar húzta a talpalávalót., majd Ilyés Attila varázsolt remek hangulatot a Retro disco keretein belül.

     Vasárnap délután került sor a „Koccintó” Császártöltési  Sváb Sarok Pince és Présház és a felújított Szálas Béla Kilátó átadására. Köszöntőt mondott Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának elnöke és Takácsné Stalter Judit polgármester. Az ünnepélyes szalagátvágás után Főtisztelendő Nagyidai Zsolt esperesplébános felszentelte az épületeket.  A műsorban közreműködött a Fuchs kórus és a Császártöltési Fúvószenekar. Hideg italokkal, kemencében sült finomságokkal és vaddisznó pörkölttel vendégelték meg a szervezők a megjelenteket.

      Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki munkájával, adományával, jelenlétével hozzájárult a rendezvénysorozat sikeres lebonyolításához!

Rácz Hajnalka Mária

művelődésszervező

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés