• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2024. február 20. 06:00

A közös sikerekből táplálkozik Császártöltés

A közös sikerekből táplálkozik Császártöltés
Még csak február van, de Császártöltésen már javában pezseg az élet – tudtuk meg Takácsné Stalter Judittól, akit az év első felének terveiről kérdeztünk. A polgármester asszony a tőle megszokott lelkesedéssel avatott be minket a sváb sarok büszke településének mindennapjaiba és értékeibe. Ez utóbbiak közül kiemelve a sváb öntudatot, a tettvágyat és az összetartást.

Hirdetés

Hirdetés

– Pezsgő, üde színfoltja a vármegye településeinek Császártöltés, amit a belföldi turisták is egyre nagyobb számban fedeznek fel maguknak. De mi adja azt a belső kohéziót, ami nem csak itt tartja, de újra és újra lelkes összefogásra sarkallja az itt élőket?

– Nagyon fontos, hogy a turisták jól érezzék magukat a településen, de természetesen az itt lakók adják a fejlődés alappillérét, az ő igényeiket kell első sorban szem előtt tartanunk. Márpedig színvonalas település nem képzelhető el színvonalas intézmények nélkül. E téren is jól állunk. Kiváló együttműködést ápolunk a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzattal. Az óvoda és az iskola is német nemzetiségi lett még 2015-ben, ahová szívesen viszik gyermekeiket a szülők. Közel s távol nincs erre példa, de nálunk az iskola saját uszodával rendelkezik, amit fel is újítottunk. Mindemellett rengeteg korszerűsítést tudtunk végrehajtani: leköveztük az iskolaudvart, légkondicionálókat szereltünk fel az épületben, megújult a tornaterem… Büszkén mondhatom, hogy gyermekintézményeink tökéletesen felszereltek, ahol egy csomó kedvezményt kapnak a szülők és a gyermekek. Sikerült pályázati forrásból felújítani és abszolút olvasóbaráttá tenni a könyvtárat is, és ugyancsak pályázat segítségével megújult a régi óvoda és visszavittük oda, az addig, az iskola egy szárnyában elhelyezett gyerekeket.

– Milyen beruházások vannak folyamatban?

– TOP Plusz pályázati forrásból nyertünk el 235 millió forintot, amiből két beruházást valósítunk meg: újjászületik a játszótér és megépítünk egy, a falu számára nagyon fontos kerékpárút szakaszt. Miután a múlt év a tervezésről szólt, idén megtörténik a kivitelezés.

A játszótér teljes felújítását már megkezdtük. Most néhány hónap türelmet kérünk a szülőktől, de szeretnénk legkésőbb májusban átadni a beruházást. Az új eszközöket el tudjuk helyezni, de a háromszáz méteres rekortán pálya elkészítése időjárásfüggő. Heteken belül elkezdődik a belterületi kerékpárút első szakasza is, ami a templomtól a Keceli utca végéig, egészen a falutábláig készül most el. Azt reméljük, hogy a Kecel-Császártöltési kerékpárút megépítésére sem kell már sokat várni, és akkor össze tudjuk kötni azokat.

– A császártöltésiek gondosak őrzik hagyományaikat, az életükben fontos szerep jut a visszatekintésnek, megemlékezésnek. Miből táplálkozik ez az igény és milyen eseményekre készülnek jelenleg?

– A hagyomány mély tisztelet, érzelmi és tudati ráhangolódás nélkül nem több, mint a szokások folyamatos ismétlése. Mi, töltésiek nem csak ápoljuk, de értjük, és meg is éljük a hagyomány valódi tartalmát. Az elődeink 1774-ben Németországból jöttek, és olyan értékeket hoztak magukkal, amik a mai napig fennmaradtak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy kik voltak ők, hiszen hagyatékuk alapjaiban határozza meg a mi falunkat, és ez a hagyaték az, amitől érdekes és különleges mások számára is. Vendégeink, a turisták és a kirándulók is érdeklődnek értékeink iránt a sváb ételektől a pincesoron át a települést övező természeti szépségekig. Ma is vannak még pályázataink, amelyek az úgynevezett sváb sarok vonzerejét és népszerűségét hivatottak szolgálni a magyar turisták körében. Nincs könnyű dolgunk az olyan látványban vagy történelmi értékekben gazdag helyekhez képest mint például Eger, vagy a Balatonfelvidék, de földrajzi adottságaink, tavaink, erdeink kiránduló útjaink, többnapos programot tudnak tartalommal megtölteni az érdeklődők számára. Mindezt megkoronázzuk a császártöltési vendégszeretettel. Úgy gondolom, hogy nagyon sok kiaknázatlan lehetőség áll még rendelkezésünkre e téren.

A felvidéki magyarok kitelepítéséről minden évben megemlékezünk, idén ezt egy kicsit másképp tesszük meg, mint szoktuk. Április 13-án adjuk át azt a kiállítást, ami a Hajósi-Császártöltési Felvidéki Kulturális Egyesület összefogásával valósult meg, az önkormányzat pedig anyagi támogatást nyújtott hozzá, illetve felújította a kiállítás helységeit. 

– 2024-ben milyen alkalmakon ünnepelnek együtt a töltésiek?

– Hagyományőrző rendezvényeinket 2015-ben állítottunk vissza, és tettük rendszeressé a faluban. Ilyen a májusfa állítás, vagy a szüreti felvonulás, mindkettőt az intézmények és a civil szervezetek bevonásával szervezzük meg. Negyedik alkalommal rendezzük meg a Sváb Ételek Fesztiválját, ami mögött nagy falusi összefogás áll. Más településekről is örömmel jönnek, s mi is szívesen teszünk eleget a meghívásoknak. Sok helyen megfordulunk Baranyától Szabolcs-Szatmár vármegyéig, ahol svábok élnek. Ilyenkor bemutatjuk egymásnak viseleteinket, tánc- és énekcsoportjainkat.

Rendezvényeink is csak összefogással tudnak létrejönni, de szerencsére a töltési civilekre mindenben lehet számítani a polgárőröktől a tűzoltókon át a Császártöltési Pincesorok, az iskolai és óvodai alapítványokig. Kiemelkedő segítséget kapunk a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítványtól. A civil szervezetek nélkül nem is tudnánk ezeket a nagy rendezvényeket megvalósítani.

Február elsején rendeztük meg a hagyományos sváb disznóvágást, amin nagyon sok császártöltési vett részt és vendégek érkeztek Hartáról, Nemesnádudvaról, Budapest XVIII. kerületből, és velünk volt a Bács Kiskun Vármegyei Önkormányzat csapata is. Ilyenkor a munkafolyamatokból mindenki kiveszi a részét, aki szívesen megméretteti magát akár a kolbásztöltő versenyen is indulhat. Végül pedig közösen elfogyasztjuk az ebédet. Most is 300-400 ember mozgott a teleházban és a környékén, és mindenki tudta a dolgát. Fél háromkor már az asztalnál ültünk, s hallgattuk az eredményhirdetést. Mindenki jól érezte magát, és úgy gondolom, hogy ezek az alkalmak nagyon fontosak ahhoz, hogy itt erős közösség legyen. Én a polgármesterségem ideje alatt mindvégig magam mellett tudhattam ezt a fantasztikus erőt, és minden támogatást megkaptam. Például tavaly, amikor belefogtunk a kilátó felújításába az egész falu összefogásával. Mindenki azzal járult hozzá, amivel tudott. Mostanra megvan a felújított kilátónk, aminek a közös sikere újabb összetartó kapocs közöttünk. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés