• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2024. március 23. 07:00

Legyél te is pék-cukrász a Vári szakképzővel

Legyél te is pék-cukrász a Vári szakképzővel
Az idei Agrár Expon a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium is képviselteti magát pék, valamint pék-cukrász tanulóival. Dr. Komáromi Szilárd igazgatóval ennek részletei mellett az intézményben folyó oktatásról, az itt végzett tanulók karrier lehetőségeiről is beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

Ipari szakképzést folytató iskolaként 8 ágazatban 16 szakmát tanítunk. Ezek közé tartozik pék és pék-cukrász képzésünk, ami nappali és ingyenes felnőttoktatás keretében is elérhető nálunk. Az Agrár Expon idén először jelenünk meg, ahol a nappali tagozatos pék és pék-cukrász tanulók képviselik intézményünket. Nem szeretnék minden titkot elárulni, de annyit mondhatok, hogy egy mobil sütővel érkeznek diákjaink, és a látványsütés mellett speciális húsvéti tojásokat is készítenek majd mézeskalácsból. Jelenlétünk oka egyrészt elvinni a kiskőrösi térségbe intézményünk és szakmai képzéseink hírét – jelenleg is 44 településről érkeznek hozzánk diákok –, másrészt tanulóink számára lehetőséget adni a fogyasztóval való közvetlen kapcsolatra – fogalmazott az igazgató.

– Mit érdemes tudni az intézményben folyó nappali képzésről?

– Három éves nappali képzésünkre nyolcadik osztály után várjuk a jelentkezőket. Az első évben úgynevezett ágazati alapvizsgára készítjük fel a tanulókat: a szakmai elmélet az iskolában, a gyakorlat pedig a tankonyhában történik. Itt jegyzem meg az idei év újdonságát: az elektromos kemence mellé egy fatüzelésű mobil kemencét is tudtunk vásárolni, ami tovább szélesíti a pék és pék-cukrász sütemények elkészítésének palettáját.

A tanév végén a pék, pék-cukrász, cukrász és szakács tanulók azonos követelményrendszerű szakmai ágazati alapvizsgát tesznek, majd két évig úgynevezett duális szakképzésben vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy az együttműködő cégek szakképzési munkaszerződést kötnek a fiatalokkal – természetesen a szülő jóváhagyása mellett – és ezt követően egy munkában és egy elméleti képzésben töltött hét váltja egymást a tanévben. Így miközben elméleti tudásuk gyarapszik, a munka világába is be tudnak illeszkedni a tanulók. A 11-dik évfolyam végén szakmai vizsgát tesznek, és akinek kedve van, az ágazaton belül akár nappali, akár felnőttképzésben bármelyik másik szakmát is elsajátíthatja.

– Ki veheti igénybe a felnőttképzést és milyen feltételek mellett?

– Munkaidő után, de gyakorlatilag ugyanazt a fentebb részletezett képzést kapják meg a felnőttek is, azonban egy háromszor tizenöt hetes időszakba sűrítve. Különbség még, hogy az ágazati alapképzés után a felnőttek az iskolai tanműhelyben részesülnek a gyakorlati képzésben.

– Milyen elhelyezkedési esélyekkel kerülnek ki az intézményből a végzősök?

– Végzett tanulóink nagyon jó eséllyel indulnak a munkaerőpiacon. Felkészült szakemberek tanítanak az intézményben, ezt mutatja az is, hogy az elmúlt tanévben egyik pék tanulónk harmadik helyezést ért el. Gyakorlatilag azok a munkahelyek, ahol tanulóként foglalkoztatják őket, az esetek 90 százalékában fel is veszik őket.

A felnőttoktatásban általában nem az elhelyezkedés az elsődleges. A jogszabályi változás óta két szakmát ingyenesen lehet megszerezni, és e téren kiemelkedő az érdeklődés a szakács, cukrász, pék, pék-cukrász szakmák iránt. Nagy divatja van manapság az otthoni kenyérsütésnek, szakácskodásnak, cukrászatnak. Ennek köszönhetően 20-30 fővel indulnak csoportjaink, és a lemorzsolódás sem jelentős. Sokszor diplomás emberek, nyugdíjasok jönnek hozzánk, hogy szabadidős elfoglaltságukat professzionális szintre fejlesszék.

Nagyon fontos, hogy piacképes szaktudást adjunk a gyerekeknek. De az is, hogy továbbtanulási perspektívát is nyújtani tudjunk azok számára, akik ezt igénylik. A hozzánk jelentkező diákoknak jó hír, hogy az iskolánk fenntartója, a szakképzési centrum, együttműködési szerződést írt alá tavaly a szegedi egyetemmel. A tervek szerint az élelmezési agrár tanszékkel szeretnénk egy közös projekteket indítani, aminek keretében a tanulóink által elkészített ételek, kenyerek, különböző péksütemények minőségi bevizsgálását kezdené meg az egyetem, és ebből szakdolgozatok születhetnek. A megegyezés kitér arra is, hogy azok a tanulók, akik nálunk ezen az ágazaton végeznek, majd felnőttképzésben érettségit tesznek, és az egyetem agrár tanszékén szeretnék folytatni tanulmányaikat, bizonyos előnyökhöz – plusz pont, tantárgy elismerés – juthatnak. Tehát nem kell feltétlenül a kemence mellett megöregednie azoknak, akikben él a tudásvágy.  

– Tapasztalatai szerint milyen hozadéka van a tanulók szempontjából egy olyan eseményen való jelenlétnek, mint az Agrár Expo?

– A diákok számára nagy szakmai sikerélmény, hogy jelen vagyunk egy ilyen rendezvényen. Egyrészt élesben tudják ilyenkor kipróbálni magukat, a tudásukat, másrészt visszajelzést is kapnak a látogatóktól, ami általában komoly sikerélmény számukra. Örömünkre szolgál, hogy jelenlétünkkel hozzájárulhatunk az esemény színvonalának emeléséhez. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés