• Július 27. szombat, Liliána, Olga
Közélet 2024. május 31. 07:00

22 év településvezetői munka után sincs szűkében a terveknek Suhajda Antal

22 év településvezetői munka után sincs szűkében a terveknek Suhajda Antal
Suhajda Antal 2002 óta polgármestere Akasztónak. Hatodik választási ciklusára készülve idén június 9-én ismét indul a pozícióért. Mint mondja, ebben az időszakban szeretné kiteljesíteni településvezetői céljait, majd élvezni a nyugdíjas éveket.

Hirdetés

– Félmilliárd forintos pályázati nyereményt értünk el az utóbbi időben, a támogatási szerződéseket alig egy hónapja írtuk alá. Emellett folyamatban van még néhány, a szívemhez közel álló projekt, és terveknek sem vagyok szűkében. Mindezeket mindenképpen szeretném még megvalósítani, mielőtt átadom a stafétát – fogalmazott a polgármester.

– Több mint húsz év története hogyan sűríthető néhány mondatba?

– 2002-ben nem indult az előző polgármester a választáson, és nagyon sokan biztattak, hogy mérettessem meg magam polgármesterjelöltként. Voltak elképzeléseim Akasztó jövőjét illetően, így belevágtam, és nyertem. Akkor még az uniós csatlakozás előtt álltunk, így fejlesztések tekintetében elsősorban saját forrásokra építhettünk. Szerencsére nem egy lepusztult települést vettem át: a 3300 lelket számláló, nagyközségnek számító Akasztón az utak zöme burkolt volt, a szennyvízrendszer is ki volt építve. Akadtak persze hiányosságok is, közülük az egyik legégetőbb az intézmények állapota volt. Az iskola, az óvoda és a faluház nagyon rászorult már a felújításra, idősek otthonáról pedig még nem is álmodtunk, így a különböző ellátási formák – étkeztetés, házi segítségnyújtás, demens betegek ellátása… – hiánya már egyre égetőbb volt a településen.

Minden pályázati lehetőséget megragadunk

Hozzáláttunk a hiányosságok felszámolásához, a szükséges fejlesztésekhez a források felkutatásához. Ennek eredményeként 2006-ban felújítottuk a faluházat, 2011-ben megépítettük az idősek otthonát, TOP-os forrásból megújult az egészségház, a településközpont közlekedésbiztonsági fejlesztése kapcsán nem csak gyalogátkelőhelyet, járdákat, kerékpárutakat építettünk, hanem jelzőlámpákat is létesítettünk, megszépült a fogorvosi rendelő, a négylakásos társasház, két éve pedig átadtuk az új óvoda és mini bölcsődét. Minden intézményünket korszerűsítettünk, és 2014-ben napelemes rendszerekkel láttuk el valamennyit. Azóta az áramfogyasztásunk szinte teljesen megtérül.

Persze bőven vannak még fejlesztési vágyaink. Ennek érdekében kezdetektől igyekeztünk minél több fejlesztési forrást a településre hozni. Ez az uniós támogatások megnyitása után lett számottevő lehetőség. Egy pályázati munkatársat főállásban alkalmazunk, az ő munkáját három kolléga segíti. Így összesen négyen foglalkoznak az önkormányzatnál a pályázatok kezelésével. Annak ellenére, hogy a járvány, a rekordmagas infláció és az energiaválság miatt talán az elmúlt 30 év legnehezebb ciklusa van mögöttünk, elmondhatjuk, hogy Akasztó település továbbra is sikeresen vette az akadályokat.

Öt év alatt 3 milliárd érkezett Akasztóra

Az elmúlt öt évben a településen működő 468 vállalkozás 590 millió forint adót fizetett be, ehhez mi 58 pályázat eredményes lebonyolításával 3 milliárd Ft fejlesztést hoztunk. Ebben vannak nagy projektek, mint például szennyvíztelep, vagy a solti kerékpárút (ezeknek természetesen csak az Akasztóra vonatkozó részét tartalmazza az említett összeg), de TOP-os forrásból valósult meg többek között a bölcsőde építése, az óvoda építése, felszerelése és játékokkal történő ellátása is. Nagy segítség volt továbbá a Magyar falu program, amire több mint 30 pályázatot nyújtottunk be és 23-at el is nyertünk. Ennek segítségével mintegy 228 millió forint értékben történtek építések és felújítások. Többek között járda és kerékpárút épült a Csengődi úton a belterület széléig 62 millió forint értékben, belterületi utak építésére tudtunk fordítani 73 millió forintot, felújítottuk a polgármesteri hivatalt, 9 személyes kisbusz vásároltunk, aminek köszönhetően most két busz áll az önkormányzat rendelkezésére. Traktort és munkagépeket tudtunk beszerezni 15 millió forint értékben, így ma már minden eszközünk megvan az utak, árokpartok karbantartásához. Orvosi eszközöket szereztünk be a háziorvosi és fogorvosi rendelőkbe, valamint a védőnőknek, röntgen gépet, óvodai játékokat vásároltunk, parkolót építettünk az új óvoda és a Faluház környékén.

A Magyar Állami Népi együttes lép fel Akasztón

A beruházások mellett számos színvonalas rendezvényt tartottunk meg, egy EFOP pályázatnak köszönhetően sátrakat, padokat asztalokat vásároltunk a település nagy rendezvényeinek megszervezéséhez, neves fellépő művészeket tudtunk elhívni. Nemrégiben a Kulturális és Innovációs Minisztérium által létrehozott 46 körzetközpont egyike létesült itt Akasztón, így 15 település kulturális életét foghatjuk össze. Ehhez nem forrást, hanem komplett programokat és olyan népszerű fellépő művészeket kapunk, a megpályázott 9 különböző programsorozathoz, hogy a teltházas rendezvények lelkes közönsége rendszeresen állva tapsolva fejezi ki tetszését a produkciók iránt. Legközelebb július 5-én a Magyar Állami Népi Együttes lép fel nálunk a Táncos magyarok című produkcióval.

Mindezek felett a helyi civil szervezetek is szép pályázati sikereket értek el, aminek köszönhetően megújulhatott például az akasztói futballklub élőfüves pályája és műfüves futballpályát is kialakítottak, a helyi horgász egyesület 10 millió forint nagyságrendű fejlesztést hozott, amit a gyermekek táboroztatására, utaztatására fordítottak, de az önkéntes tűzoltók, és a többi egyesület is rendszeresen pályázik, és szép sikereket érnek el.

Bővül az idősek otthona, szabadidőközpont és záportározó épül

– Milyen folyamatban lévő projektek vannak jelenleg?

– A héten befejeződik a vidékfejlesztési programból elnyert összegből a mezőgazdasági utak építése. Mintegy három és fél kilométer hosszúságban három út újul meg, 110 millió forint értékben. Ugyancsak folyamatban van a Magyar Falu Program 16 millió forintos forrásából a Zrínyi és a Széchenyi utcák burkolatának elkészítése 750 méter hosszan. Áprilisban írtuk alá azt a támogatási szerződést, amit TOP Plusz keretből nyert el a település mintegy 127 millió forint értékben, az idősek napközi otthona bővítésére. A fejlesztésnek köszönhetően a nappali foglalkoztató jelenlegi 30 fős befogadóképessége megháromszorozódik. Szerencsére nyertünk 7 millió forintot a szomszédos szolgálati lakás felújítására, így itt el tudjuk helyezni a körülbelül fél éves kivitelezési időszakra az idősek nappali ellátását, míg a több mint 100 fős szociális étkeztetést a faluházban fogjuk megoldani. Ezen kívül az élhető települések kiírásban 150 millió forintot nyertünk a Szent István utcán megépülő kétoldali egyirányú kerékpárút és ugyanilyen összeget egy záportározó létesítésére. Ez utóbbihoz kapcsolódva szabadidőközpont is épül, amire 21 millió forint fejlesztési forrás jut majd.  

Új munkahelyek létesülnek

Már előkészítés alatt áll az a projekt, aminek köszönhetően egy varroda létesül a településen. Öröm számunkra, hogy ezzel 25 aktív korú megváltozott munkaképességű személy napi négyórában történő foglalkoztatása válik lehetővé, ez által a közelmúltban kiürült Fő utcai óvodaépület hasznos funkciót kaphat.

Új funkció a Stadler stadionnak

– Milyen tervek megvalósítását tervezi a következő ciklusban?

– Fentieken túl szeretnénk további bel- és külterületi útfelújításokat, járdaépítéseket megvalósítani, közöttük szilárd burkolattal ellátni a Kossuth utca-Rákóczi utca összekötő szakaszát is. Kiemelt célnak tekintem, hogy Akasztóra potenciális befektetési helyszínként gondolhassanak a cégek, vállalkozások. Két iparterületet kijelöltünk az elmúlt években, ahová várunk még betelepülő vállalkozásokat. Szeretném elérni továbbá, hogy a ’90-es évek elején épült Stadler stadion olyan funkciót kapjon, ami a település javát szolgálja. Tárgyalásokat folytatunk a Stadler Alapítvánnyal egy bentlakásos idősek otthona létesítésére, ami hiánypótló lenne. S ha már a távlati terveknél tartunk, a 11 szolgálati lakásunkból három még felújításra vár. Ezek lakhatóvá tétele előmozdíthatná az értelmiség településen tartását. Az energiaköltségek további csökkentése érdekében a közvilágítás energiatakarékos fejlesztését is tervezzük egy ledes rendszer kiépítésével, és a meglévő térfigyelő kamerarendszer felújítása és bővítése is kívánatos. A civil szervezetek munkáját, a lakosság szociális biztonságát támogató rendszer fenntartása és továbbfejlesztése – az első lakáshoz jutók támogatásától a nyári gyermekétkeztetésen át a tűzifa támogatásig – szintén a tervek között szerepel továbbra is. A jövőben is minden lehetőséget megragadunk a különböző források elnyerésére.

Összefogás a település fejlesztéséért

Véleményem szerint ahhoz, hogy Akasztó tovább tudjon haladni az elmúlt évek emelkedő fejlődési pályáján, olyan programra és képviseletre van szükség, amiben jelen van a tapasztalat, de az újítás vágya is. Az eddigi stabil gazdálkodás, de a tetterő is. Önkormányzatunk jelentős pénzügyi tartalékkal rendelkezik, de legalább ennyire fontos, hogy számíthatunk az itt élők összefogására. Polgármesterként a jövőben is építek erre az erőforrásra, a szülői közösségektől a helyi vállalkozókon át az egyházakig. Továbbra is kész vagyok együttműködni mindazokkal, akik elkötelezettek a település sikeres fejlesztése mellett. T.T.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Akasztó

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés