• Július 27. szombat, Liliána, Olga
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Stabil gazdálkodás, közösségépítés és határozott jövőkép – ez Takácsné Stalter Judit programja
Közélet 2024. június 2. 07:00

Stabil gazdálkodás, közösségépítés és határozott jövőkép – ez Takácsné Stalter Judit programja

Stabil gazdálkodás, közösségépítés és határozott jövőkép – ez Takácsné Stalter Judit programja
2014 óta vagyok Császártöltés polgármestere, és nagyon sokat tanultam az elmúlt tíz év alatt. Például azt, hogy egy falu vezetése összetett feladat. Helyet kap a falu épületeinek, infrastruktúrájának és az itt élők komfortjának fejlesztése, programok szervezése, de a legfontosabb feladat a pénzügyi egyensúly megteremtése, a település és intézményeinek működtetése. Megtanultam azt is, hogy más kérdés szárnyalva álmodozni, vagy két lábbal a földön állva feltenni a kérdést, hogy van-e hozzá pénz – fogalmazott Takácsné Stalter Judit, akivel ezúttal a jövőről beszélgettünk.

Hirdetés

 

– Milyen koncepcióval vág neki a következő ciklusnak, amennyiben ismét megkapja a választók felhatalmazását a polgármesteri szolgálat folytatására?

– Igen, polgármesteri munkám szolgálat, melyet igyekszem nagyon tudatosan tervezni. Ennek megfelelően gondolkodom a közelebbi és a távlati jövő feladatairól egyaránt, hiszen a pénzügyi egyensúlynak minden körülmények között meg kell maradnia. Az önkormányzat és intézményeinek működése sem szenvedhet csorbát. A másik kiemelt szempont számomra, hogy a meglévő jó kapcsolat és együtt gondolkodás megmaradjon a döntéshozókkal, a településen élőkkel, az itt működő civil egyesületekkel. Együttműködés a falun túli szervezetekkel és a testvértelepülésekkel, legfőképpen pedig a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzattal. Különösen sok és fontos közös értékünk, célunk, programunk van a rendezvényektől elkezdve legfontosabb közös ügyünkig, az óvoda és az iskola működtetéséig. Ez a szoros együttműködés a jövőt is meghatározza. Konkrét fejlesztési tervekben is megnyilvánul. A német nemzetiségi önkormányzat az óvoda és az iskola fenntartójaként az önkormányzattal közösen tervezi egy tornaszobával és egy kis foglalkoztatóval gazdagítani az óvodát, és felújítani az iskolai sportpályát. Mindenképpen meg kívánjuk őrizni a különböző rendezvényeink – például a májusfa állítás, szüreti felvonulás – hagyományát. Fenntartani az olyan megemlékezéseket, mint például a kitelepítési emlékműsor.  Megtartani a nyolcadik osztályosok német alapvizsgájának jutalmazását és a nyelvtanulásban élen járó diákok támogatását. Nagy figyelmet fordítunk a jövőben is a pályázati lehetőségek felkutatására, források kihasználására és céljaink szolgálatába állítására. Úgy gondolom, hogy a meglévő értékek megőrzése, ápolása és fejlesztése legalább annyira fontos, mint újak létrehozása.

– Mi az, amire építkezni lehet Császártöltésen?

– Nagyon sokat segít a munkámban, hogy a falu közösségére tudok építeni. Összefogunk az egymás iránti felelősségvállalás terén is. Van két szolgálatunk – a családsegítő és a házi segítségnyújtás – amelyek a környezetünkben élő szociálisan rászorulók és idős emberek felkarolásának fontos alapja. A töltésiek között erősen él a szolidaritás, és ezt a fontos erőforrást szeretnénk a jövőben is megőrizni. Fokozott figyelemmel fordulunk a koruk, egészségi állapotuk, vagy anyagi helyzetük miatt segítségre szorulók felé. Van egy támogatási rendszerünk, ami bizonyos összeggel fejezi ki ezt a közösségi gondoskodást az újszülöttek, az első lakáshoz jutók, a házasulók felé. Ezt mindenképpen szeretnénk a jövőben is fenntartani.

Az első ciklusban hoztuk létre az önkormányzati kertészetet. A kezdeményezés azóta a települési hétköznapok jól bevált, megszokott eleme lett. Az évek során a közmunkaprogram keretében sok fejlesztést is meg tudtunk valósítani. Mióta az iskola konyháját vissza tudtuk venni önkormányzati működtetésbe, a kertészetben megtermelt zöldségek túlnyomó részét itt használjuk fel, a gyermekétkeztetésben minőségi alapanyagként. Időközben építettünk egy hűtőkamrát, aminek ugyancsak nagy hasznát vesszük.

– Milyen konkrét fejlesztések szerepelnek a tervek között?

– Szeretnénk tovább folytatni a járdák felújítását és a vízelvezető árkok kialakítását, karbantartását. Bár több helyszínen – így például a Bajai utcán, a futballpálya mellett – rendbe tettük már a vízelvezetést, de ezek a fejlesztések azért még gyermekcipőben járnak. Nyertünk egy földgyalut pályázaton, és ennek segítségével el tudjuk kezdeni az utak mentén a mezsgyék gondozását. Itt jegyzem meg, hogy nálunk a környezettudatosság a mindennapok szerves része. A temetőben elkezdtük például a szelektív zöldhulladékgyűjtést, amit az egyik önkormányzati képviselőnk feldolgoz.

Folyamatban van a belterületi kerékpárút második szakaszának építése. Ami azért rendkívül fontos, mert ezzel a falu egyik végéről a másikig lehetővé válik úgy elkerekezni, hogy nem kell közben a forgalmas főutat igénybe venni. Ehhez fog kapcsolódni a Kecel-Császártöltési kerékpárút és a Császártöltés-Hajósi szakasz. Ezeken a kerékpárutas pályázatokon évek óta dolgozunk, és bízom benne, hogy hamarosan siker koronázza az erőfeszítéseinket.

A turizmus terén is szeretnénk előrelépni, többek között természeti területünk, a Duna-völgyi Főcsatorna – vagy ahogy a helyiek mondják a Báger – csónakázhatóságának kihasználásával. Ennek révén számos programelemmel és látványossággal tudnánk növelni a Sváb sarok vonzerejét. A vízi útvonal Hajóson és Nemesnádudvaron át egészen Érsekcsanádig kínál élményeket a turisták számára.

A sportcsarnokot már felújítottuk, de a teleház megújulása még várat magára. Megvásároltunk a buszmegálló mellett egy ingatlant, ahol az épületet már lebontottuk, és parkolót tervezünk oda építeni. Szeretnénk továbbá a Deggenhausertal teret térkövezni. Az épületben pedig – ami most a babaháznak ad otthont – interaktív kalandszobákat fogunk kialakítani. Azt már most megígérhetem, hogy rengeteg természettudományos ismerethez juthatnak majd itt a gyerekek. Mindemellett a bor- és gasztroturizmus erősítésével szeretnénk elérni, hogy Császártöltés stabilan rákerüljön a falusi turizmus térképére. Ennek egy fontos eseménye a mára országos hírnévvel büszkélkedő Sváb ételek fesztiválja, amit szeretnénk tovább folytatni.

Van két kiemelt, a falu jövőbeni fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségű projektünk is. Az egyik napelempark kialakítása a volt szeméttelep helyén. A közvilágítás költségeit tudnánk kiváltani, és éves szinten 15-20 millió forintos megtakarítást elérni. A másik fontos lépés pedig az idősek otthonának bővítése. Az épület melletti ingatlant már korábban megvásároltuk.

A pályázati lehetőségek kihasználása ma már természetes egy település számára. Enélkül nincs fejlődés. Ezeknek a lehetőségeknek köszönhetjük, hogy fejlesztéseket valósíthattunk meg Császártöltésen. Tudtunk új épületet építeni, és mindezt minimális önrész vállalása mellett. Azon dolgozunk, hogy ez a jövőben is így legyen és ezáltal is jobbá tegyük Császártöltést és az itt élők életét.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés