• Október 18. péntek, Lukács
Közélet 2024. június 28. 08:00

Az összetartás szép példája - Ökumenikus Családi Napot tartottak Kiskőrösön

Az összetartás szép példája - Ökumenikus Családi Napot tartottak Kiskőrösön
Az összetartás szép példájaként Ökumenikus Családi Napot szerveztek a helyi keresztyén gyülekezetek Kiskőrös Város Önkormányzata, valamint a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda támogatásával. Június 16-án több százan gyűltek össze a főtéren felállított nagysátor alatt, hogy közösen eltöltsenek egy lelkiekben gazdag, tartalmas vasárnapot. A rendezvény hagyománya még a covid előtti időszakra nyúlik vissza, a Jöjj ma hozzám címmel meghirdetett esemény az összetartozás jegyében telt.

Hirdetés
  • A világ több területén háborút és békétlenséget látunk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy minden háború a szív békétlenségével kezdődik – hangsúlyozza Tóth Tibor katolikus plébános.  – A mai napon az isteni békéből próbálunk adni az embereknek. Nekünk, keresztyéneknek, különösen a lelkészeknek, példát kell mutatnunk, hogy Isten nevében, békében, szeretetben, összetartásban nem csak egy napot, hanem több alkalmat is együtt tudunk tölteni.

A családi nap a kiskőrösi evangélikus és baptista fúvószenekarok térzenéjével és az apostoli, valamint a pünkösdi gyülekezetek közös dicsőítő csapatának énekével vette kezdetét. Az istentiszteleten Tóth Tibor atya olvasott zsoltárt és imádkozott, míg Pfeifer Ottó evangélikus lelkész vezetésével vallották meg a jelenlevők közös hitüket. Ezt követően Pethő-Szűcs Mária evangélikus iskolalelkész hirdetett igét a tékozló fiú története alapján (Lk 15, 11-32). Győriné Vadas Márta bizonyságtételét követően mindenki kérhetett egy rövid áldást saját vagy családja életére. A közös ebéd után a gyereknek bábelőadással kedveskedtek. A felnőttek pedig egy Apák Napjához kapcsolódó fórumon, előadáson vehettek részt. Vincze Bodács István református lelkipásztor, lelkigondozó „Férfi és női szerepek Jézus közelében” címmel tartott előadást.

  • Egy amerikai szerző, Richard Rohr könyvét vettem alapul, melynek címe, a Férfi útja. A könyv felvázolja, hogy a XXI. század férfiszerepei mennyire megváltoztak – mondja VinczeBodács István. –A társadalmi viszonyok átalakulása és a gazdasági helyzet miatt sok család bomlott fel. Viszont ezek az alapok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy közösség, sőt az egész társadalom jól működjön. Ezért nagyon fontos ma arról beszélni, hogy mit jelent ma férfinak lenni. Hogyan épül fel a férfi útja - fiú, férfi, férj, apa – a szerepcsoportok hogyan követik egymást.

 

 Koradélután a város lelkészeinek bevonásával kerekasztal beszélgetésre került sor: „Apák a Bibliában” címmel, emellett a főtéren lufihajtogatás, arcfestés, társasjátékok és különböző kézműves foglalkozások szórakoztatták a legkisebbeket.

A város kemencéjénél a MeghallgatLAK sátorban lelki feltöltődésben lehetett része az érdeklődőknek: - A MeghallgatLAK sátorban személyesen tudunk beszélgetni, az emberek idejöhetnek a kérdéseikkel, problémáikkal és mi igei útmutatást adunk a részükre – mondja Benedek Tibor, az Apostoli Egyház vezető lelkipásztora. A június 16-i Ökumenikus Családi Nap programjait a Gábriel zenekar koncertje zárta.

 

Domonyi László polgármester közösségi oldalán mondott köszönetet a szervezőknek:  Köszönöm Arató Lóránd ev. ig. lelkésznek, Bálint Miklós pünk. lelkésznek, Benedek Tibor ap. egyh. vezetőpásztorának, Pethő-Szűcs Mária ev. lelkésznőnek, Pénzes Péter ref. lelkésznek, Pfeifer Ottó ev. lelkésznek, Selmeczi Nimród bapt. lelkipásztornak, valamint Tóth Tibor kat. atyának és minden közreműködőnek, hogy egy ilyen szép napot tölthettünk el együtt városunkban! G.A.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés