• Április 24. szerda, György
Közélet 2021. február 12. 12:38

Szép eredmények, összetartó közösség Császártöltésen

Képgaléria
Szép eredmények, összetartó közösség Császártöltésen
A 2020-as évre tekintettünk vissza Takácsné Stalter Judittal, Császártöltés polgármesterével. S bár az esztendőt kéretlenül áthatotta náluk is a COVID-járvány – ami a közösségi programokat alaposan visszavetette – fejlesztésekben és eredményekben nem volt hiány az ország elismerten egyik legszebb fekvésű településén.

Hirdetés

Hirdetés

– Tavaly ilyenkor még nagy lelkesedéssel terveztük az évet, aztán – egy pillanat alatt – itt volt a vírus, és mindent át kellett alakítani. Januárban még megtartottuk a sváb bálat és a hagyományos disznóvágást, márciusban pedig már az volt a legfontosabb, hogy egészségesen tartsuk a lakosságot és betartsuk, illetve betartassuk a kormány intézkedéseit – idézi fel az egy évvel ezelőtti helyzetet a polgármester asszony.
• Hogyan alakult az év a fejlesztések tekintetében?
– A pályázatok megvalósítása, a fejlesztések és beruházások zavartalanul mentek tovább a maguk rendjén, rendezvények tekintetében viszont egyszemélyben képviseltem a falut már április 12-én, a felvidéki kitelepítési emlékműnél megrendezett koszorúzásnál, de év végén az adventi gyertyagyújtáskor is csak ketten vettünk részt. Szerencsére a nyár elején lehetőségünk volt átadni az időközben elkészült fedett piacteret, ami nagy előrelépés a falu életében: nem is olyan régen még a járdán kínálták portékájukat az árusok, most pedig kulturált körülmények között tehetik ezt meg. Augusztusban a belterületi kerékpárút és az felújított uszoda átadása hozott hatalmas örömöt a mindennapokba. A császártöltési iskola mellett 1983-tól működött uszoda, ami igen különlegesnek számított egy kistelepülés esetében. Idővel azonban a berendezés és maga az épület oly mértékben elavult, hogy körülbelül 10 éve bezárt. Most a Területfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatából és a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzattal összefogva sikerült korszerűsíteni az uszodát. Azt tervezzük, hogy a jobb kihasználtság érdekében néhány környező település iskolájának is felajánljuk ezt a lehetőséget. A belterületi kerékpárút kivitelezése nem volt könnyű feladat a településünk domborzati viszonyai között – minden egyes lakóépületnél a kocsibeálló és a csapadékvíz elvezetés kivitelezésére külön tervet kellett készíteni – de megérte, mert a biztonságos közlekedéshez szükséges volt. Bízom benne, hogy a falu másik felén is sikerül majd hasonló fejlesztést megvalósítani. Fejlesztéseink sorában befejeződött a Magyar Falu nyertes pályázatából az Angeli Mátyás Közösségek Háza felújítása valamint a Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Iskola tornatermének a teljes felújítása a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat sikeres pályázata tette lehetővé a felújítást. Zajlottak a járdaépítések, aminek keretében összesen 1,7 kilométernyi szakasz újul meg. A Falatkák Óvodai Alapítvány nyertes pályázatának köszönhetően az óvoda udvarát felújítottuk és egy kerítéssel leválasztottuk az iskolai konyhát. Magas­ágyásokat építettünk, ahová tavasszal fűszernövényeket ültetnek majd az óvodásaink. Megtörtént a templom két védőszentje, Szent Simon és Szent Júdás Tádé vértanú apostolok szobrának a restaurálása, a polgármesteri hivatal dolgozóival felújítottuk az ősi ösvény tábláit, és a Perényi kereszt is megszépült.
• Mit tart a járványhelyzet legfontosabb tapasztalatának?
– Azt, hogy a pandémia alatt is összetartott a település. A Magyar Vöröskereszt közvetítésével 13 tonna almát és dobozos üdítőket, egy másik kapcsolaton keresztül jó minőségű zacskós salátakeverékeket kaptunk, amit két részletben szétosztottuk a helyiek között. Ez egyben üzenet is volt a lakosság számára, hogy odafigyelünk rájuk. Március óta folyamatosan él a krízis vonalunk, így ha bárkinek problémája adódna, számíthat az azonnali segítségünkre. Egész évben alkalmazkodtunk a pandémiás helyzethez, legutóbbi információim szerint három megbetegedés van jelenleg a faluban, de folyamatosan 10 alatt tudtuk a fertőzöttek létszámát. Ez jórészt a császártöltésiek fegyelmezettségének köszönhető. Bízom benne, hogy az oltást is nagy százalékban veszik majd fel az itt élők.
• A közös felelősségvállalás egyébként is jellemző Császártöltésre?
– Amikor egy jó célt megfogalmazunk, mindig számíthatunk a magánszemélyek, egyesületek, alapítványok támogatására. Kölcsönösen segítjük egymást a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzattal is. Ennek egyik szép példája a Bajai utcán a kereszt felállítása, aminek a felszentelésével szeretnénk megvárni a korlátozások feloldását, hogy egy szép és méltó közösségi rendezvénnyel együtt ünnepelhessünk. A hivatal dolgozóival szeptemberben több mint közel 50 fát ültettünk el egy pályázat keretében a sportpályán és az az Öregtemetőben, majd folytatódott a fásítás a Garamvölgyi közben.
• Milyen kiemelkedő közösségi alkalmak fémjelezték a múlt évet?
– Marketing szempontból szép eredményekkel büszkélkedhetünk. Nagy öröm és elismerés a településnek, hogy a császártöltési pincesorok bekerültek a megyei értéktárba. A nyár elején a Sváb sarokba érkezett a Kossuth Rádió Országjáró műsora, és lehetőséget kaptunk a bemutatkozásra. Ami pedig a közösségi programokat illeti, a trianoni békediktátum 100-dik évfordulója alkalmából megemlékezést rendeztünk, és a nyár folyamán két alkalommal nagysikerű nyitott pincék programot tartottunk a Császártöltési Pincesorok Egyesülettel, és vendégeskedtek nálunk a fekediek is, az origo.hu 2016-os megmérettetésén Súr és Császártöltés mellett a legszebb fekvésűnek megválasztott mecseki zsákfalu képviselői. Szeptemberben átadtuk az önkormányzati kitüntetéseket azoknak, akik sokat tettek Császártöltésért, aztán újra visszaállt a pandémiás helyzet, így a málenkij robotra és a karácsonyra már ismét szűk körben emlékeztünk meg. Advent idején díszkivilágítással próbáltunk egy kis melegséget csempészni a töltési utcákba és az emberek lelkébe. Támogatást kértünk és kaptunk hozzá az itt élőktől, így szinte valamennyi eltervezett helyszínt sikerült ünnepi fénybe öltöztetni
• Hogyan értékeli 2020-at, és milyen tervekkel vágnak a 2021-es esztendő elé?
– Összefoglalva: jó évet zártunk, a fejlesztéseket és beruházásokat megvalósítottuk, a TOP-pályázatokat készre jelentettük. Nagyon köszönöm a császártöltésieknek, egyesületeknek, alapítványoknak, vállalkozóknak azt az összefogást, amit egész évben tanúsítanak, ezáltal tudtunk előre jutni. Jelenleg dolgozunk a 2021-es év előkészítésén, és nyártól már több programot is tervezünk. Június 12-én lesz a Sváb Ételek Fesztiválja, ahová mintegy 70 sváb települést hívtunk meg. Augusztusban a Falualapítók ünnepét szeretnénk a helyi alapítványokkal és egyesületekkel közösen megszervezni. Ami a pályázatokat illeti, a Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP) keretében számítunk lehetőségekre. Bízom benne, hogy sikerül az Idősek Otthona bővítésére, a Kecel-Császártöltés közötti kerékpárút megvalósítására megoldást találni, és hogy az ígéret, miszerint 2027-ig az 5-ös és 4-es számmal kezdődő utak megújulnak, teljesül. Ez égető lenne nekünk, különösen a Kecelt Császártöltéssel összekötő 154-es út miatt. A maradvány összegekből megpályáztunk még egy energetikai beruházást a polgármesteri hivatal korszerűsítésére, ami többek között napelemek felszerelését, a nyílászárók cseréjét, szigetelést tartalmaz. Folyamatban van továbbá egy pályázatunk konzorciumban a megyével Sváb borok útja címmel. Ennek keretében présházat újítunk, császártöltési borászokat és borokat mutatunk be, és persze lehet majd bort is kóstolni. Itt többek között tájékoztató táblák elhelyezését is tervezzük. Bízom benne, hogy visszatér az életünk a régi kerékvágásba és sok vendéget fogadhatunk 2021-ben, akiknek megmutathatjuk egy sváb település, Császártöltés életét.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés