• Szeptember 16. hétfő, Edit
Közélet 2024. augusztus 21. 07:00

Izgalmakkal, élményekkel teli Lovasnap Dunaszentbenedeken

Izgalmakkal, élményekkel teli Lovasnap Dunaszentbenedeken
A lovassport számos kiválóságával büszkélkedő Dunaszentbenedeken július 28-án 35 fogathajtóval és 41 szabadidő lovassal, köztük számos 12 év alatti fiatallal vette kezdetét a 2024. évi Lovasnap. Az eseményre többnyire Bács-Kiskunból és a szomszédos vármegyékből érkeztek a lovasok és hajtók. Ugyan a nyári szabadságok és a 37 fokkal tetőző kánikula miatt néhány emblematikus versenyző és ló nem vett részt az eseményen, de aki ott volt, az a kitűnő szervezésnek, az árnyat adó sátraknak, a lóitatóknak és pihentetőknek köszönhetően egy látványokban és izgalmakban bővelkedő napban volt része.

Hirdetés

Szabadidő lovas ügyességi verseny

A Magyar Lovassport Szövetség Szabadidőlovas Szakágának szabályzata alapján lebonyolított versenyt a helyszínen Virág József főbíró felügyelte. A neves szakember a fárasztó nap végén tartott eredményhirdetésen elismeréssel szólt a lovak és lovasok helytállásáról.

A verseny 9 órakor az 50-60 centiméteres díjugratással kezdődött. Ezt a versenyszámot Hegedűs Mirjam Mirtuszfüge nevű lovával, a Barbara Sportlovarda színeiben, hiba nélküli pontszámmal nyerte meg. A versengés a 60-70 centiméteres díjugratással folytatódott és a 70-80 centiméteressel ért véget. Mindkét versenyszámot Vinkó Hanna, a Remény Lovassport Egyesület(LSE) versenyzője nyerte.

A 12 év feletti lovaspalánták számára 13 órakor indult a kezdők versenye, amelyet a 9 versenyzős ügyességi haladó és a 7 versenyzővel bonyolított ügyességi nehéz verseny követett. Az ügyességi haladó első helyezését a kalocsai Hajnal és Baráti Kör LSE felnőtt korosztályú versenyzője, Ferencz Dorina Csillag nevű lovával szerezte meg.

Az ügyességi nehéz versenyszám első helyezését az ugyancsak felnőtt korú Veszelovszkli Réka Fokos nevű lovával a Korona Tours képviseletében érdemelte ki.

Fogathajtás

A Dunaszentbenedeki Lovasnap elmaradhatatlan része a fogathajtás, amelyről Vargyas László polgármester, az egyik főszervező adott tájékoztatást.

Mint a polgármester elmondta, a fogathajtó versenybe gumis kocsival, hintóval, póni - és nagy loval, egyes és kettes fogattal a helyszínen neveztek be a Duna mindkét oldaláról, komoly logisztikai háttérrel érkező versenyzők.

A nevezést a pálya bejárása követte, a népi egyes és kettes fogatok hajtásának első fordulója 9:30-kor kezdődött. Ez a versenyszám a hintóhajtással folytatódott. Mindkét hajtás második fordulója a közösen elfogyasztott ebéd után, 13 órakor vette kezdetét. A 17 órai eredményhirdetéskor aztán kiderült, hogy póni egyesben a dunaszentbenedeki Vargacz Martin, póni kettesben a géderlaki Posztobányi Sándor szerezte meg az első helyet.

A nagy lovaknál egyes fogatban a Tengelic-Szőlőhegyről érkezett Rikk József, a Paksi Fogatsport Egyesület versenyzője, kettes fogatban a kalocsai Dóczi Attila érdemelte ki az első helyen. A hintó kettes fogatot a kisfoktői Kohári János nyerte meg.

Az élményhajtást, ahol kevesebb az akadály és elsősorban az időtényezőnek van nagy szerepe, a géderlaki Posztobányi Sándor 10 induló közül, 1 perc 17 másodperces idővel nyert meg.

Második 1 perc 44 másodperces idővel a sárbogárdi Tatai László, harmadik pedig a már ismert Rikk Sándor 1 perc 57 másodperces idővel lett.  Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Dunaszentbenedek

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés