• Március 19. kedd, Bánk, József
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Rekortán pályát, közvilágítást és padokat is terveznek a záportározóhoz
Sport 2021. március 21. 10:57

Rekortán pályát, közvilágítást és padokat is terveznek a záportározóhoz

Rekortán pályát, közvilágítást  és padokat is terveznek a záportározóhoz
A kiskőrösi záportározó tó és környéke új, kedvelt szabadidős helyszíne lett a lakosságnak, a terület a sétálók, futók kedvelt színterévé vált. Domonyi László polgármesterrel az élen a városvezetés arra törekszik, hogy ez a településrész oxigéndús zöldövezete legyen Kiskőrösnek, minél alkalmasabb legyen sportolásra, pihenésre és kikapcsolódásra. Ezért a mesterséges tó környezetét tovább fejlesztik.

Hirdetés

Hirdetés

A 2,1 hektáros felületű, 80-120 centiméteres vízmélységű záportározó alapfunkciója, hogy összegyűjti a Soltvadkertről és a bevezető út mellett lévő városszéli utcák felől érkező nagy mennyiségű csapadékvizet, és a városi zárt csapadékvízelvezető-rendszerbe vezeti azt. A mesterséges tó maximális vízszintje 2 és fél méter lehet, így akár 50 ezer köbméter csapadékvíz befogadására is alkalmas.
Eddig pályázati támogatással, több mint 1200 agyagos-vizes talajt kedvelő – nem allergén nyárfát, szilfát, magyar kőrist – ültettek el a tó mellett. Az Ültess Fát Mozgalom Egyesület szintén pályázati támogatással négy padot és mellé hulladékgyűjtőket helyez ki a záportározó mellett lévő murvaköves út mellé. További hulladékgyűjtők készülnek a Wattay középiskola asztalosipari tanműhelyében.
A városvezetés, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége bevonásával kiírt pályázati lehetőségét megragadva egy modern, rekortán anyaggal borított, 800 méter hosszú futópálya kialakítására is nyújtott be pályázatot. Mivel a záportározó kör hosszúsága 780 méter, ezért, hogy a pályázati feltételeknek megfeleljenek, egy 20 méteres kitérőt terveznek, ahol pihenőhelyet alakítanak ki. Pozitív döntés esetén, már nyár elején megkezdődhetnek a munkálatok. A 63 és fél milliós beruházás mintegy 50 százalékos támogatást élvez, a többit önerőből biztosítja a város.
Mint azt Domonyi László polgármester elmondta, a záportározó környezetének fejlesztését kiemelt feladatként kezelik. Az „Együtt egy szebb jövőért” projekt keretében a lakosság egészségének megőrzése érdekében futóklubok létrehozását, valamint futó nagyrendezvényeket terveznek. A későbbiekben a murvás sétány véglegesítését és a közvilágítás kiépítését is megoldják.     
„A záportározó tónál szeretnénk szép környezetet kialakítani, és egy kis ékszerdobozként átadni a kiskőrösieknek”- hangsúlyozta Domonyi László a polgármester.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös