• Május 2. csütörtök, Zsigmond
Közélet 2021. június 23. 11:00

Tovább fejlődik a Vadkerti-tó

Tovább fejlődik a Vadkerti-tó
Soltvadkert számára továbbra is a Vadkerti-tó környéke a kiemelt fejlesztési terület. A város kifogyhatatlan a fejlesztési ötletekben. Többek között erről is beszélgettünk Temerini Ferenc polgármesterrel.

Hirdetés

Hirdetés

Háziorvost keresnek

– Hogyan vonná meg a járványhelyzet okozta veszteségek mérlegét a településen?

–  Súlyos veszteségeink vannak: fiatal, életerős emberek estek áldozatul Soltvadkerten is a vírusnak és jónéhányan szorultak kórházi kezelésre. A számok tanúsága szerint az országos átlagnak megfelelő volt Vadkerten a fertőzöttség és az átoltottság is hasonló képet mutat. Aki oltást szeretne, az megkaphatja. Elmondhatom, hogy most már hetek óta nincs hír súlyos esetről. Talán nem alaptalan a remény, hogy nálunk is lecsengőben van a járvány. A halálesetek száma Soltvadkerten 10 alatt volt. Itt szeretném megjegyezni, hogy ismét orvost keresünk. Az egyik praxisszerződésünk lejárt, és a fiatal doktornő, akit találtunk – és aki nagyon gyorsan beilleszkedett és kiválóan helyt állt a járványhelyzet okozta nehéz időszakban – gyermekáldás miatt nem tudja vállalni a június végén lejáró szerződés meghosszabbítását. Így nagy szeretettel várjuk az utódja jelentkezését, akit reményeink szerint ugyanilyen gyorsan megszeretnek majd a vadkertiek.

– Hogyan indul újra az élet az önkormányzatnál?

– A járványhelyzet ideje alatt a polgármesteri hivatalban folyamatos volt az ügyintézés, de csak időpontegyeztetéssel fogadtunk ügyfeleket. Ez most június 1-jével megváltozik: nyit a hivatal és visszatérünk a régi kerékvágásba. Ebbe beletartozik az is, hogy az itt ügyfélszolgálati pontot üzemeltető vízmű és hulladékgazdálkodási kft. is visszaállítja a nyár folyamán az ügyfélfogadást, és a korábbiaknak megfelelően fogadja az ügyfeleket. A pontos dátumokat és a további tudnivalókat a honlapunkon és a közösségi oldalunkon tesszük majd közzé. 

Új játékok az önkormányzati élményparkban

– Nemrégiben önkormányzati üzemeltetésbe került a tóparton fekvő kalandpark. Beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket a változás?

– A korábban magánkézben lévő kalandpark – amit most élményparknak hívunk – az idei szezontól visszakerült az önkormányzat üzemeltetésébe, és a Vadkert Komszolg Kft. működteti. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult. Pótoltuk a hiányzó játékokat, elvégeztük az évek alatt elmaradt karbantartásokat, beszereztük a szükséges működési engedélyeket… Sok-sok idő, odafigyelés és ráfordítás árán elértük, hogy az élménypark működése zavartalan, miközben minden szolgáltatása ingyenes. Sok osztálykirándulást szerveztek ide közelről és távolabbról egyaránt, olykor úgy éreztük, hogy talán már túl sokat is. A tanulmányi látogatások, komplett osztálykirándulások keretében teljesen ingyenesen élvezhették a más városokból, településekről érkező gyerekcsoportok is a szolgáltatásokat, amiből adódóan gyakran zsúfoltság alakult ki. Ezt szeretnénk a jövőben elkerülni, ezért új alapokra fogjuk helyezni az élménypark látogatását. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy – bár nagyon örülünk annak, hogy más városokból is ellátogatnak ide csoportok – de elsősorban a soltvadkerti és a szűkebb környezetünkben élő gyerekeket kell, hogy kiszolgálja ez a létesítmény. Az év tapasztalatait hasznosítva fogjuk a következő szezont úgy szabályozni, hogy egyetlen soltvadkerti látogatónak se kelljen azt éreznie, hogy kiszorul az élményparkból.

Margaret Island és Kowalsky meg a Vega a tóparton

– Visszatérnek-e a rendezvények a városba, a tópartra?

– Az első program, amit tervezünk, augusztus 20-án lesz. Soltvadkerten eddig nem voltak augusztus 20-án rendezvények, viszont a tópartnak mindig hatalmas volt a látogatottsága. Bízunk benne, hogy az idén is így lesz, ezért családi napot tervezünk a Vadkerti-tó partján fellépőkkel, tűzijátékkal, gyerekprogramokkal… A részletekről a szokásos fórumokon lehet majd tájékozódni. Nagy erőkkel készülünk a szeptemberi szüreti fesztiválra is, amit eddig kétévente rendeztünk meg, de terveink szerint a jövőben minden esztendőben megtartjuk. Ezúttal a szeptember 19-i hétvégére invitáljuk az érdeklődőket olyan előadókkal, mint például a Margaret Island és Kowalsky meg a Vega.

Fejlesztések az Ipari parkban és Záportározónál

– Hogyan alakulnak idén a beruházások?

– Tavaly kiemelkedően jó évet zártunk a tópart tekintetében. Ez részben annak köszönhető, hogy az ismert okok miatt erős volt a belföldi turizmus, másrészt pedig úgy gondoljuk, hogy ez a beruházásaink következménye is. Sokan örültek a fejlesztéseknek és dicsérték a megvalósult beruházásokat, ezek sorát szeretnénk az idén tovább folytatni. Jelenleg is zajlik az építkezés a kempingben, ahol a régóta tervezett és egyszer már elhalasztott vizesblokk felújítás történik. Sajnos csak a szezon végére készül el, és a munkálatok a nyáron is folytatódnak az épület belső részében, de a kemping ettől még zavartalanul üzemel. Jövőre viszont modern és nagy vizesblokk várja majd az érkezőket. Van továbbá két folyamatban lévő pályázatunk: TOP maradvány összegekre pályáztunk, és jelenleg a támogatási szerződés aláírása előtt állunk. Az egyik pályázat keretében a megkezdett ipari park fejlesztésünk második ütemét valósítanánk meg, a másik pedig a záportározó tó második ütemét tenné lehetővé csatornaépítéssel és szivattyú kapacitásbővítéssel. Ha minden az elképzelésünk szerint történik, lehetőségünk lesz az elkészült Ifjúság úti csatorna végén a szivattyú kapacitást bővíteni. A rendszer így egy nagyobb zápor, vagy zivatar esetén is fel tudja dolgozni az oda összefolyó csapadékvizet. A beruházáshoz szükséges engedélyes tervek készülnek. A tóra vezető Bajcsy-Zsilinszky utca városon belüli részét sikerül tavaly leaszfaltozni, a másik fele pedig elkészül még a nyár elején. A Belügyminisztérium településfejlesztési támogatásából megvalósuló fejlesztés közbeszerzési eljárásán túl vagyunk, hamarosan indulhat a kivitelezés.

– Milyen elképzelésekkel készülnek a jövő pályázati lehetőségeire?

– Hamarosan indulnak a TOP Plusz pályázatok, amire nagyon sok tervvel készülünk. Fejlesztési elképzeléseink fókuszában továbbra is a Vadkerti-tó környéke áll. A TOP Plusz forrásainak felhasználásával többek között, de további, nagyon komoly fejlesztési terveink is vannak. Ezek előkészítése és tervezése folyik, hogy amire megjelennek a konkrét pályázati kiírások, mi már indulásra készen álljunk, s néhány finomhangolás után beadhassuk a pályázatokat.  Tóth Tímea Fotó: Mátyus Lajos

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Soltvadkert

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés