• Április 16. kedd, Csongor
Gazdaság 2022. február 15. 16:59

Fontos lépések a Paks II. projektben a létesítés megkezdéséhez

Képgaléria
Fontos lépések a Paks II. projektben a létesítés megkezdéséhez
Újabb fontos engedélykérelmeket nyújtott be a hatóságnak a Paks II. Zrt. február elején. A társaság elvégezte a január végéig esedékes, létesítési engedélyhez szükséges hiánypótlást is. Lenkei István vezérigazgató azt mondta, ezek a lépések szükségesek voltak még ahhoz, hogy a létesítés fázisába lépjenek.

Hirdetés

Hirdetés

Készül az új atomerőmű felvonulási területének legnagyobb létesítménye, a két csarnokból álló, tízezer négyzetméter alapterületű acélüzem komplexum. Körülötte több mint tucatnyi építmény kivitelezése van különböző fázisban. Február elején az építési-szerelési bázis újabb öt létesítményére vonatkozóan kapta meg az építési engedélyt a Paks II. Zrt. – A teljes építési terület majdnem 80 hektár, ennek mintegy fele a felvonulási terület. Itt nyolcvan létesítmény készül az egyszerű gépkocsiparkolótól az említett csarnokig, ahol az építkezéshez szükséges acélszerkezeti elemeket készítik el és gondoskodnak azok korrózióvédelméről – részletezte Eck József programigazgató. Hozzátette: mivel több ezer köbméter betonra lesz szükség, betonüzem is épül, illetve lesznek még nagy kapacitású raktárépületek a villamos, gépészeti, irányítástechnikai berendezések számára, valamint nagyfelületű tárolóterületek, ahol a csomagolt, dobozolt berendezéseket helyezik majd el a beépítés előtt.
Eck József felhívta a figyelmet arra, hogy a műszaki ellenőrzés nagyon fontos szerepet játszik a Paks II. projektben. – Természetesen a fővállalkozónak is kell műszaki ellenőrzést végeznie, a magyar jogszabályok ugyanakkor előírják az engedélyes, azaz a Paks II. Zrt. számára, hogy a magyar szabályozásoknak megfelelő szintén ellenőrizze a kivitelezés folyamatát és ebbe vonja be az OAH-t mint hatóságot. Ez azt jelenti, hogy a helyszíni munkavégzés során úgynevezett ellenőrzési, megállási pontokat jelölünk ki, és a hatósággal együtt kontrolláljuk, hogy megfelel-e a munkavégzés az előírásnak – hangsúlyozta.

 
Lenkei István és Eck József a felvonulási területen

Ezt a feladatot a Paks II. Zrt. Program Igazgatósága végzi, ehhez rendelkezésre áll a szükséges szakembergárda. Az előkészítést, az engedélyezési dokumentáció készítését pedig a Műszaki Igazgatóság, valamint az Engedélyezési és Felügyeleti Igazgatóság munkatársai végezték, húzta alá Lenkei István. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy az ötös blokk nukleáris szigetének hat épületére vonatkozó engedélykérelmet eljuttatták az OAH-hoz február első napjaiban, illetve elkészült az olvadékcsapda dokumentációja is. – Az Országos Atomenergia Hivatalra most nagy munka vár, mert egy sor fontos engedélykérelem van az asztalán. 2021 végén a résfal építésére, talajszilárdításra, a reaktortartályok gyártására és az ötös blokk reaktorépületének építésére vonatkozó kérelmeket is benyújtottuk– vette sorra. Lenkei István arról is beszámolt, hogy a létesítési engedélyezéshez kapcsolódó, január végéig esedékes hiánypótlási feladatokat határidőre elvégezték. – Fontos leszögezni, hogy az OAH egyetlen olyan aspektust sem azonosított, ami megkérdőjelezte volna, hogy biztonságos atomerőművet építünk – emelte ki. Hozzáfűzte: meg fog történni a cég szükségszerű belső átszervezése is, hiszen hamarosan már nem az előkészítés, hanem a létesítés koordinálása lesz a feladatuk.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés