• Április 24. szerda, György
Gazdaság 2022. február 23. 15:18

Bekapcsolnák a homokhátsági vízutánpótlás rendszerébe a Vadkerti-tavat

Bekapcsolnák a homokhátsági vízutánpótlás rendszerébe a Vadkerti-tavat
Idén tovább folytatódik a Vadkerti-tó környezetének fejlesztése. Miközben a szálláshelyek bővítését szolgáló beruházások indulnak el, a városvezetés a kivételes természeti érték hosszútávú megóvására keres megnyugtató megoldást. Temerini Ferenc polgármesterrel a város aktuális kihívásairól és hosszabb távú terveiről beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mi jelenleg a legaktuálisabb megoldásra váró probléma rövidtávon a városban? 

– Soltvadkerten három felnőtt és két gyermek háziorvosi praxis van. Az egyik felnőtt praxis jelenleg betöltetlen. Nagyon szeretnénk idecsábítani egy kiváló szakembert, mert az egészségügyi ellátás „békeidőben” is központi kérdés egy település életében, nemhogy járványhelyzetben. A jelentkezőnek szolgálati lakást tudunk ajánlani, és háziorvosi szakvizsga nélkül is megkezdheti a munkát, amennyiben adott határidőn belül vállalja annak megszerzését.

Távlatokban gondolkodva milyen kihívások megoldásán dolgoznak?

– Két aszályos év után aggályos a Vadkerti-tó vízszintje. Szerencsére a vízminőséggel egyelőre nem volt gondunk. Folyamatos ellenőrzés mellett elmondhatom, hogy a közelébe sem kerültünk annak az oxigénszintnek, ami aggodalomra adott volna okot. Egész nyáron felszín alatti vízzel végeztünk vízpótlást. Ez azonban egyáltalán nem jelent végleges megoldást a problémára. Így intenzíven keressük a szóba jöhető szakmai alternatívákat. Nemrégiben egy megbeszélést kezdeményeztünk vízügyi szakemberekkel, arra keresve választ, hogy milyen irányba induljunk el a helyzet megnyugtató kezelése érdekében. Olyan megoldási javaslat azonban itt sem született, ami azonnal, vagy rövidtávon kezelni tudná a kérdést. Ugyanakkor felszín alatti vizekkel pótolni a tó vizét problematikus, más megoldást is keresnünk kell.

Milyen esélyeket látnak?

– Nemrégiben rendeztek konferenciát a homokhátság vízutánpótlása témakörben. Ennek a régóta aktuális kérdésnek a kezelése tervezés szintjén megindult. Nekünk határozott szándékunk, hogy ebbe a komoly szakmai munkába – ami a homokhátság vízutánpótlásának megoldására komplex rendszert hivatott kidolgozni – a Vadkerti-tó ügyét is bekapcsoljuk. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a program elsősorban mezőgazdasági szempontokat szolgál. Ugyanakkor bízunk benne, hogy az olyan páratlan természeti értékeknek a megóvása is beleférhet, mint a Vadkerti-tó. A tó életképes és komoly beruházások zajlanak a környezetében úgy az önkormányzat, mint az üdülőtulajdonosok részéről. Azt szeretnénk elérni, hogy a programban dolgozó szakemberek tudjanak róla, hogy milyen problémákkal küzdünk. Fontos lenne közös gondolkodással egy megnyugtató és fenntartható megoldást találni a Vadkerti-tó vízszintjének és vízminőségének megóvására. Az érintett országgyűlési képviselők arról biztosítottak, hogy bekerülhet a mi ügyünk is a homokhátsági tervezésbe.

Eközben hogyan alakul a tó környéke?         

– Egymást követik a beruházások. Nyáron átadtuk a kemping vizesblokkját, most pedig ugyanitt apartmanházakat építünk. A forrás – úgy tűnik – megvan rá, a tervezésen túl vagyunk, most következik a közbeszerzés előkészítése, tavasszal-nyáron pedig kezdődhet az építkezés. Örülünk, ha az idén elkészül a kivitelezés, és a jövő évi szezonra már vendégeket fogadhatnak az új szálláshelyek. Ez azért is nagyon fontos nekünk, mert a turisztikai beruházásaink első három részében a strandon lévő összes, a 70-es, 80-as években épült, elavult szálláshelyüket lebontottuk. Nem sajnáljuk, mert azokat nem lehetett volna már beintegrálni abba a koncepcióba, amit meg szeretnénk valósítani a Vadkerti-tónál. De mivel pillanatnyilag csak a Fekete villa kilenc szobájával számolhatunk, hiányoznak a szálláshelyek. Ezért nagy jelentőségű, hogy a kempingben épül most néhány apartmanház.

Milyen egyéb beruházások vannak folyamatban Soltvadkerten?

– A vízpótláshoz kapcsolódóan a csapadékcsatorna és a záportó beruházásunk második ütemét kezdjük el. Megvan a forrás és a terv is, a közbeszerzési eljárás előtt állunk. Ez a beruházás még az első Területfejlesztési Operatív Program támogatásával valósul meg. Az iparterület fejlesztés II. ütemének építkezése szintén a tavasz folyamán indul. A Tázlári úton hozunk létre egy kisebb méretű ipari parkot, és a félbehagyott iparterület-feltáró utat aszfalttal látjuk el.

– Hol tart jelenleg a Soltvadkertet érintő nagy állami beruházás, a Budapest-Belgrád vasútvonal építése?

– A vasútépítés miatt február 1-jétől április 30-áig vágányzár van érvényben, vagyis a teljes szakaszon szünetel a vonatközlekedés. Ez a soltvadkertieknek azt jelenti, hogy Budapestre, vagy Kiskunhalasra vonattal nem tudnak eljutni, csak menetrendszerinti, vagy vonatpótló autóbusszal. Budapest irányába egyik busz sem érinti a vasútállomást, hanem – úgy a Volán járatok, mint a vonatpótló buszok esetében – a központi buszmegállótól van az indulás. Az elkerülő út építésében érintett földtulajdonosokat már keresik az állam által megbízott értékbecslő cég munkatársai. Ez ügyben tudni érdemes azt, hogy az értékbecslői vélemény alapján a vételi ajánlatot az állam megteszi a földtulajdonosnak, aki, ha elfogadja azt, megköttetik az adásvételi szerződés. Amennyiben vita alakul ki az árat illetően, vagyis a földtulajdonos nem fogadja el az értékbecslő véleménye alapján tett ajánlatot, akkor bíróságra kerül az ügy, és a vételár összegéről ott fog döntés születni.

Ezzel összefüggésben – Font Sándor képviselő úr ötlete nyomán – még egy Soltvadkertet érintő, esetleges állami beruházás van napirenden. Ennek a gondolatát az szülte, hogy a hatalmas áruforgalmat lebonyolító vasút és az azt keresztező vadkerti elkerülő út találkozásában kínálkozik a lehetőség egy nagy, legalább 50 hektáros ipari park létrehozására. Ez nem csak a vadkerti vállalkozók igényeit szolgálná ki, hanem egyfajta logisztikai bázis lehetne a térségben. Úgy érezzük, hogy ez a terv sok lehetőséget rejt magában. Ráadásul az 54-es út eddig kimaradt szakaszainak tavasszal induló felújításával Kecskemét is „közelebb kerül” Soltvadkerthez. Ezekre az adottságokra építve fogalmazódott meg az ipari park terve. Olyan álom ez jelenleg, aminek a megvalósítása messze meghaladja a város lehetőségeit, de állami beruházásként valóra válhat, és új perspektívákat nyitna meg Soltvadkert előtt. T.T.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Soltvadkert

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés