• Március 29. péntek, Auguszta
Gazdaság 2022. április 13. 13:51

Iparterület-fejlesztés és új Inkubátorház Kalocsán

Iparterület-fejlesztés és új Inkubátorház Kalocsán
Jöhet a hasznosítás, amit a Paks2 beruházás is segíthet KALOCSA - Újabb kettő, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásával a Területi Operatív Program (TOP) keretében megvalósult projekt segítheti Kalocsa fejlődését. Március 28-án Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Font Sándor országgyűlési képviselőt, és a két fővállalkozó cég vezetőjét, Halász Lászlót, a kalocsai székhelyű Generál Kft., valamint Skultéti Csabát, az ugyancsak kalocsai Kalo-Bau ügyvezetőjét köszöntötte dr. Filvig Géza polgármester a fejlesztési területen.

Hirdetés

Hirdetés

Az ünnepi esemény apropója, hogy befejeződött az Iparterület - fejlesztési és az Inkubátor Ház projekt fizikai megvalósítása a volt Foktői úti laktanya immár önkormányzati tulajdonban lévő területén. Az egyedi kormánydöntésnek köszönhetően a 118,4 millió forinttal kiegészített Iparterület-fejlesztés és a 3,98 millió forint vissza nem térítendő támogatással megtoldott Inkubátor Ház építés összesen 918,4 millió, illetve 223,98 millió forint értékben valósult meg.

Az ünnepségre meghívott vendégeket dr. Filvig Géza köszöntötte, aki elöljáróban emlékeztetett:

„Ingatlancserére volt szükség a Magyar Állammal annak érdekben, hogy az önkormányzat a különösen a Kalocsa-Paks Duna-híd közelsége miatt előnyös terület tulajdonjogát megkapja.

Két jelentős projekt valósult meg itt, egymás mellett: az Iparterület-fejlesztés, valamint az Inkubátor Ház projekt, ezekből áll össze az új gazdasági központ, a város ezen jól megközelíthető területén. A kettő beruházás mindösszesen 1,2 milliárd forint értékű, amelyben mind a TOP pályázati források, valamint a Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására megkapott egyedi kormányzati támogatások is benne vannak.

Font Sándor a résztvevők köszöntése után kifejtette:

„Apró, de nagyon fontos mozaikokból rakjuk össze Kalocsa fejlesztését, több irányú, több célú a megközelítés. A fiatal családokat segítő infrastruktúra, az óvoda átadása a múlt héten történt, most az iparterületé, de már a turisztikai fejlesztések is a rajzasztalokon és a fejekben vannak. Egyértelmű, hogy az egészet majd a Kalocsa-Paks Duna-híd koronázza, illetve erősíti meg.

Menetrend szerint halad a Paks2 projekt

Múlt héten tartottuk a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács ülését, amelyen a Paks2 fejlesztéséért felelős miniszter és államtitkár is jelen volt. Kikerülhetetlen volt az orosz-ukrán háború, és a Paks2 beruházás. A jelenlegi tudásunk szerint Oroszország garantálta, hogy minden megkötött szerződését az abban leírt ütemezéssel teljesíti. Egyben azt is jelezte államtitkár úr, hogy a tavaly ősszel még hiánypótlásra visszaadott tervek május – júniusra meg lesznek, a hiánypótlást teljesíteni tudják. Ők nem látják akadályát, hogy fizikailag is elinduljon az építkezés, az úgynevezett gödörnyitással. Ez azt jelenti, hogy minden, amire itt készülünk, és ami a Paks2-re, Magyarország villamos energiával való ellátására irányul, az menetrend szerint halad, a háború ellenére is, melyben egyetlen egy álláspontunk van: minél hamarabb fejeződjön be, legyen béke, hogy visszazökkenjünk azokba a gazdasági kapcsolatokba és fejlesztési lehetőségekbe, amelyek igen szép ívet jósoltak.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés