• Április 26. péntek, Ervin
Gazdaság 2022. június 21. 10:00

Új szivattyúk segítik a szennyvízelvezetést Kalocsán és Kiskőrösön is

Új szivattyúk segítik a szennyvízelvezetést Kalocsán és Kiskőrösön is
A június 9-i ünnepélyes átadást követően nagy értékű, pályázati forrásból és önkormányzati önerős támogatásából vásárolt új szennyvízátemelő szivattyúk segítik a szennyvízelvezetést, közvetve a szennyvíztisztítást Kalocsán és Kiskőrösön is. A szivattyúkról és azok hasznosságáról Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű - Szolgáltató Kft. vezetője adott tájékoztatást.

Hirdetés

Hirdetés

„ A Kiskunvíz Kft., mint a térség víziközmű szolgáltatója 18 önkormányzattal közösen egy pályázaton vett részt az elmúlt évben, ennek a pályázatnak a gyümölcse most érett be. A pályázat lényege, hogy a szolgáltatási területünkön mintegy 420 darab szennyvízátemelőt üzemeltetünk, ezekben 720 darab szennyvízátemelő szivattyú működik. Ebből is látszik, hogy hatalmas mennyiségű gépészeti egységekkel dolgozunk. Ezek a berendezések sajnos idővel tönkremennek, elavulnak, ezért ezeknek a cseréjére időről-időre nagy szükség van. Ez az energiahatékonysági pályázat, amelyet az Ipari és Technológiai Minisztérium írt ki arról szól: olyan gépeket, berendezéseket szerezzünk be, közösen, konzorciumban az önkormányzatokkal, amely berendezések energiahatékonyabban tudnak működni, emellett biztonsággal szolgálják a szennyvízelvezetést.

A pályázati összeg összesen 100 millió forint, ennek 30 százalékát az önkormányzatoknak önerőként kellett biztosítani. A rendelkezésre álló forrásból összesen 53 darab - Kalocsára 6 darab, Kiskőrösre 5 darab –nagyteljesítményű szivattyút sikerült megvásárolnunk. Örömmel jelenthetem be, ezek a szivattyúk már beépítésre kerültek.

A szolgáltatási területünk síkvidéken fekszik, így átemelőkre van szükség, hogy a szennyvizet a szennyvíztelepekre tudjuk juttatni.

Itt is szeretném megköszönni, hogy az önkormányzatok a nehéz anyagi helyzet ellenére fontosnak tartják a biztonságos közműellátást. Fontos tudnivaló, hogy a közműrendszer az önkormányzatok tulajdona, így a szivattyúk is az önkormányzatok tulajdonába kerülnek. Köszönjük, hogy erre is fordítottak pénzt, ezzel is segítik, könnyítik a munkánkat ”– mondta Mátyus Zoltán, a szolgáltató igazgatója.

Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés