• Április 26. péntek, Ervin
Gazdaság 2022. november 22. 10:49

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Kalocsa-Paks Duna-híd építése

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Kalocsa-Paks Duna-híd építése
Hamarosan négy zsaluzókocsi dolgozik majd azon az épülő Duna-hídnál, hogy a két part közötti teljes összeköttetés 2023 év végére létrejöjjön – tájékoztatta a nyilvánosságot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Hirdetés

Hirdetés

A Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezése tavaly február óta zajlik. A kalocsai ártéri hídszerkezet a 2022. szeptember végén végrehajtott utolsó tolási fázissal a végleges helyére került. A paksi ártéri hídszerkezet szerelése folyamatosan zajlik. A műszaki készültség itt jelenleg harminc százalékon áll. A 440 méter hosszú mederhíd alépítményei elkészültek, és ezzel újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett a beruházás.

A kalocsai hídág úgynevezett indítózöm szilárdulását követően beemelték a zsaluzókocsikat a kalocsai oldali mederpillérre. A művelethez szükséges 4 zsaluzókocsi részegységei 6 országból érkeztek, az egyedi konstrukciót Magyarországon szerelték össze. Az emelésüket a Clark Ádám úszódaru segítségével egynapos hajózási zárlat mellett hajtották végre és ez ugyanígy fog megtörténni a másik mederpillér vonatkozásában is.

A zsaluzókocsi egy bonyolult gépészettel rendelkező segédszerkezet, mely lehetővé teszi a mederhíd főtartóinak a szabad szerelését. Ötméterenként, úgynevezett zömönként halad előre. A műveletet tehát a Duna felett minden különösebb alátámasztás nélkül hajtják végre, így a kivitelezés teljes ideje alatt a nemzetközi hajózási útvonal zavartalanul üzemel.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés