• Április 28. vasárnap, Valéria
Közélet 2023. október 26. 07:00

Anyatejes táplálás világnapját ünnepelték

Anyatejes táplálás világnapját ünnepelték
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Védőnői Szolgálat munkatársai az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendeztek bensőséges hangulatú, gyermekzsibongástól hangos ünnepséget október 13-án a kalocsai városháza dísztermében. Az eseményt a városi önkormányzat mellett számos cég támogatta.

Hirdetés

Hirdetés

Az ünnepséget Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere nyitotta meg, köszöntve az édesanyákat és a velük érkező ölben ülő, vagy éppen futkározó kicsiket.

A városvezető emlékeztetett: hazánkban, így a városban is a gyermek- és családvédelem a már alapintézménynek számító védőnői szolgálaton keresztül valósul meg. A közel 110 éves múltra visszatekintő védőnői szolgálat hungarikum, az európai ellátórendszerekben nincs még egy ennyire komplex, prevenciós és támogató ellátás, mint a magyar védőnői rendszer.

A polgármester az anyatejjel kapcsolatos saját élményét is felidézte, megosztva a résztvevőkkel, amikor újdonsült apukaként férfitársaival vagy a gyermekük számára felesleges anyatejet vitték be a csecsemőosztályra, vagy vitték haza a saját kisfiuknak, kislányuknak, mely összefogás az emberi kapcsolatok, a segítőszándék talán egyik legszebb példájaként értékelhető.

Az anyatejes táplálás kalocsai világnapi eseménye szeretet vendéglátással és a családok, a kicsik számára hasznos termékeket tartalmazó ajándékcsomagok kiosztásával zárult.

A városháza dísztermébe azokat a szülőket hívták meg a kicsikkel együtt, akik legalább fél évig szoptatták a gyermeküket.

Mint a rendezvényen a védőnők elmondták: az anyatejes táplálás világnapja fontos társadalmi üzenetet hordoz, azt a célt szolgálja, hogy a kismamák minden támogatást és fontos ismeretet megkapjanak ahhoz, hogy anyatejjel táplálják kisbabájukat.

A szoptatás azért nagyon fontos, mert természetes módja annak, hogy az édesanya a csecsemőt az első időszakban minden szükséges tápanyaggal és táplálékkal ellássa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kizárólagos szoptatást ajánlja a születést követő első hat hónapban, majd javasolja, hogy 2 éves korig vagy akár tovább is maradjon fenn az anyatejes táplálás kiegészítésként a hozzátáplálás mellett.

Rámutattak arra is: az anyatejes csecsemők kevesebb gyermekkori fertőzésen esnek át, legyen szó akár légúti, akár bélrendszeri, vagy akár megfázásos megbetegedésekről. Az anyatej antitesteket tartalmaz, ezek a fehérjék pedig segítenek megerősíteni a csecsemő immunrendszerét a vírusok és a baktériumok elleni harcban. A szoptatás csökkenti az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés