• Július 27. szombat, Liliána, Olga
Gazdaság 2024. május 30. 12:14

Választási helyzetelemzés

Választási helyzetelemzés
Nincs automatikus nyereség, fontos, hogy mindenki menjen el szavazni! Font Sándor szerint 2024. június 9-én a helyi önkormányzati választás tétje, hogy a kormány folytatni tudja-e a munkát azokkal a polgármesterekkel és képviselőkkel, akikkel már kialakult, bevált, jó kapcsolata van, míg az Európai Parlamenti választással a háború vagy béke kérdése dőlhet el. Az országgyűlési képviselő az egyéni választókerületéhez tartozó települések helyzetét elemezte.

Hirdetés

Kalocsa

A választásokkal kapcsolatban talán Kalocsán a legbonyolultabb a helyzet, ugyanis itt az összes magyarországi parlamenti párt, valamint a Kétfarkú Kutya Párt és a Tisza Párt is képviselteti magát valamilyen szinten. Nem kétséges, hogy a választás tétje Kalocsán, hogy folytatni tudjuk-e azt a közösen megkezdett munkát dr. Filvig Gézával, aminek még korántsem értünk a végére, vagy ismét jön egy új polgármester, és kezdhetünk mindent elölről. Megjegyzem: Kalocsa éppen attól szenved már több ciklus óta, hogy – mivel minden alkalommal egy új formációt választ – nem tud hosszú távú elképzeléseket megvalósítani. Szerintem ebben a városban a fejlődés záloga jelenleg a folytonosság lenne. Erre pedig dr. Filvig Géza személye volna a garancia, aki az általa vezetett csapattal folytatólagosan tudja továbbvinni a terveket, fejlesztéseket, előkészített, vagy folyamatban lévő projekteket. Én azt tanácsolom a kalocsaiaknak, hogy ezt tartsák szem előtt, és ne hagyják, hogy újabb két-három év menjen veszendőbe, amíg az új csapat képbe kerül, kiosztja a feladatokat és megalkotja az új terveket.

Kétségtelen tény, hogy egy rendkívül színes vetélytársi sor állt fel a jelenlegi polgármesterrel szemben: van benne két bukott polgármester, egy, a Fidesz köréből eltávolított személy (akinek a magán és üzleti élete összeegyeztethetetlen volt a Fidesz értékrendjével), és vannak még a klasszikus vetélytársak. Közöttük bizonyos, hogy egy sem akad, akivel a jelenlegi Fidesz-kormányzat együtt tudna dolgozni, hiszen a kormány szidásában és az uniós támogatások Magyarországra érkezésének megakadályozásában kimerült eddigi tevékenységük. Egy ilyen polgármesterrel, illetve az általa vezetett várossal rendkívül bizonytalan, szinte lehetetlen, hogy a kormányzat jó kapcsolatot tudjon ápolni. E gondolat jegyében Kalocsán mindenkinek azt ajánlom, hogy a folytonosságot képviselő dr. Filvig Gézára szavazzon.

Kiskőrös

Folytonoság tekintetében Kiskőrös a másik véglet: ott 2006 óta stabil jobboldali vezető és önkormányzat dolgozik. Az eredmény egy kiegyensúlyozottan fejlődő város, amely szinte irigylésre méltó fejlődési ívet tett meg Domonyi László polgármestersége alatt. Itt éppen ezért egy másik veszélyre szeretném felhívni azoknak a szavazóknak a figyelmét, akik elégedettek ennek a csapatnak a munkájával: nincs automatikus nyereség, el kell menni szavazni! Azért is, hogy maximális szavazati erővel támogassák Domonyi Lászlót és csapatát, és azért is, mert nagyon nagy szükség van minden jobboldali voksra az EP és a megyei közgyűlési listáján is! Kalocsa példáján túllépve is arra kérem a velünk szimpatizáló szavazókat, hogy ne maradjanak otthon azokon a településeken sem, ahol a választás már „lefutottnak” tűnik! Menjenek el, és támogassák a Fidesz-KDNP színeiben induló jelölteket, és szavazzanak a EP és megyei közgyűlési listán a Fidesz-KDNP-re!

Soltvadkert

Szóról szóra ez a helyzet Soltvadkerten is: Temerini Ferenc és csapata szenzációs munkát végeztek az elmúlt években, de most nagyon nagy szükségük van a választók támogatására, hogy nehogy egy képességgel és tapasztalattal nem rendelkező vetélytárs polgármester jelölt vigye tovább a városvezetést. És természetesen ott a Fidesz-KDNP megyei és EP lista is!

Solt

Solton nemvárt kihívója akadt a független polgármester-jelöltként újrainduló Németh Istvánnak, aki a Fidesz-KDNP támogatását is élvezi. Itt is szükség van minden szavazatra, ha azt szeretnék, hogy folytatódjon a megkezdett munka. Polgármester úr 40 éves elmaradásokat kezdett el felszámolni, sportcsarnok és ipari park épült vezetése alatt. Jelenleg épül a teljesen új művelődési ház! A Fidesz-KDNP két önálló önkormányzati jelöltet is indít, akik támogatják a polgármestert. Arra biztatom a velünk együtt gondolkodó soltiakat, hogy szavazataikkal fejezzék kis elismerésüket június 9-én!

Dunavecse

Dunavecsén Vörös Sándor most is független jelöltként méretteti meg magát, és ő is élvezi a Fidesz-KDNP hivatalos támogatását. Neki is akadt helyben kihívója, így a támogatás és a szavazat itt is létfontosságú.

Dunaegyháza

Dunaegyházán Szilágyi István jelenlegi független polgármester nem indul a választáson. Itt mintegy féltucat polgármester-jelölt van, közülük Kovács Rolandot, a helyi Fidesz-csoport elnökét támogatja a Fidesz-KDNP. Vele szeretnénk folytatni azt a korábbi polgármesterrel már elkezdett sikerszériát, amit a Magyar falu és a TOP Plusz programok támogatásainak köszönhetően megvalósult fejlesztések hoztak el a településre. A végső cél az élhető, szerethető, vonzón jövőképpel rendelkező Dunaegyháza Roland kormányzati kapcsolatain keresztül.

Tovább, együtt

Több településen a jelenlegi polgármesterek indulnak, (kivéve Újsolt, ahol leköszönő polgármester mellett új jelöltek jelentkeztek), ővelük több ciklus óta kiérlelt, rendkívül jó kapcsolatra épül az együttműködés. A 24 településről kivétel nélkül elmondhatom, hogy igen sikeres időszakot tudunk felmutatni gyakorlatilag minden település életében. Így az itt induló polgármesterekkel a folytatásra készülünk, és meggyőződésem, hogy ők és csapatuk a legjobb választás a lakosság számára is. Valamennyien ismert, több ciklus óta kipróbált településvezetők, akikkel félszavakból értjük egymást, jó együttműködést alakítottunk ki az idők során, így jó szívvel venném, ha folytatni tudnánk a közös munkát, mert a fejlődés záloga itt is a folytonosság.

El kell menni, szavazni!

Néhány fontos részletre szeretném még felhívni a választók figyelmét a választással kapcsolatban. A települési képviselők és polgármesterek megválasztása mellett lényegesen kevesebb szó esik az Európai Parlament (EP) testülete és a megyei önkormányzat testületének megválasztásáról, pedig ezekről is ugyanazon a napon, június 9-én fogunk voksolni a szavazófülkékben. A tízezer fő feletti településeken a választópolgárok megérkezve a szavazóhelyre, négy szavazólapot kapnak: egyiken a lakókörzetében induló önkormányzati képviselőjelöltekre, másikon a városban induló polgármesterjelöltekre, a harmadikon a megyei közgyűlési, a negyediken pedig az Európai Parlamenti listára adhatják le a voksukat. Utóbbi kettő szavazólapon listás választás történik, vagyis nem személynevek, hanem pártok lesznek felsorolva, és egyetlen párt neve mellé kell egyértelmű jelet tenni. A tízezer fő alatti települések esetében a szavazópolgárok szintén négy szavazólapot kapnak majd. Egy a polgármesterjelölteket tartalmazza, egy az összes helyben induló önkormányzati képviselőjelölteket, egy a megyei közgyűlési pártlistát, egy pedig az EP pártlistát. Mind az EP, mind a megyei közgyűlési listánál kérem a Fidesz-KDNP támogatását!

Az Európai Parlamenti rendszerrel és képviselőkkel a választók közvetlenül nincsenek kapcsolatban, ezért gyakran kevésbé érzik érintettnek magukat a választásban is. De tudniuk kell, hogy az EP összetétele rendkívül nagy befolyással van minden tagországra. Jól példázza ezt, hogy a jelenlegi EP visszatartja a hazánknak járó támogatási forrásokat, helyettünk inkább Ukrajnát és a háborút támogatják. Ugyanezt teszi a hazai ellenzék is.  Az Európai Parlamenti választás igazi tétje, hogy háborúpárti baloldali küldöttek mennek-e Magyarországról a parlamentbe, vagy a Fidesz-KDNP által képviselt békepárti képviselők. A Fidesz-KDNP az egyedüli biztosíték a béke megőrzésére, és arra, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés