• Október 18. péntek, Lukács
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • Minden polgármesterrel együttműködöm - Így értékeli Font Sándor a választási eredményeket
Gazdaság 2024. június 25. 12:09

Minden polgármesterrel együttműködöm - Így értékeli Font Sándor a választási eredményeket

Minden polgármesterrel együttműködöm - Így értékeli Font Sándor a választási eredményeket
Kimagasló részvétel mellett június 9-én lezajlottak Magyarországon az önkormányzati és európai parlamenti választások. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választók több mint 58 százaléka élt választójogával. A választási eredményeket Font Sándor országgyűlési képviselővel elemeztük, különös tekintettel Bács-Kiskun vármegyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerületére.

Hirdetés

– Először is mindenkinek szeretném megköszönni a részvételt, amiben számomra az emberek településük érdekében megnyilvánuló jobbító szándéka ölt testet. A végeredménytől függetlenül így tekintek valamennyi jelöltre is – fogalmazott Font Sándor. Az országgyűlési képviselő szerint június 9-én az is bebizonyosodott, hogy helyesen döntött a parlament, amikor a két ötéves ciklusú választást: az európai parlamentit és a helyhatóságit egy napra hozta, mert óriási lett a részvételi hajlandóság. Ebből adódik az a szokatlan helyzet is, hogy a megválasztott polgármesterek és testületek egy különleges szabályokkal rendelkező négyhónapos átmeneti időszakot követően, 2024. október 1. után vehetik át a mandátumukat és kezdhetik el a munkát.

 Sikeres volt a háborúellenes mozgósítás

– Milyen motiváló erőt lát a választók kiemelkedően aktív részvétele mögött?

– Megítélésem szerint az önkormányzati és uniós választások tekintetében egyaránt rekordnak számító részvételi hajlandóság mögött több ok áll. Ezek egyike a hirtelen megjelenő Tisza Párt mozgósító hatása. A meglévő ellenzékbe már beleunt, apátiába esett baloldali választók számára – akik nagy valószínűséggel távol maradtak volna a választástól – a Tisza Párt egy új lehetőséget kínált fel a Fidesz-KDNP leváltására. Emellett Orbán Viktor rendkívül aktív mozgósítása sem hagyható figyelmen kívül. Én utoljára 2002-ben az országgyűlési választások két fordulója között 
láttam ilyen harci erővel és rendkívüli elszántsággal mozgósítani, érvelni az általunk vallott nézetek és ideológiák mellett a miniszterelnököt. Ennek alapját most a háború és béke kérdése adta, s az általunk képviselt nézőpont fontossága: Maradjunk ki a háborúból! Azóta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is akceptálta Magyarország kérését, nevezetesen, hogy bármilyen NATO műveletek lesznek, mi abban nem veszünk részt. Valószínűsítem, hogy a választás eredménye is közrejátszott abban, hogy ezt ő elfogadta.

Egyértelmű a Fidesz-KDNP győzelem

– Hogyan summázná a Fidesz-KDNP szereplését?

– A Fidesz-KDNP újra megnyerte az európai uniós és az önkormányzati választást is, Budapesten pedig rendkívül szoros versenyben, alig néhány szavazattal maradt le Vitézy Dávid Karácsony Gergely mögött. Tulajdonképpen ahol fontos volt, ott nyertünk: a 25 megyei jogú város közül 15-ben született Fidesz győzelem. Bár elveszítettünk három várost, négyet visszaszereztünk. Számomra külön öröm ezek között látni Baját. A vármegyék mindegyikében a Fidesz-KDNP szerezte meg a közgyűlési többséget, és a vármegyeszékhelyek zömében is általunk támogatott polgármester valamint képviselő-testületi többség fogja vezetni a várost.

Ami az EP választást illeti, egyértelmű Fidesz győzelem született. Tény, hogy nem úgy és nem annyira, mint öt évvel ezelőtt, de az európai uniós országok között is toronymagasan kiemelkedő az elért, 45 százalékot megközelítő támogatottságunk.

Új színt hozott a Tisza Párt

– Miről árulkodnak az eredmények?

– A politikai tér mindenképpen sokszínűbbé vált Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenésével, amely a választáson őrült csapást mért a jelenlegi országos képviselettel rendelkező ellenzéki pártokra. A június 9-i választás számai nagyon jó alapot adnak arra, hogy rátekintsünk a Tisza Párt megjelenésének a Fidesz-KDNP-re gyakorolt hatására is. Mivel az EP listán lehetett a Tisza Pártra szavazni, a megyei listán pedig nem, a kettő összehasonlításakor kitűnik, hogy a Tisza Párt elsősorban a klasszikus baloldal ellenzéki pártok híveit vitte el. Ezek ma még frakcióval rendelkeznek a parlamentben, de a támogató szavazók számában elszenvedett súlyos veszteség után kijelenthető, hogy ezt elérniük szinte lehetetlen lesz 2026-ban. A Momentum és a Jobbik gyakorlatilag köddé vált. A számok tehát azt mutatják, hogy a Tisza Párt ezektől a pártoktól szerezte meg támogatói körének 95-97 százalékát. Kétségtelen, hogy a Fidesz-től is elvitt 2-3 százalékot, de ezzel nem tudta megingatni a politikai belső magot. Mindezek alapján a Fidesz toronymagasan megnyerte az uniós és önkormányzati választást és megtartotta pozícióját.

54,09 volt a részvétel Bács-kiskunban

– Születtek-e meglepetések saját választókerületében?

Bács-Kiskun vármegyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében 29 település van. S bár a vidéki lakosság mindig alacsonyabb arányban vesz részt a választáson, mint a városi lakosság, most különösen magas részvételi hajlandóságot tapasztaltunk, főleg azokon a településeken, ahol komoly kihívója akadt a polgármesternek. Bács-Kiskun vármegyében a részvételi arány átlagosan 54,09 százalék volt. Emiatt itt újból szeretném megköszönni a választók részvételét. A körzetemben Újteleken volt a legmagasabb, 76,5 százalékos a részvétel, és ezzel – iszonyú hajrában – meg is védte polgármesteri mandátumát Simon Sándor Róbertné.

Kiskőrös a nyugodt város

Ahol nem volt éles a helyzet, ott általában lanyhult a részvétel. Kivétel ez alól Kiskőrös. Itt úgymond borítékolni lehetett Domonyi László megválasztását (most sem akadt kihívója az immár ötödik ciklusra is meghatalmazással rendelkező városvezetőnek) és a körzetekben sem volt az általunk támogatott jelöltek pozícióját megingató ellenfél, ennek ellenére a választók 56 százaléka elment szavazni. Ezt külön köszönöm a kiskőrösieknek!

Nagy küzdelem Kalocsán

A legnagyobb izgalom mindenki számára Kalocsa volt. Mint közismert, a városban erőteljesen van jelen a baloldali attitűd, ráadásul nyolc polgármesterjelölt indult a városvezetői székért. Ebben a választásban dr. Filvig Gézának rendkívül kiélezett harcban, az utolsó pillanatig szoros küzdelemben sikerült nyernie, ráadásul a polgármesterrel együtt 12 képviselői helyből 7-et 
szerzett meg a Fidesz, ami az 5 ellenzéki szavazattal szemben rendkívüli lehetőségeket tartogat a város számára. Én nagyon sokat érveltem Kalocsán amellett a kampányidőszakban, hogy a fejlődés záloga a folytonosság, és ez a folytonosság most a település számára dr. Filvig Géza és csapata. Természetesen ő is csak abban az esetben tud látványos eredményeket felmutatni, ha egy vele együttműködő képviselő-testület áll mögötte. 26 éves országgyűlési képviselői munkám során megtapasztaltam, hogy ha ez nem így történik, akkor a testületi munkát és vele együtt a település fejlődését szétzilálja az örök marakodás és civakodás. Úgy gondolom, hogy Kalocsa most révbe ért, és kiteljesedhet.

Le kell vonni a tanulságot Soltvadkerten

Soltvadkert az a hely, ahol nagyobb arányú győzelmet vártam annak ellenére, hogy Temerini Ferenc jelenlegi polgármester magabiztos győzelemmel megtartotta pozícióját. Külön öröm, hogy a képviselő-testületben még növelni is sikerült a Fideszes képviselők számát. Azt gondolom, hogy itt és Kalocsán érdemes lesz mindkét megválasztott polgármesternek elemezni vetélytársaik programját, választ keresve arra, hogy mit találhattak a választók olyan vonzónak abban, ami ilyen szorossá tette a küzdelmet.

Solt megerősítette vezetőjét

Solton a független, de a Fidesz-KDNP támogatását élvező Németh István saját alpolgármesterében talált kihívóra, ennek ellenére nagyon magabiztosan újrázott.

Dunavecse a biztos bástya

Dunavecsén Vörös Sándor már sokadik ciklusát nyerte meg, most is 80 százalék felett volt a támogatottsága.

A választókerület 29 településéből 11-ben nem volt kihívója a regnáló polgármesternek. Ilyenkor azt hiszem, joggal gondolhatjuk, hogy ezeken a helyeken jól mennek a dolgok. Érdekesség, hogy ebben az esetben – vagyis, ha egyetlen személy indul a polgármesteri tisztségért – már egyetlen érvényes szavazattal polgármesterré válik a jelölt.

Tisztújítás Dunaegyházán, meglepetés Újsolton

Dunaegyházán és Újsolton a jelenlegi polgármesterek nem indultak a választáson. Előbbin indított ugyan jelöltet a Fidesz-KDNP, de nem ő nyerte el a választók bizalmát. Utóbbi a megye legkisebb lélekszámú települése, és öt jelölt mérettette meg magát a polgármesteri pozícióért. A választás eredménye azonban egy roppant érdekes szituációt hozott létre: a két első helyezett egyenlő szavazatszámot kapott, amit az újraszámlálás is megerősített. Itt a kialakult helyzet miatt új választást kell kiírni, így nem tudjuk még, hogy ki lesz a leköszönő Pintér Sándor utóda.

Új polgármester Géderlakon

Géderlakon bár indult a jelenlegi polgármester, Katona György, de a 
választók nem erősítették meg tisztségében. Így – bár igen értékes munkát végeztünk együtt az elmúlt években – nem tehetek mást, mint tudomásul veszem a választói akaratot. Ezzel együtt a 29 település közül háromban lesz új polgármester, Dunaegyházán, Géderlakon, és a megismételt szavazás után Újsolton. Velük is azt a gyakorlatot kívánom folytatni, ami az elmúlt bő két és fél évtizedben megalapozta az országgyűlési képviselői munkámat. Vagyis, amikor majd felkeresem őket, azt a kérdést teszem föl, hogy „Miben tudok segíteni?” Eddig sikerült minden polgármesterrel megtalálni a hangot és korrekt együttműködést kialakítani a választókerületben. Úgy gondolom, hogy ez meg is látszik az eredményekben, a megvalósított elképzelésekben, sikeres projektekben. Ezt szeretném fenntartani a jövőben is.

Ezúton is gratulálok a megválasztott polgármestereknek és testületi tagoknak. Én készen állok az együttes munkára – szögezte le Font Sándor. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés