• Május 8. szerda, Mihály
Gazdaság 2021. február 22. 12:48

Elindult az iparterület-fejlesztési és az inkubátorház projekt Kalocsán

Elindult az iparterület-fejlesztési  és az inkubátorház projekt Kalocsán
A megyei önkormányzatnál lévő TOP-os iparterület-fejlesztési és óvodaépítési projektek után az inkubátorház megvalósításához is megérkezett az igényelt többletforrás. A 3,8 millió forintról szóló támogató nyilatkozat birtokában immár indulhat a munka. Mint emlékezetes, a Foktői úti laktanya területéből kiszakított, ipari célú felhasználásra átminősített területen úgynevezett inkubátorházat létesít az önkormányzat, hogy a kezdő vállalkozásoknak telephelyet tudjon biztosítani. Az inkubátorház munkaterületét február 10-én adták át a kivitelező Generál Kft -nek. A területen folyó munkák ütemezéséről, befejezésének várható időpontjáról Skultéti Csaba a Kalo-Bau Kft., Halász László a Generál Kft. ügyvezetőjeként adott tájékoztatást.

Hirdetés

Hirdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, a laktanyából kihasított, a Paksi közre nyíló területen az inkubátorházon kívül a Vagyonhasznosítási Kft.-nek, benne a város parkgondozó kapacitásainak is helyet adó iparterület-fejlesztés valósul meg, a szükséges infrastruktúra kiépítésével, és a korábban katonai használatban állott csarnokok felújításával.
A két egymást kiegészítő, a megyei önkormányzatnál lévő Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati forrásainak felhasználásával megvalósuló projekt az eredeti kalkuláció szerinti, mintegy egymilliárd forint helyett - az elnyert többlettámogatások révén - végül annál jóval többől valósul meg.
Az eredeti elképzelés szerint az iparterület-fejlesztésre nyert 800 milliós, illetve az inkubátorház létesítésére szolgáló 220 milliós beruházások további 125 millió forint támogatást nyertek, amit az építőipari áraknak a pályázatok benyújtása óta történt jelentős emelkedése indokolt.
Arról már korábban írtunk, hogy Font Sándor képviselő támogatásával az eredetileg 800 milliós forintos pályázati összegből megvalósítani tervezett iparterület-fejlesztési beruházáshoz 118,4 millió forintos többletforrást kapott a város az anyag és munkadíjak növekedésének ellensúlyozására.
Hasonló okokból, ugyancsak képviselői közbenjárással ítéltek meg a kalocsai önkormányzatnak kiegészítő támogatást az Ifjúsági Ház telkén folyó óvodaépítési projekthez. Ennek az összege 138 millió forint volt.

ÉS MOST A LEGÚJABB:

Amint arról dr. Filvig Géza polgármester beszámolt, újabb 3.862 ezer forintos kiegészítő támogatást ítélt meg a kormány az inkubátorház megépítésére. Ezzel Kalocsa összes, korábban pénzügyi okok miatt késedelmet szenvedett, sőt veszélybe került, TOP-os forrásból finanszírozott nagyprojektje a megvalósulás útjára lépett. A Paksi közi iparterület-fejlesztés munkálatainak megkezdése kapcsán megkerestük a két kivitelező, a Kalo-BAU Kft. és a Generál Kft. ügyvezetőjét, akik a szerződött feladatról és a munkák tervezett ütemezéséről tájékoztatták lapunkat.

Az év végére elkészülhet

Skultéti Csaba, a Kalo-BAU Kft. vezetője elmondta: a kivitelezést már megkezdték, de az elmúlt időszak kedvezőtlen időjárása, az átfagyott talaj megakasztotta a munkát.
De amint a meteorológiai viszonyok megengedik, folytatni fogják és hamarosan látványos szakaszában ér az építkezés – mondta Skultéti Csaba, hozzátéve: ha nem tért volna vissza a tél, most az alapozási munkákat végeznék.
•  Pontosan milyen projektelemek kivitelezésére nyert pályázatot a Kalo-BAU Kft.?
– Három csarnok felújítása és a leendő célokra való kialakítása, valamint az irodákat is befogadó, 1200 négyzetméteres szociális épület létesítése a feladatunk. Ezen kívül az egész terület, illetve a rajta létrejövő egységek teljes infrastruktúrájának kialakítását is mi fogjuk elvégezni, beleértve az inkubátorházat ellátó infrastrukturális rendszert is.
• Hogy látja, mikorra készülhetnek el a munkálatokkal?
– A határidő ez év december 31. Nem valószínű, hogy annál hamarabb elkészülnénk, de amennyiben előre nem látható akadály, vis maior helyzet nem merül föl, úgy addigra végezni fogunk – mondta Skultéti Csaba ügyvezető.
A február 10-i munkaterület-átadás után megkezdődhetnek az inkubátorház kiviteli munkái is. Ezzel kapcsolatban Halász Lászlót, a Generál Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.
• Milyen lesz az inkubátorház? Hogyan kell azt kialakítaniuk?
– Az e célra kialakítandó csarnokot hat részre fogjuk osztani, megfelelő építészeti megoldásokkal úgy, hogy azok egyenként alkalmasak legyenek arra, hogy azokban esetleg korábbi telephelyüket kinövő mikro vállalkozások számára jelentsen ez majd megoldást. Ennél pontosabbat most még nem lehet tudni.
• Miből áll majd egy-egy ilyen alegység?
– Mindegyikhez tartozik egy kis vizesblokk, öltöző és iroda, valamint egy műhely kialakítására alkalmas nagyobb helyiség.
• Hogyan tervezik a munka ütemezését?
– A lehető leghamarabb szeretnénk megkezdeni az építőipari munkát. Mihelyt az időjárás megengedi, kezdünk, de úgy gondolom, hogy egyes bontási munkálatoknak már korábban hozzálátunk majd.
• Mikorra készülhet el?
– A rendelkezésünkre álló idő a terület átadásától, azaz február 10-től számított 330 nap.
• Ez azt jelenti, hogy az év végéig készen lehet?
– Ezzel a becsléssel túl nagyot nem tévedhetünk, de én inkább a szerződésünkben foglaltakhoz tartanám magam. E szerint 330 nap áll rendelkezésünkre, ennek megfelelően a jövő év január elején kell végeznünk a munkákkal – tájékoztatta lapunkat Halász László.    

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés