Vár a Vári! - Szerezz piacképes szakmát a KSzC Vári Szabó István Szakképző Iskolában
– Mi az erőssége a Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégiumnak?
– 1887-ben kezdődött Kiskunhalason az ipari szakmák tanítása, azóta – különböző névvel és számban – folyamatosan képzünk tanulókat. Ez a 137-dik tanévünk szakképző iskolaként, de érettségit adó technikus képzésünk is van vendégtéri szaktechnikus, szakács szaktechnikus és gépjármű mechatronikai technikus szakmákban. A szakmai képzésünk nyolc ágazatban zajlik: fa és bútoripar, építőipar, turizmus-vendéglátás, kereskedelem, gépészet, élelmiszeripar ágazatokban érettségit adó és hároméves képzéseket egyaránt indítunk, utóbbi formában érhetők el specializált gép- és járműgyártás, elektronika és elektrotechnika területeken indított képzéseink. Rendkívül széles repertoárból választhatnak nálunk, akik szakmát szeretnének tanulni. Ezek közé tartozik a villanyszerelő, a gépjármű mechatronikus, a karosszérialakatos, a pék, illetve pék-cukrász, valamint a cukrász szakma. Gépészet terén elérhető a hegesztő, a kereskedelem vonatkozásában a kereskedelmi értékesítő, turizmus-vendéglátásnál a cukrász, a szakács és a vendégtéri szakember, a faiparban az asztalos, az építőiparban az ács, a kőműves, a burkoló, a festő és újdonságként az úgynevezett szárazépítő (ő készíti a gipszkarton falakat). Nálunk az érettségit adó technikumi és szakmai képzés mellett vannak úgynevezett szakiskolák is. Ide azokat a diákokat vesszük fel, akik tanulásban speciális igényűek. Egyéves előkészítő tanfolyamon vesznek részt, ezt követően van lehetőségük például bolti előkészítő részszakmát szerezni.
– Mennyire tud rugalmasan alkalmazkodni a szakképzés a valós piaci igényekhez?
– Folyamatosan monitorozzuk a környék vállalkozóit a tekintetben, hogy milyen végzettséggel rendelkező munkavállalókra van szükségük. A rövidebb távú munkaerő igényt hivatott a felnőttképzésünk kielégíteni. Mint ismert, ma Magyarországon két szakma megszerzésére bárkinek lehetősége van ingyenesen. Ennek előnye, hogy gyorsított ütemben mintegy 13 hónap alatt, általában délutáni képzésben sajátítja el a tanuló a szakmát. A felnőttképzésben részt lehet venni 8, illetve 10 osztályos végzettséggel, és szinte valamennyi szakmánk elérhető a női szabótól a víz-gáz szerelőn át a hűtés-fűtés szerelőig.
Nappali képzésen a 9. évfolyamban a tanműhelyben sajátítják el az elméletet és gyakorlati tantárgyakat a tanulók, majd egy úgynevezett ágazati vizsgát tesznek, ami biztosítja a szakmák közötti átjárhatóságot. Például a turizmus-vendéglátás ágazati vizsga birtokában egy cukrász végzettségű fiatal a 11-dik évfolyam után akár már a következő szeptembertől felnőttképzésen megszerezheti a szakács, vagy a felszolgáló szakmát.
Az sem elhanyagolható, hogy már a kilencedik évfolyamon ösztöndíjat kapnak a tanulók, tízediktől pedig duális partnerekhez, tehát egy vállalkozáshoz kerülnek, ahol a gyakorlati munkát tanulják meg. Itt már tanulmányi eredménytől függő munkabérben részesülnek, ami jelenleg elérheti akár a 180 ezer forintot, míg a szakmai vizsga után – a pályakezdők támogatásával – akár 300 ezer forintot is kaphatnak.
– Kiknek ajánlaná elsősorban a szakképzést?
– Meggyőződésem, hogy jelen pillanatban jobb döntést hoz az a szülő, aki például nálunk technikumi osztályba íratja be a gyerekét, mint az, aki egy gimnáziumba. Egész egyszerűen azért, mert a munkaerő-piacon jobb helyzetben vannak a mi tanulóink. A szakképzési centrumnak van egy megállapodása a kecskeméti GAMF karral, és a szegedi tudományegyetemmel. Utóbbi élelmiszeripari tanszékével most olyan együttműködés előkészítésén dolgozunk, aminek keretében akár 30 kredit felvételi pont kedvezményt tudnak elérni tanulóink bizonyos akkreditált tananyag elsajátítása esetén. Ebből is látszik, hogy Magyarországon ma korántsem zsákutca a szakképzés. Ezért jó szívvel ajánlom bárkinek.
– Hogyan jutnak el ezek az információk a pályaválasztás előtt álló fiatalokhoz és szüleikhez?
– Van az úgynevezett kisinasok éjszakája programunk, amire december 4-én várjuk az általános iskolás 6-7-8 osztályos diákokat: ismerjék meg, milyen szakmákat tanulhatnak nálunk, próbálják ki milyen hegeszteni, díszcsomagolást készíteni, mézeskalácsot sütni, koktélokat keverni…
Ez lesz az ötödik év, hogy megszervezzük nyári kisinas táborunkat, ami ugyanerről szól, vagyis öt napon keresztül ismerkedhetnek az általános iskolás tanulók a különböző szakmákkal, és kipróbálhatják miben ügyesek, mi érdekli őket, mi áll hozzájuk közel, és lehetőségük van találkozni az adott terület tipikus eszközeivel valamint leendő oktatóikkal. November, december és január az úgynevezett nyitott műhelyek hónapjai, amikor arra ösztönözzük az osztályfőnököket, hogy hozzák el a tanulóikat és nézzék meg a nálunk zajló munkát. Ilyenkor átlagos elméleti és gyakorlati oktatás folyik az intézményben, amibe be lehet tekinteni. November 13-án tartunk egy Márton-napi libavacsorát, ide a környező települések igazgatóit és a végzős osztályok osztályfőnökeit invitáljuk. Ilyenkor végzőseink készítik a háromfogásos vacsorát. 11 helyszínt már kiválasztottunk, ahová roadshow jelleggel kitelepülünk mozgó műhelyünkkel, és ízelítőt mutatunk néhány nálunk elérhető szakmából a rendelkezésünkre álló eszközökkel, pizzasütéssel, hegesztéssel…
Van még szabad kapacitásunk, szívesen teszünk eleget további meghívásoknak is annak érdekében, hogy minél több továbbtanulás előtt álló diákhoz jusson el intézményünk híre.
Kövessen minket a Facebookon is!