• Március 29. péntek, Auguszta
Gazdaság 2021. március 23. 10:38

Megalakult az ország legnagyobb öntözési közössége

A Kalocsától délre található Bátya, Miske, Dusnok, Fajsz települések már kiépített, 700 hektáros, öntözőfürttel ellátott területén, 40 gazdálkodó részvételével jött létre hazánk, egyben a kalocsai járás legnagyobb öntözési közössége.

Hirdetés

Hirdetés

Az öntözési közösségnek való megfelelést bizonyító projekttervet a Nemzeti Földügyi Központhoz nyújtották be, amelyet a Központ közigazgatási határozattal fogadott el. Amint azt Szigeti Tamástól, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösségek vezetőjétől megtudtuk, a kormány kiemelten támogatja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, ezzel összefüggésben az öntözésfejlesztést és a gazdálkodói együttműködéseket. Kalocsa mellett ennek jegyében hoztak létre kettő gazdálkodói közösséget (KÖK Észak/Dél), ami a jövőben egy egységként működik. Az Öntözési Közösség a jövőben minden bizonnyal további gazdálkodókkal, illetve területekkel bővül majd.
Az agrármérnök kiemelte: a 700 hektárból 400 hektár a vízigényes kertészeti kultúra, melynek több, mint a fele  kalocsai fűszerpaprika. Az együttműködéssel megnyílt a lehetőség a gazdálkodók előtt, hogy a hazai és uniós forrásokból a fenntartási, működési és beruházási céljaik eléréséhez megemelkedett támogatási intenzitás mellett jussanak. Mint elhangzott, a fűszerpaprika és egyéb vízigényes növények jövőjének fennmaradása miatt a kormányzati szándék példás, hiszen hozzájárul a kiemelkedő nemzeti értékek, köztük a hungarikumok és a hagyományőrzés népszerűsítéséhez is.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Bátya Dusnok Fajsz Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés