• Szeptember 8. vasárnap, Adrienn, Mária
Közélet 2024. június 30. 08:00

Testvérvárosi után testvériskolai kapcsolatot köt Kalocsa és Kúla

Simon Zoltán alpolgármester májusban tett látogatást a vajdasági Kúlában, Kalocsa testvérvárosában, ahol Valka Károly alpolgármester és Pozsár Csaba, a kúlai magyar nyelvű Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója fogadta. A kalocsai alpolgármester úti célja ezúttal az volt, hogy ötlete nyomán - a Bajai Tankerület igazgatójának egyetértésével - előkészítse a kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola és a kúlai intézmény testvériskolai kapcsolatát. Simon Zoltánt a látogatása eredményéről kérdeztük.

Hirdetés
  • Örömmel számolhatok be arról, hogy a Bajai Tankerülettel előzetesen egyeztetett kezdeményezésemet Kúlában nagyon szívesen fogadták. Amint az közismert, a vajdasági Kúla és Kalocsa között közel másfél évtizede nagyon jól működik a testvérvárosi kapcsolat. A két város eddig is igyekezett maximálisan kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Így az indítványom, azaz hogy az együttműködést az iskolák, tehát célirányosan a felnövekvő fiatal generációk irányába is fűzzük szorosabbra, nyitott fülekre talált.
    A kúlai városvezetőkkel folytatott beszélgetésem során egyetértettünk abban, hogy az eddigi, elsősorban kulturális és sport kapcsolatokon túl megérett a helyzet arra, hogy az oktatási intézményeink között is legyen egy hivatalos formát öltő baráti, partneri kötelék. Az iskolák, a gyerekek, a pedagógusok között is elinduljon egy olyan együttműködés, ami tovább színesíti, és még inkább elmélyíti a két város magyar és szerb nemzetiségű polgárai, gyerekei közötti kapcsolatot. Mindez magába foglalhat majd például egy cserediák programot, pedagógusi tapasztalatcseréket, diák sportversenyeket, vetélkedőket, és minden olyan együttműködést, ami speciálisan a tanintézetekre jellemző”– mondta az alpolgármester, hozzátéve:

Tárgyaltam a kúlai magyar nyelvű Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatójával, Pozsár Csaba úrral, már meg is beszéltük az első találkozás időpontját. Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés