• Április 22. hétfő, Csilla, Noémi
Gasztro 2021. május 26. 00:00

Bormustrát tartottak Kiskőrösön

Bormustrát tartottak Kiskőrösön
Ebben az évben kétszer is újbormustrát tartanak a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend tagjai. A pandémia miatt ugyanis Márton napjához kötődően az előző év novemberében nem tudták megtartani szokásos rendezvényüket. Mivel azonban az immár tizenkilenc évvel ezelőtt életre hívott hagyományt nem akarták megszakítani, Nagy Tamás és Pohankovics András borlovagrendi tagok szervezésében, május 22-én, szombaton, a Szarvas Fogadó nagytermében, az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett, sort kerítettek az újborok kóstolására. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szedmák Tamás, Kiskőrös Város alpolgármestere, valamint többen a környező települések borászai, borrendi tagjai közül.

Hirdetés

Hirdetés

A megjelenteket Béleczki Mihály, a Magyar Borrendek Országos Szövetsége Szakmai Bizottsága elnöke, a kiskőrösi borlovagrend nagymestere köszöntötte. Mint mondta, az a tapasztalata, hogy minden évben a térség legjobb borait küldik a mustrára. Ebben az évben 76 borminta érkezett a Kunsági Borvidékről, de küldtek mintát a Hajós-Bajai Borvidékről is.

A közös reggelit követően a délelőtt folyamán a borászok megkóstolták a borokat, a szakemberek kisebb csoportokban egy-egy bort közösen értékeltek, megvitatták a borok erényeit, esetleges hibáit is. Kétségtelen, hogy a fehér és a vörös borok mellett egyre keresettebbek a vásárlók körében a rozé borok, ami a Kunsági Borvidék egyik erőssége, így szép számmal érkeztek gyönyörű, könnyed rozék is a bormustrára.

A délutánba átnyúló minősítő kóstolás után a kiskőrösi borlovagrend tagjai közül Béleczki Mihály nagymester, Filus János bioborász- tanár, a Kaskantyúi Hegyközség elnöke, mint a borlovagrend szakmai bizottságának elnöke, Kiss György borász, somalier a borlovagrend főpohárnoka, valamint Font Magdolna borász, a soltvadkerti Krämer Fülöp Borlovagrend tagja, borászati laborvezető tartották meg a borok szakmai elemzésének összegzését.

Mint azt Béleczki Mihály elmondta, az elmúlt esztendő időjárása igencsak kedvezett a korai szőlőfajtáknak és kiváló borok készültek belőlük, de a kései szedésű szőlőfajtákból készített borok is jól szerepeltek a bormustrán. Kiemelkedtek a fehér borok közül a reneszánszát élő Kövidinka szőlőből készültek. A 2020-as palackérett borok összességében rendkívül jó minőséget mutattak.

Filus János kiemelte, hogy a mezőgazdaságban dolgozók, így a borászok is helyt álltak a veszélyhelyzetben, hiszen a szabadban való munkavégzést a pandémia nem akadályozta, így ebben az évben is ígéretes borok születhettek. Több, évtizedek óta népszerű szőlőfajtánk megmaradt, de sok az új kísérletezés is, mint a Jázmin. Öröm, hogy a boltok polcairól egyre több Kunsági Borvidéken termelt bort emelnek le a vásárlók a polcokról, és a könnyedebb fehér, valamint rozé borok mellett a nem túl nagy testű vörös borfajták is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Kiss György főpohárnok, somelier összegzésében elmondta, hogy a bormustrára mintegy 50 kilométeres körzetből benevezett borok között szép számmal akadtak a termelői borok mellett a neves borászatok kereskedelmi forgalomban lévő minőségi és asztali borai is, mind a Kunsági, mind pedig a Hajós-Bajai Borvidékről. Mindhárom kategóriában nagyszerű borokat kóstolhattak. A vörös borszőlők telepítésének fontosságára külön is felhívta a figyelmet. Kiemelte, hogy nem szabad szubjektíven kóstolni, a mustrán ő maga is a borversenyekhez hasonlóan, az ott elfogadott 100 pontos bírálati rendszer szerint értékelt, így alkotott reális képet egy-egy borról.

Font Magdolna borászati laborvezető hangsúlyozta, hogy nem csalódott a borfelhozatalban, a fehér és a rozé borok mellett már a vörös borok is kiváló formát mutattak. Mint mondta, a bor készítésében nagyon sokat számít a technológia. Ügyelni kell a savtartalom kiegyensúlyozottságára. A rozé borok szőlőalapanyagai közül, mint legalkalmasabbat, kiemelte a Kékfrankos szőlőfajtát. Fontosnak tartja a szüret időpontjának helyes megválasztását, ez elengedhetetlen a megfelelő technológia mellett a kiváló bor készítéséhez.

A minőségi borkészítést bizonyítja, hogy a közel nyolcvan borminta között nem találtak hibás bort a szakemberek. A borbírálók egyetértettek abban, hogy a Kunsági Borvidék borait egyre jobban elismerik, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi borpiacon, példa erre számos kiváló bor, amely a pincészetekből kikerülve öregbítik Kiskőrös, a Kunsági Borvidék, valamint Magyarország borágazatának jó hírnevét. A szakemberek a fehér asztal mellett még hosszasan átbeszélték a mögöttük álló nap tapasztalatait.

Az esemény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.

logo jó.JPG

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!