• Április 27. szombat, Zita
Gasztro 2021. október 22. 13:32

SK Borászat – kiváló úti cél a bortúrázóknak

SK Borászat – kiváló úti cél a bortúrázóknak
A Kiskőrös és Tabdi között nemrégiben elkészült új kerékpárútnak sokan örülnek a térségben. A biztonságos bringázási lehetőség nemcsak a munkába közlekedőknek, mozogni-sportolni vágyóknak, hanem a családi kirándulások, baráti kerékpártúrák, kerékpáros borkóstolók szervezőinek is megindította a fantáziáját.

Hirdetés

Hirdetés

S, ha már Tabdi, akkor kifejezetten jó úti cél a Sinkovicz és Kiss Borászat bájos tanyája az alföldi falu bejáratánál. A címet eltéveszteni nem lehet, hiszen mielőtt beérnénk Tabdiba, az első útkereszteződésnél balra már kitömött farmernadrágokba ültetett virágok jelzik az utat a SK Borászat családi gazdaságához. Igaz, itt még le kell küzdenünk néhány méter földes utat, de közben a vicces gatyók mosolyt csalnak mindenki arcára.

A házigazdákat, Kissné Sinkovicz Mariannát és Kiss Sándort sokan ismerik a környéken, hiszen szinte minden rendezvényen, fesztiválon, expón találkozhatunk velük. Személyesen kínálják boraikat, amelyekhez mindig tartozik egy jó szó, egy történet, egy anekdota. Nem véletlen, hogy az ország távoli vidékeiről is vannak visszatérő vásárlóik. A szorgalmas házaspárt közvetlensége, vendégszeretete és barátságossága emeli ki a borkészítők táborából. No és az a szakmai tudás, amit a Lupták György esperes koordinálásával Kiskőrösön is működő németországi Initiatíve Egyesület vincellérszemináriumain mélyítettek el.

Az SK Borászat idén harminc éves, amit Marianna szüleivel alapított anno 1991-ben. Tíz hektáron termesztenek szőlőt, emellett jó kapcsolatot ápolnak a környékbeli gazdákkal is, akiktől rendszeresen vásárolnak kiváló boralapanyagot és kölcsönösen számíthatnak egymásra.  Az SK Borászat ars poeticája a minőségi borkészítés, kiemelt feladatuknak tekintik az Duna Borrégió piaci pozíciójának erősítését és a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, mindezt hittel, szeretettel teszik.

Az SK Borászatban évjáratonként 700 hektoliter bort készítenek, mintegy 7000 palack kerül ki a pincéből. A tulajdonosok kreativitását dicséri, hogy szívesen kísérleteznek a borkészítés során. Reduktív technológiával készülnek a fehérborok: az önálló borként ritkaságnak számító, de rendkívül ígéretes Bianca, a teltebb Olaszrizling, a sokoldalú Generosa, a gyümölcsös Kövidinka, az illatos Irsai Olivér és a Cserszegi Fűszeres. A Rosék közül megtalálható náluk a tutti-frutti Néro, a Kékfrankos és a Cabernet Sauvignon.

Egyes fajtákból a ma trendnek számító narancsbort is fogyaszthatunk, ami egy héjon erjesztett technológiát jelent és teltebb, fűszeresebb, aranyszínű karaktert eredményez. Emellett az édes ízek kedvelőinek késői szüretelésű töppedt, aszús fürtökből kiváló minőségű bort készítenek.

Kivételes beltartalmi értékekkel rendelkezik a Cabernet Sauvignon vörösboruk, a Kékfrankos és a borvidék nagy múltú fajtája, a Bíbor Kadarka. Mindezeket olyan találó fantázianevekre keresztelték, mint például a szőlősgazdára és a fogyasztóra egyaránt utaló „Attié-d” és az ásványosságot jelző „Kő szava”.

A Sinkovicz és Kiss Borászat leghangulatosabb programja - különösen így ősszel,- a birtoktúra, mely során Marianna és Sándor végigkísérik a vendégeket a szőlőültetvényen.  Meglepetésként a sorok végén egy-egy asztalként funkcionáló hordó vár a túrázókra, ahol végigkóstolhatjuk az adott dűlő szőlőjéből készült borokat. Mariann a bemutató közben sajtot, almát és kiflit kínál borkorcsolyaként. Akinek pedig arra szottyan kedve, csipegethet a néhány tőkén nem véletlenül meghagyott mézédes szőlőszemekből is.

Az SK Borászatban előre egyeztetett időpontban fogadnak kis csoportokat borbemutatóra, borvacsorára, de osztálykirándulásnak, céges rendezvénynek is voltak már házigazdái, amelyre igény szerint játékos feladatokkal, sorversenyekkel készülnek. A tanyasi romantikában a gyerekek a traktorokra is felülhetnek és a mustot is megkóstolhatják. Humorból sincs hiány: akár a palackba zárt falusi jó levegőt is hazavihetjük.

Az SK Borászatban természetesen borvásárlásra is van lehetőség. A palackos borok mellett folyóborokat, és kiváló minőségű forralt bor alapot is vásárolhatunk.

Elérhetőségek:

Facebook: SK Borászat

6224 Tabdi, Szlovák dűlő 7.

Tel.: 30/280-81-76

e-mail: sinkoviczéskissbt@t-online.hu

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Tabdi