• Március 19. kedd, Bánk, József
Gasztro 2021. május 9. 11:00

Optimistán, új típusú borokkal készül a nyitásra a Frittmann Borászat

Optimistán, új típusú borokkal készül a nyitásra a Frittmann Borászat
Az immár egy éve tartó pandémia következtében kialakult gazdasági válság egyik nagy vesztese a vendéglátás. Az éttermek, szórakozóhelyek bezárása, a lakodalmakat, rendezvényeket érintő korlátozások miatt jelentősen visszaesett a minőségi borfogyasztás. Frittmann Istvánnal, a nagy hagyományokkal rendelkező soltvadkerti családi borászat egyik tulajdonos-ügyvezetőjével többek között arról beszélgettünk, hogyan érintette a Frittmann Borászatot ez a rendkívüli helyzet.

Hirdetés

Hirdetés

– A 2020. márciusában bevezetett, majd – némi nyári enyhítéstől eltekintve – napjainkig szinte folyamatosan fenntartott korlátozások hatása szinte azonnal kézzelfogható volt. A kereskedők elsősorban az élelmiszerre koncentráltak, és nem tudták átvenni az egyéb árut. Ebből adódóan háttérbe szorult többek között a bor, lemondták a beütemezett, tervezett szállításokat. Szerencsére nekünk nem csak vendéglátós és HORECA szegmensünk volt, a nagyobb multik mellett egyéb kereskedők is tudták folytatni termékeink értékesítését. Már az első egy hónap után realizálódott egy jelentős kiesés, amit az átütemezések, az elmaradt összejövetelek, lakodalmak és a bezárt üzletek miatti forgalomcsökkenés okozott. És ez nem is tért már vissza teljes mértékben. A kezdeti, nagymértékű visszaeséshez mérten ez a piaci rés sajnos később sem tudott helyreállni teljesen. Minden erőnkkel azon dolgoztunk, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott piaci környezethez és behozzuk a lemaradásunkat. Úgy gondolom, ez sikerült is. Ez annak köszönhető, hogy a kiesett szórakozási lehetőségekből adódó csökkenést bizonyos mértékben kompenzálta a kereskedőknél, viszonteladóknál megnövekedett vásárlói érdeklődés, és az online térben is növekedés volt tapasztalható. 
Milyen kilátásokkal tekintenek a jövőbe?
– Év elején már a nyitásban reménykedtünk, amit a harmadik hullám keresztülhúzott. Nagy várakozással vagyunk, és bízunk az oltások hatásában: a szabadabb mozgásban és a nyitásban, hogy lassanként az élet minden területén visszatér a megszokott életvitelünk. A múlt év végén mi is átestünk feleségemmel a vírusfertőzésen, és szerencsére elmondhatom, hogy bár hosszú ideig tartott, teljesen felgyógyultunk. A kilátások tekintetében optimisták vagyunk.
Mire számíthatnak a Frittmann-borok rajongói 2021-ben? 
– Ami a termékkínálatunkat illeti, a megszokott fajták mellett újakkal is készülünk. Új ízvilággal, új típusú borokkal jelentkeztünk 2021-ben. Bár volt fagy és aszály is, minőséget és a termékátlagot tekintve is jónak bizonyult a 2020-as évjárat. A Cserszegi fűszeres okozott némi csalódást, mert „megfázott”, így az országos tapasztalatnak megfelelően nálunk is a szokottnál mintegy 30 százalékkal kisebb mennyiségben termett. Új termékünk az Olivia cuvée, amely a Generosa és az Irsai Olivér házasságából született. Kicsit gazdagabb, tartalmasabb beltartalommal rendelkező bor. Különösen ajánlom azoknak, akik az Irsai Olivér zamatvilágát túl intenzívnek tartják, mert a Generosa által kölcsönzött plusz karakter ezt gyengíti, lekerekíti. Figyelmet érdemel a Cserszegi fűszeres, vagy például a Kadarka is, amely döntően az idősebb korosztály bizalmát élvezi, de ha megismertetjük, és jól pozícionáljuk, akkor a fiatalok is megkedvelhetik. Az a tapasztalatunk, hogy a Kadarkát elfogadják és szeretik, ha elmondjuk, hogy mit tud. Aki egy hagyományos, testes vörösborra számít, az természetszerűen csalódni fog. Azonban aki tisztában van vele, hogy egy könnyű, üde borról van szó, az szereti és megtalálja a helyét. 
A szokásostól eltérő, úgynevezett „Art” címkével ellátott első termékünk a Generosa volt, aminek várakozást meghaladó fogadtatása késztetett bővítésre bennünket. Ennek az új típusnak a bevezetésekor nem lehetett kiszámítani a fogadtatását, hiszen az ismert fajtáktól teljesen eltér az íz- és zamatvilága. Ezért megjelenésében is jelezni akartunk, hogy valami másról van szó, így kapott a többi termékünktől teljesen eltérő címkét. Szerencsére hamar megkedvelték a kereskedők és a fogyasztók is: az íz, az illat és a savak sem okoztak csalódást. Az új címkével azonban nem maradhatott egyedül, kiríva a sorból, ezért kiegészítettük a címke alatt forgalmazott kínálatot további, különböző ízvilágot képviselő borokkal. Így a kereskedelem, az értékesítés terén is új lehetőségek nyíltak meg. A Generosa mellett a Rosé cuvée, az Aurora cuvée és a Cserszegi fűszeres tartozik a termékcsaládba.
Hogy készülnek az újranyitásra?
– Optimisták vagyunk, bízunk benne, hogy a borászat hamarosan újra kinyithatja kapuit a vendégek előtt. Tele vagyunk tervekkel, hiszen nem tétlenkedtük a karantén idő alatt sem. Sokat tervezgettünk, és tervezünk is fejleszteni akár a vendéglátás, akár a rendezvényeink terén. Ha újra indulhatnak a társasági események, a programok, a lehető legjobb lehetőségeket szeretnénk biztosítani a vendégeinknek. Addig is: a szőlő nem foglalkozik a vírussal, ugyanúgy gondozni kell. Nincs leállás, a metszés megtörtént, az idén a kedvező időjárás miatt sikerült ezt korán elvégezni. A metszésajánlás mindig azonos termésmennyiséghez van beállítva, bizonyos területeken és fajtáknál – mint például az Ezerjó – korlátozás történik, de a termésmennyiségbe még az időjárás is „beleszól”: hozzátesz egy kicsit, vagy elvesz belőle. Így volt például tavaly a Sauvignon blanc esetében, amely kevesebb, de különösen szép bort termett, ezért megbocsátottunk neki. A vezető termékek – a fehérek között az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres, a roséknál a Generosa, a vörösnél a Kékfrankos és a Cabernet franc – mellett bővíti a választékot az Ezerjó, a Sauvignon blanc, a Rajnai rizling és a Merlot. Kínálunk továbbá két seccot, azaz gyöngyözőbort is, és egy Ezerjó pezsgővel is jelen vagyunk a piacon. Ezzel a kínálattal várjuk a nyarat idén, és készülünk egy új cuvée-vel is, de ennek részleteiről még nem mondhatok többet.

Tóth Tímea
 

Kövessen minket a Facebookon is!