• Október 18. péntek, Lukács
Kultúra 2024. szeptember 27. 11:53

Méltó környezete lesz a Petőfi szülőháznak

Méltó környezete lesz a Petőfi szülőháznak
Petőfi Sándor születési helyének méltó, nemzeti hagyományainkhoz illeszkedő fejlesztése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amely Kiskőrös Város Önkormányzata és Magyarország Kormánya között köttetett. Ezt szeptember 4-én sajtótájékoztatón jelentette be Kiskőrösön Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár és Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere. Milyen beruházásokról van szó pontosan, milyen út vezetett idáig és milyen távlatokban lehet a megvalósításban gondolkodni? Többek között erről is beszélgettünk Font Sándor országgyűlési képviselővel.

Hirdetés

– Amint arra sokan emlékezhetnek, a Petőfi200 rendezvénysorozattal indult el az a folyamat, amely ismét reflektorfénybe állította Kiskőröst. A költő születésének 200-dik évfordulójára az egész Kárpát-medencére kiterjedő, kétéves ünnepségsorozattal emlékeztünk meg 2022-2023-ban. A nyitó- és a záróünnepségnek is Kiskőrös adott helyet, aminek csúcspontja 2023. március 15-e, az országos központi ünnepség ideszervezése volt. Ezt az eseményt Orbán Viktor miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével, és ekkor alkalom adódott arra, hogy kicsit hosszabban szót váltsunk a város Petőfi kultuszáról, a hozzá kapcsolódó kulturális és közéleti munkákról.

– Eközben szóba került a Petőfi szülőház nem éppen méltó környezete is?

– Ez a téma nem mai keletű, és nem is ismeretlen a döntéshozók előtt. A helyi Petőfi kultusz egyik alapköve a szülőház, amiért elsősorban azoknak a kortársaknak lehetünk hálásak, akik a költő halálát követően megvásárolták az ingatlant. A környezet azonban sajátosan alakult ki a szocializmus évei alatt. Ez igaz tulajdonképpen az egész térszerkezetre, főként azonban a jelenlegi kultúrház és az egykori pártház szocializmust idéző építészeti kultúrájára. A két épület monolitikus vasbeton szerkezetével elnyomja, beárnyékolja a környező archaikus épületek teremtette összképet. A miniszterelnök úrral e témában megkezdett beszélgetés később kultúrtörténészek, Magyarország főépítésze és a Petőfi-kultuszt ápoló államtitkárságok vezetőivel folytatódott. Ennek során fogalmazódott meg az a szándék, amely három Magyarország történetét befolyásoló helyen javasolta a kulturális államtitkárságnak, illetve az azt magában foglaló Kulturális és Innovációs Minisztériumnak az emlékhely méltó fejlesztését. Ezek közé tartozik Szatmárcseke, ahol Kölcsey Ferenc által 1823-ban megírt Himnusznak, nemzeti összetartozásunk jelképének kívánnak méltó emlékhelyet emelni, Mohács, ahol a csata 500-dik évfordulójára a Mohácsi Nemzeti Emlékhely újul meg, valamint Kiskőrös, a Petőfi szülőház környezetének újjászületését megalapozó tervezői munkával. Az Építési és Közlekedési Minisztérium szeptember 4-én meghirdette a Petőfi Sándor Kulturális Központ – Kiskőrös építészeti tervpályázatát, amely olyan koncepciót vár a tervezőktől, amelyek a jelenlegi művelődési központ, az abban elhelyezkedő könyvtár és a régi pártház elbontásával álmodják újra a szülőház környezetét. A kiírás szerint „A régi pártház helyén születő új Kulturális Központ építészeti, funkcionális és üzemeltetési szempontból is Kiskőrös kultúrtörténeti jelentőségéhez méltóbb épületével nem csupán a város lakóit, de ünnepi hangulatával, korszerű közösségi tereivel az ide látogatókat is hatékonyabban fogja szolgálni." A terv központjában tehát a Petőfi szülőháznak kell állnia, a tér kialakításának pedig úgy megtörténnie, hogy minden tekintetet a szülőházra vezessen.

– Egyelőre tehát a legmegfelelőbb építészeti koncepció megtalálása és kidolgozása a cél.

– Igen, pillanatnyilag itt tartunk. A tervező kiválasztása és a részletes terv elkészítése egy-másfél éves folyamat lesz, és a megvalósítás csak ezt követően kerülhet szóba. Egyelőre tehát minden marad a régi – úgy a tér szerkezetében, mint az épületek állagában – mindaddig, amíg a győztes tervhez az engedélyezést követően forrást nem rendel a kormány. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés