• Április 26. péntek, Ervin
Gazdaság 2021. szeptember 3. 09:00

Mernek nagyot álmodni

Mernek nagyot álmodni
Mozgalmasan, munkával telt a nyár Font Sándor országgyűlési képviselőnek. Mint elmondta, a választókerületben pörög a Magyar Falu program, számos útfelújítás van folyamatban, és végre olyan fejlesztések indítása is célegyenesbe érkezett Kiskőrösön, Kalocsán, Solton és Soltvadkerten, amelyek eddig egyetlen pályázati kiírás kereteibe sem fértek bele.

Hirdetés

Hirdetés

– Negyedik éve megy a Magyar Falu program, és rengeteg lehetőséghez jutnak általa az 5 ezer fő alatti települések. A megyei jogú városok egyedi fejlesztési elképzeléseik megvalósításához közvetlen kormányzati forráshoz juthatnak. A kettő közötti nagyságrendű települések azonban kimaradtak a hazai forrásból megvalósítható pályázatokból. Ezt a hiányt ellensúlyozandó kapták korábban azt a lehetőséget, hogy egy lakosságszám arányosan megállapított keretösszegben gondolkodva határozzák meg azokat az igényeiket, amelyeket más forrásból nem tudnak megvalósítani. A választókörzetben Kiskőrös, Kalocsa, Solt és Soltvadkert érintett ebben a kérdésben – mondta el Font Sándor.

– Országgyűlési képviselőként abban igyekszem segíteni a polgármestereket, hogy településeiken egy kiszámítható, fenntartható, lakosai számára élhető környezetet nyújtó jövőképet teremtsenek meg. Az erre vonatkozó tervek, vágyak jelentős részét sikerült is beilleszteni a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), és annak utódja, a TOP Plusz kereteibe, a belügyminisztériumi pályázatokba, a Közép-Duna Menti fejlesztési koncepcióba. De mind a négy településen vannak olyan megoldásra váró feladatok, amiket a polgármesterek a rövid időn belül megvalósítandó kategóriába sorolnak, viszont a valóra váltásban pályázati lehetőség híján elakadtunk. Ezt több országgyűlési képviselő jelezte a kormány felé, és a felvetés meghallgatásra talált. Így merült fel a már említett lakosságszám arányos támogatás lehetősége, amiért nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt másfél évben: számoltunk, felmértünk, terveztünk… Úgy érzem, mostanra jelentős lépést sikerült tenni a megoldás felé. Bár tényleges döntés nem született még az előkészített projektekre vonatkozóan, de a Miniszterelnökség már bekérte a konkrét műszaki tartalmakat, és a nem túl távoli jövőben kormánydöntés várható.

A konkrét fejlesztési elképzeléseket illetően Font Sándor elmondta: Kalocsa a városi köztemető fejlesztésére és városi játszótérfejlesztésre fordítaná a támogatást. Kiskőrösön az Akasztói úti sporttelep teljesedne ki szabványos futópályával, ülőhelyes nézőtérrel, rávezető korlátrendszerrel, térkövezéssel. Solton megvásárolta az önkormányzat az Áfész régi épületét, ebből alakítanának ki egy civil közösségi házat. Míg Soltvadkert a Vadkerti-tó Kemping szálláshely fejlesztésére fordítaná az elnyert összeget, amiből kiadható mobilházakat vásárolnának.

A tervezett projektek sorsát természetesen figyelemmel kísérjük a jövőben is.

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés