• Április 23. kedd, Béla
Gazdaság 2021. október 27. 11:00

250 millió Kalocsa perifériás részének fejlesztésére

250 millió Kalocsa perifériás részének fejlesztésére
Kalocsa Város Önkormányzata a „Szociális város-rehabilitáció Kalocsán” című projekt megvalósítására 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázata keretében. A fejlesztés a város szegregált, többnyire a roma lakosság által lakott városrészre irányul. A pályázat részleteit szeptember 23-án ismertette dr. Filvig Géza polgármester, Sztojka István, Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Schmidt Rajmund önkormányzati képviselő és Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője.

Hirdetés

Hirdetés

Mint elhangzott, az európai uniós forrásból megvalósuló projekt részeként aperifériás városrészen megújulnak az útburkolatok, megvalósul az ivóvíz táv- és gerincvezeték cseréje, illetve az úgynevezett rövid és hosszúoldalas vízbekötések cseréje is.

A fejlesztés tartalmazza a lakókörnyezet élhetőbbé és biztonságosabbá tételét, ami az illegális hulladéklerakások felszámolását, megakadályozását jelenti. A közbiztonság fokozása érdekében több helyszínen térfigyelő rendszert telepítenek. A pályázat keretében az önkormányzat tulajdonában lévő szociális bérlakásokat is felújítják.

Az önkormányzat a lakhatási körülmények javítása, az élhetőbb lakókörnyezet kialakítása érdekében öt szociális bérlakást korszerűsített a Malomszögi utcában. A Hősök útján a régi, rossz állapotban lévő Cigány Nemzetiségi Önkormányzat irodaépületének elbontását követően egy új közösségi ház épül, melynek az udvara is megszépül. A gyermekek számára részlegesen felújítják a Szőlők közei Sportcentrum területén lévő játszóteret.

A közbeszerzési eljárást még az idén elindítják, a tervek szerint 2022 első negyedévében megkezdődnek az építési munkálatok, hogy a projekt 2022. szeptember végére befejeződhessen.

Az infrastrukturális fejlesztések kiegészülnek a szegregátumban élő személyek komplex társadalmi felzárkóztatást célzó, ugyancsak a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP, úgynevezett soft projekttel, melynek keretében többek között antidiszkriminációs célú társadalmi akciókat, hagyományőrző és közösségi programokat, illetve egészségnapokat szerveznek. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés